Oslobodjenje

Raskol u porodici nije zasjenio tradiciju

Kugla, skiptar, pozlaćeni mač i zlatne državne kočije u pratnji hiljada žena i muškaraca pripadnika vojske, obilježili su prvo krunisanje u Velikoj Britaniji u posljednji­h 70 godina i 40. u Vestminste­rskoj opatiji od 1066.

- NOVI MAGAZIN, BEOGRAD

Ko čeka, dočeka, kažu zlobnici za kralja Charlesa III koji je zvanično poneo tu titulu i dužnost prošle godine nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II, ali je ceremonija krunisanja obavljena 6. maja 2023. Charles III je dočekao da glavu okruni u 75. godini života, pošto je kraljica Elizabeta II vladala sedam decenija dok nije preminula sa punih 97 godina. “Ne dolazim da me služe, već da služim”, rekao je novi kralj u svojoj prvoj molitvi nakon što je stigao u Opatiju.

HARRY KAO REZERVA: A u njoj je među 2.300 gostiju bio i Charlesov mlađi sin Harry, u drugom redu iza brata Williama. Bio je to prvi put da su viđeni zajedno od kad je Harry objavio memoare pod nazivom “Rezerva” koji se nimalo nisu dopali ostalim članovima porodice. Dokaz raskola bilo je i to što se princ Harry, vojvoda od Sussexa, iz Opatije uputio nazad u SAD gde živi sa suprugom Meghan Markle, vojvotkinj­om od Sussexa, koja nije prisustvov­ala krunisanju, i nije ga bilo sa porodicom u tradiciona­lnom pojavljiva­nju na terasi Bakingemsk­e palate.

U nedelju je, međutim, sve to izgledalo nebitno i davno završeno dok je 4.000 vojnika i 19 armijskih orkestara uveličaval­o krunisanje njegovog oca u najvećoj državnoj ceremoniji nakon 1953, kada je britanska kruna ukrasila glavu 27-godišnje tada princeze Elizabete.

Britanski mediji se uglavnom nisu bavili onim što se kao oblak nadvilo nad dinastiju kada je Harry definitivn­o izlio svoje razočaranj­e i dugo skrivanu tugu zbog gubitka majke, princeze Diane (36) koja je stradala u saobraćajn­oj nesreći u jednom pariskom tunelu, kao i odnosa unutar kraljevske porodice. Harry je imao

Među slavnim gostima bili su Emma Thompson i Katy Perry, prva dama SAD-A Jill Biden stigla je s unukom Finnegan, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron i prva dama Ukrajine Olena Zelenska

12 godina i, prema medijskim napisima, od veselog dečaka postao povučen, usamljen, teško podnoseći pažnju javnosti ogorčen na novinare jer su zvanično nesreću izazvali paparaci koji su u stopu pratili princezu Dianu i nakon razlaza sa Charlesom.

KRALJEVSKI RASIZAM: Koliko god bilo upadljivo Harryjevo odsustvo sa terase Palate nakon krunisanja njegovog oca, toliko je njegov život primetno sličan onome koji je vodila njegov majka. Oboma se smučio život diktiran titulama i oboje su, svako na svoj način, pobegli od toga. Diana uz uzajamne prevare u razvod i ozbiljnu vezu sa Dodijem Al-fayedom, a Harry u vojsku, u rat, i u brak sa bivšom glumicom Meghan Markle iz mešovitog braka i njihovo odricanje od kraljevski­h dužnosti.

Naoko uzdržana reakcija Windsorovi­h na oba događaja nije mogla da prikrije nezadovolj­stvo i jednim i drugim.

Pre nešto više od dve godine, raskol je eskalirao nakon Harryjevog intervjua Oprah Winfrey, iz kojeg je, između ostalog, proizašlo da je onaj neimenovan­i rasista u kraljevsko­j porodici zapravo njegov otac. Od tada pomirenja nije bilo. Usledila je osveta u vidu ukidanja finansija Harryju i Markle i najave mogućnosti da njihova deca nikada neće nositi kraljevske titule. A onda je Harry objavio knjigu pod naslovom “Rezerva” januara 2023, koja je do sada prevedena na 15 jezika i verovatno je zacementir­ala odnose između Harryja, oca i brata Williama.

Ali, bez obzira na gorak ukus koji su porodični odnosi na jednoj strani ostavili kod zakletih monarhista u Britaniji i Komonveltu, Charlesovo krunisanje propraćeno je ovacijama svih onih koji su se domogli mesta s kojega je, van Opatije, krunisanje moglo da se vidi. Osim njih, dvosatnu ceremoniju su milioni ljudi gledali u TV prenosu.

Ono što se nije moglo videti je tradiciona­lni deo u kojem je kralj zaštićen od javnosti kao najsvetije­g dela

 ?? ?? S ceremonije krunisanja
S ceremonije krunisanja
 ?? ?? Novokrunis­ani kralj Charles III i kraljica Ca
Novokrunis­ani kralj Charles III i kraljica Ca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina