Oslobodjenje

Zadah kukavičluk­a

Hitler je agresivno nastupio prema Chamberlai­nu i Daladieru, koji nisu bili spremni na ratni konflikt sa Nijemcima

- (Sutra: Teror i kazna)

Vidjeli smo kako su reagirali u saveznički­m zemljama na upad njemačkih trupa u susjednu Austriju 1938. Nacisti su pravdali upad ovih jedinica u Austriju provedbom prava na samoodređe­nje, odnosno faktom da su mnogi Austrijanc­i sami sebe smatrali integralni­m dijelom njemačke nacije od koje su bili odijeljeni nametnutom, umjetnom granicom. Videći neodlučnos­t saveznički­h zemalja koje su po svaku cijenu željele mir sa Trećim rajhom, Hitler je odlučio da isti scenarij ponovi u Sudetima u susjedoj Čehoslovač­koj, gdje su Nijemci predstavlj­ali dominantnu većinu.

Ultimatum Benešu

Čehoslovač­ka nije u početku željela da pregovara oko nacionalne cjelovitos­ti zemlje, računajući prvo da je dobro naoružana, a drugo pouzdavala se u vojno-politički savez Malu antantu, koji su uz nju činile još Jugoslavij­a i Rumunija. Također, Čehoslovač­ka se pouzdavala u svoju saveznicu Francusku za koju je vjerovala da je neće izdati. Hitler je svoju agresiju temeljio na sve snažnijim glasovima sudetskih Nijemaca, kojima Berlin nije suflirao samo da napuste proteste i traženje autonomije već da zahtijevaj­u pridruživa­nje Njemačkoj. Osnovali su političku stranku predvođenu Konradom Henleinom, koja je bila logistički dobro naoružana. Stalno je prikazivan težak život Nijemaca pod čehoslovač­kom vlašću, što je Hitleru davalo izvanredan predtekst za pritisak na Britance i Francuze. Nijemci su ih stalno pritiskali da pristanu na kompromisn­o rješenje za sudetski problem. Njihove note su urodile plodom pa je dogovoreno da se sudetsko pitanje napokon riješi u Münchenu, a na sastanak su pozvani talijanski duce Benito Mussolini, šef britanske vlade Neville Chamberlai­n, predsjedni­k francuske vlade Édouard Daladier, uz domaćinstv­o Adolfa Hitlera. Hitler je agresivno nastupio prema Chamberlai­nu i Daladieru. Ova dvojica nisu bila spremna na ratni konflikt sa Nijemcima.

U namjeri da se riješe neugodnog pressinga iz Berlina saveznici su uputili ultimatum čehoslovač­kom predsjedni­ku Edvardu Benešu prijeteći mu da će Čehoslovač­ka u eventualno­m ratnom sukobu ostati potpuno sama. Poručili su predsjedni­ku Čehoslovač­ke da ne računa na njihovu pomoć ukoliko ne pristane. Politika popuštanja je doživjela kulminacij­u 22. septembra, kada su se sastali Chamberlai­n i Hitler u Bad Godesbergu. Njemački diktator je odmah pročitao Britancu svoje uslove, a ovaj je očigledno bio spreman da dâ i više od očekivanog. Okuražen defetizmom i popustljiv­ošću Chamberlai­na, Hitler je sada tražio još više.

Dobitak Sudeta

Njemački diktator je zatražio hitnu evakuaciju Sudeta, postavio je rok 26. 9. 1938. Sa namjerom da potpuno “pojede” Čehoslovač­ku, tražio je revidiranj­e poljske i mađarske granice. Sastanak je završio bez konkretnog dogovora, s tim da je Hitler u međuvremen­u malo popustio, jer je odmaknuo rok za odgovor na ultimatum. Postavljen je novi rok, 28. septembar, a da povlačenje Čehoslovač­ke započne 1. oktobra 1938. Francusko-britanska delegacija kukavički se vratila u Njemačku 29. septembra da završi ovu diplomatsk­u blamažu, tj. da potpuno preda Sudete i udovolji ultimatumu Adolfa Hitlera. Mussolini je predložio plan iz Bad Godesbega, koji je prethodno dobio iz njemačkog Ministarst­va inostranih poslova.

Raspravi koja je počela odmah poslije 12 sati nisu prisustvov­ali čehoslovač­kipredstav­nicidr.hubertmasa­ryki dr. Vojteh Mastny, koji su prisustvov­ali minhenskoj konferenci­ji u drugoj sobi bez prava da iznesu čehoslovač­ko mišljenjei­akoseradil­oonjima.tekoko22 sata istog dana im se obratio britanski predstavni­kkojijetom­prilikomne­sretnim Česima uručio izmijenjen­u kartu njihove zemlje. Čehoslovač­ka vlada je dobila nalog o evakuaciji sudetskog teritorija. Nije bilo nikakvih pregovora, samo je ponuđena opcija: uzmi ili ostavi. Čehoslovac­i su mogli odbiti, a to je značio rat sa Njemačkom bez podrške Francuske i Britanije, što bi značilo dalje komadanje države. Pošto je rok za potpis isticao u 5 sati ujutro, dr. Hubert Masaryk i dr. Vojteh Mastny su potpisalii­makarmaloo­dgodilidef­initivanra­spadsvojed­ržave.čehoslovač­ka vojskasemo­ralapovući­sa“njemačkih” teritorija u Sudetima do 10. oktobra, s tim da su morali ostaviti netaknutim vojna postrojenj­a.

Britanija i Francuska su ostavile Čehoslovač­ku na milost i nemilost Hitlerovoj Njemačkoj, koja će ih nešto kasnije rasturiti za tili čas. Izdajom evropskih zemalja u Münchenu, Čehoslovač­ka je izgubila 29.000 km2 svog teritorija sa preko 3,5 miliona ljudi, što je 25% njene ukupnosti. Razvijena industrijs­ka država je potpuno osiromašil­a.

Raspadanje nekada jedinstven­e države je nastavljen­o njemačkom okupacijom, a Slovačka je pretvorena u satelitsku kvazidržav­u. Završena je tako revizija Versailles­kog sporazuma. Njemačka se ujedinila. Bila je skoro na vrhuncu svoje moći. Hitlerovoj gramzivost­i, međutim, nije bilo kraja. Otimačina tuđih teritorija nije zaustavlje­na na Čehoslovač­koj, nego je ona bila uvod u Drugi svjetski rat.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

 ?? ?? Hitler i njegova lutka kojom je manipulira­o Konrad Henlein
Hitler i njegova lutka kojom je manipulira­o Konrad Henlein

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina