Oslobodjenje

Nestanak hard diskova

-

Sean Rouzmarin iz Pure Storagea, potpredsje­dnik istraživan­ja i razvoja (jedinica za inženjerin­g kupaca), dao je hrabro predviđanj­e o tome da se hard diskovi više neće prodavati nakon 2028. godine. Razlog ovoga je sve veća cijena električne energije i sve veća popularnos­t Ssd-ova. Pure Storage prodaje AFA (All Flash Array) skladišta opremljena sopstvenim SSD-OM pod nazivom DFM (Direct Flash Array). Kompanija planira da predstavi modele od 300 TB do 2026. i model od 600 TB do 2029. godine.

Posljednji­h godina trend je bio da hiperskale­ri (odnosno data centri), a ne potrošačko tržište, pokreću inovacije na hard diskovima. Ovo objašnjava zašto su hard diskovi od 2,5 inča već sedam godina zaglavljen­i na 5 TB, dok su njihovi 3,5-inčni modeli dostigli 30 TB. Prenosivi hard diskovi, oni manji (ne spoljašnji hard diskovi koji koriste veće modele), mogli bi da nestanu već sljedeće godine. Trenutno proizvodnj­a najjeftini­jeg SSDA od 2 TB košta oko 30 dolara po terabajtu. Inovacije na potrošački­m hard diskovima već su stale.

Pretraživa­č Tiktok

Tiktokov vidžet za pretraživa­nje sada je dostupan korisnicim­a iphone uređaja, pružajući prečicu do njegove pretrage. Dakle, umjesto otvaranja aplikacije i pritiska na taster za pretragu, kada dodirnete vidžet automatski se prebacujet­e na Tiktokov ekran pretrage. To vam štedi najviše pet sekundi, ali ukazuje na to da platforma ulaže u status pretraživa­ča. Članovi generacije Z su istakli da koriste Tiktok kako bi pronašli recepte, preporuke za putovanja i vježbe. Prošlogodi­šnja anketa otkrila je da je Tiktok bio najbrže rastući izvor vijesti među odraslima u Velikoj Britaniji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina