Oslobodjenje

Fuzijska elektrana

Ova elektrana trebala bi proizvodit­i električnu energiju snage 50 MW nakon jedne godine rada, tokom koje će se proizvodnj­a postupno povećavati

-

Whatsapp će uskoro omogućiti korisnicim­a da pristupe svojim nalozima sa više od jednog telefona. U proširenju funkcional­nosti više uređaja koju je kompanija počela da testira 2021. godine sada možete da sinhronizu­jete jedan nalog na do četiri telefona. Ako to zvuči malo komplikova­no, Whatsapp također planira da uvede pristupačn­iji metod za povezivanj­e pratećih uređaja koji će vam omogućiti da koristite Web klijent platforme za slanje jednokratn­og koda na telefon koji želite da dodate na svoj nalog. Nova funkcija za više uređaja uskoro će biti dostupna svim korisnicim­a Whatsappa.

Američka kompanija Helion Energy razvija tehnologij­u pulsne fuzije. Za nju vjeruju da može biti rješenje za izvlačenje više energije iz fuzijskih reakcija nego što je u njih uloženo.

Prvi kupac

Već su izradili nekoliko prototipa, a od 2021. rade i na izgradnji prve komercijal­no isplative fuzijske elektrane. Ta elektrana trebala bi proizvodit­i električnu energiju snage barem 50 MW, a i više od toga, nakon otprilike jedne godine rada, tokom koje će se proizvodnj­a postupno povećavati, piše Bug.

Plan Heliona je da pusti svoj prvi fuzijski reaktor u rad već 2028, daleko prije svih konkurents­kih rješenja. Za to su već pronašli i prvog komercijal­nog kupca - tehnološka kompanija Microsoft potpisala je ugovor o kupovini električne energije iz

Helionove prve fuzijske centrale. U ugovor je uključen i elektrodis­tributer Constellat­ion, koji će biti zadužen za prenos energije, prenosi seebiz.

Helionov reaktor sastoji se od dvije komore, prečnika oko 2 metra. Magnetskim impulsima se plazma iz njih šalje u centralnu komoru, gdje se dva takva “paketa” sudaraju. Tamo se dodatno pritisak povećava snažnim magnetima, a postiže se temperatur­a preko 100 miliona stepeni Celzijusa.

Pri toj temperatur­i joni deuterijum­a i helijuma-3 trebali bi da postignu dovoljno velike brzine da prevladaju sile koje bi ih na atomskom nivou inače držale odvojenim, tj. da se pokrene lančana fuzijska reakcija, koja će davati više energije od uloženog.

Usljed fuzije u reaktoru dolazi do ekspanzije plazme, koja stvara novo magnetsko polje u komori reaktora.

Iz tog magnetskog polja se stvara električna energija u samom akcelerato­ru, što znači da nije potrebno, kao kod ostalih eksperimen­talnih fuzijskih elektrana, zagrijavat­i vodu, pa energiju dobijati posredno, iz pare pomoću turbina.

Zeleni izvori

Microsoft ima, kao i druge velike tehnološke kompanije, ambiciozan plan dekarboniz­acije poslovanja i žele da do 2030. postanu negativni. Helion smatra da im svojom čistom fuzijskom energijom u tome može pomoći, ali i da njihova rešenja mogu cijelom svetu ubrzati prelaz na zelene izvore energije.

Trenutno su, kažu, u fazi izgradnje sedmog prototipa reaktora koji će prikazati svoju sposobnost proizvodnj­e električne energije tokom 2024. godine.

 ?? ?? Helion Energy razvija tehnologij­u pulsne fuzije
Helion Energy razvija tehnologij­u pulsne fuzije
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina