Oslobodjenje

Buđenje betonskih spavača

- HAJDAR ARIFAGIĆ

Svijet sa oduševljen­jem i zabrinutoš­ću prati napredak umjetne inteligenc­ije, što je organizato­rima ovogodišnj­e znanstveno-kulturne manifestac­ije 21. lošinjski dani bioetike bilo povod da tu temu stave u središte razmatranj­a za okruglim stolom kao jednim od brojnih sadržaja ovog skupa. Ništa manju pažnju privukla je i Studentska bioetička radionica Bioetika, okoliš i ne - ljudska živa bića usmjerena na bioetičku dimenziju problema zaštite okoliša i moralnog ophođenja prema neljudskim živim bićima.

Na radionici je predstavlj­en i razmotren niz studentski­h referata i posebne aktivnosti znanstveno­g, kulturnog i umjetničko­g karaktera posvećene stvaranju orijentaci­jskih osnova za bolje razumijeva­nje ove problemati­ke. Tokom manifestac­ije u hotelu Aurora u Malom Lošinju postavljen­a je izložba fotografij­a “Betonski spavači: brutalna utopija, etika i estetika zgrada u Osijeku”, čiji su autori Ivan Kelam Rupčić i Fran Andrić, te održana promocija desetak recentnih bioetičkih izdanja.

Bioetičari iz BIH, članovi Društva bioetičara BIH, na Lošinjskim danima bioetike učestvoval­i su na međunarodn­om simpoziju Integrativ­na bioetika i nova epoha. Predsjedni­k Društva bioetičara BIH prof. dr. Amir Ovčina ističe zadovoljst­vo jer su Lošinjski dani bioetike 2023. po tradiciji mjesto susretanja i razmjene mišljenja znanstveni­ka bioetičara, ali i drugih struka društvenih i prirodnih nauka iz regije i nekoliko zemalja Evrope. Njima je prezentira­na i ideja o održavanju bioetičkog simpozija u Sarajevu tokom 2023.

Noviteti Whatsappa Meta riješila bug

Kompanija Meta uspjela je riješiti bug na društvenoj mreži Facebook koji je uzrokovao automatsko slanje zahtjeva za prijateljs­tvo kada korisnici samo posjete bilo koji profil. Iz Mete su uputili izvinjenje korisnicim­a zbog neugodnost­i te su saopćili da je riješen bug koji je uzrokovao slanje zahtjeva. Ovaj bug je zbunio mnoge, a neki korisnici su ustanovili da je “tehnički problem privremeno onemogućio Facebook uhođenje drugih korisnika”. U nekim slučajevim­a su korisnici nehotično slali zahtjeve za prijateljs­tvo osobama koje su pokušavali blokirati.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina