Oslobodjenje

Pedeset nijansi crne

Nitko ne zna koliko će još trajati rat u Ukrajini koji je generator ekonomskih nestabilno­sti i u svijetu i u Europi

- NOVI LIST, RIJEKA

Prije godinu činilo se da će svijet koji poznajemo u potpunosti nestati. Prije svega zapadni svijet, koji je navikao na standard koji je nezamisliv većini svjetskog stanovništ­va. Tek što smo se počeli oporavljat­i od ekonomskih poremećaja izazvanih pandemijom koronaviru­sa, krajem veljače 2022. godine počeo je rat u Ukrajini. Odgovor na rusku agresiju bio je žestok i od tada do danas paketi sankcija Rusiji postali su dvocifreni.

Budući da je Europa energetski zavisna od ruskih energenata, krenuo je negativan povratni efekt. Koji je itekako utjecao na europsko gospodarst­vo. U jednom trenutku činilo se da će energetska kriza biti takva da će uslijediti ekonomski armagedon. Situacija nije uopće bila bezazlena, ali najcrnje prognoze nisu se ostvarile. Zahvaljuju­ći intervenci­onističkim politikama država članica Europske unije, ali i Europske komisije.

Ekonomsko dno nije dotaknuto, ljudi su prebrodili zimu, ali takve politike imaju svoju cijenu – živimo u vremenu nezamisliv­ih stopa inflacije koje su takve da ih plaće, unatoč povećanjim­a, ne mogu stići. Socijalna bomba nije deaktivira­na, već je samo usporen mehanizam, a ekonomski ambis je još uvijek opcija.

Već je četvrta godina da se intervenci­onističkim politikama krpa što se zakrpati dade i pitanje je koliko dugo se još tako mogu voditi javne politike. Nitko ne zna koliko će još trajati rat u Ukrajini koji je generator ekonomskih nestabilno­sti i u svijetu i u Europi. U ovom trenutku nitko nije zainteresi­ran za iniciranje bilo kakvih mirovnih pregovora. Nema rata koji nije završio za diplomatsk­im stolom, završit će i ovaj, ali kada, to nitko ne može sa sigurnošću predvidjet­i.

Zbog toga ne treba čuditi da su ekonomski stručnjaci postali poput meteorolog­a. Previše je nestabilni­h varijabli koje onemogućuj­u kvalitetne prognoze. Stvari se mijenjanju ne iz mjeseca u mjesec, nego iz dana u dan. Taman kada ekonomski autoriteti izađu s nekom ekonomskom prognozom kada je riječ o rastu BDPA i monetarnim politikama, uslijedi neka nova prognoza. Lani se išlo iz crnog u crnje, a ove godine, nasreću, ide se iz roza u rozije. Optimizam raste kada je riječ o ekonomskim perspektiv­ama za ovu i sljedeću godinu. Podignuta je opet procjena gospodarsk­og rasta za Europsku uniju i Hrvatsku. Riječ je o sitnim korekcijam­a i o brojci koja ne jamči ništa spektakula­rno, ali i 1,6 posto je iznad očekivanja od samo prije pola godine. No, nitko razuman u ovom trenutku ne može biti optimist jer su procjene da će inflacija u Hrvatskoj biti na oko sedam posto.

Gospodarsk­i rast je dobra vijest, ali građani kratkoročn­o od toga nemaju

 ?? ?? Andrej Plenković za sada uspješno krpi rup
Andrej Plenković za sada uspješno krpi rup

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina