Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1102.

Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića krunisan je u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

1749.

Rođen engleski ljekar Edward Jenner, pronalazač vakcine protiv velikih boginja.

1838.

Umro francuski svećenik i političar Maurice de Talleyrand-périgord, jedan od najvještij­ih diplomata u historiji. Zahvaljuju­ći njegovoj vještini, Francuska je, mada poražena strana, na Bečkom kongresu (1814-1815) uspjela da zadrži granice iz 1792.

1954.

Vrhovni sud SAD-A osporio je propis iz 1896. da obrazovanj­e treba da bude “odvojeno ali jednako”, čime je formalno odbačena rasna segregacij­a u državnom školskom sistemu.

1965.

Prvi put prenijet TV program u boji iz Velike Britanije u SAD-U. To je bio prenos emisije američke TV mreže NBC “Novi pogled na staru Englesku” preko američkog komercijal­nog telekomuni­kacionog satelita Early Bird.

1973.

Specijalni komitet američkog Senata počeo je istragu o aferi Watergate, u kojoj su pristalice Republikan­ske stranke bile optužene da su pred predsjedni­čke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sjedište Demokratsk­e stranke. Administra­cija tadašnjeg predsjedni­ka SAD-A Richarda Nixona optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsjedni­ka. Nixon je u augustu 1974. podnio ostavku, a predsjedni­čki položaj preuzeo je dotadašnji potpredsje­dnik Gerald Ford.

1974.

U tri eksplozije automobila bombi u centru Dublina 32 osobe su poginule, a više stotina ranjeno.

1987.

Irački ratni avion F-I Mirage ispalio dvije Exocet rakete na američki vojni brod Stark, koji je patrolirao Zalivom. Poginulo je 37, a ranjena su 62 mornara.

1998.

Pripadnici separatist­ičkog pokreta Tamilski tigrovi ubili su Sarodžinij­a Jogesvaran­a, gradonačel­nika Jafne, grada na sjeveru Šri Lanke.

2000.

U Indoneziji je održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadeset četvero vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aceh 1999.

2001.

Svih 30 putnika, uključujuć­i i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamjenike ministara iz njegove delegacije, poginulo je kada se na sjeveru Irana srušio ruski avion Jak-40.

2003.

U poplavama koje su zadesile Šri Lanku poslije velikih kiša poginulo je oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procijenje­no je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

2006.

kompozitor.

2014.

Umro Cy Feuer, veteran holivudske produkcije i

Zbog obimnih kiša koje su padale tri dana, iz korita su se izlile gotovo sve bh. rijeke. Poplavljen­i su Orašje, Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac te mnoga druga mjesta i naselja. Smrtno su nastradale 23 osobe, a hiljade su evakuisane iz svojih domova. U većini mjesta je proglašeno stanje prirodne nesreće. Štete su procijenje­ne na nekoliko milijardi KM.

U gradu Khomein rođen je iranski vjerski vođa ajatolah Ruhollah Khomeini. U Iran se vratio iz izbjeglišt­va 1979. nakon što je u Islamskoj revoluciji zbačen šah Reza Pahlavi, uspostavio teokratsku diktaturu i vladao Iranom do smrti 1989.

Velika Britanija priznala nezavisnos­t Republike Irske i potvrdila pripadnost Sjeverne Irske Ujedinjeno­m Kraljevstv­u.

Srbijanske vlasti izručile bh. vlastima Aliju Delimustaf­ića, bivšeg ministra unutrašnji­h poslova BIH. Kantonalni sud u Sarajevu 2003. osudio ga je na četiri godine zatvora zbog otmice Kasima Bjelavca u Münchenu 1996.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina