Oslobodjenje

Gustin u vašoj kuhinji

Ovo škrobno brašno nezaobilaz­an je sastojak finih kolača i krema, ali i raznih juha, variva i slanih umaka

-

Recept

Iako su nam njegova namjena i način upotrebe gotovo svima dobro poznati, uvijek je dobro podsjetiti se što je i kako se gustin koristi, jer uvijek ima onih koji tek ulaze u svijet kuhanja. Dakle, gustin je fini, jestivi škrob koji se dobiva od kukuruza. S obzirom na to da je kukuruz namirnica koja ne sadrži gluten, gustin mogu konzumirat­i i osobe koje boluju od intoleranc­ije na gluten.

Gustin, odnosno škrobno brašno, nezaobilaz­an je sastojak finih kolača i krema, ali i raznih juha, variva i slanih umaka. U slastičars­tvu gustin se najčešće koristi za pripremu finih krema. Prilikom kuhanja, kao i puding, uvijek se razmuti s malo tekućine, pa tek onda doda u ostatak tekućine koja se zagrije do vrenja. Ovisno o gustoći i namjeni kreme koju želite dobiti, potrebno je dodati više ili manje gustina na jednaku količinu mlijeka. Doziranje gustina navedeno je na svakom pakovanju, tako da se i početnici u kuhinji lako mogu snaći.

Primjera radi, za čvršće kreme kojima ćete nadijevati torte dobro je staviti 60-80 g gustina na 500 ml mlijeka, a za lagane deserte u čaši dovoljno je i 30 g gustina na 500 ml mlijeka. Osim u mlijeku, gustin možete kuhati u voćnom soku ili ga dodati voćnom pireu (izmiksanom voću) i na taj način dobit ćete finu voćnu kremu za vaše slastice.

Gustin se može koristiti i u pripremi biskvita, tako da njime zamijenite 1/3 brašna koja je navedena u receptu. Tako ćete dobiti izrazito mekani, lagan i prozračan biskvit koji možete nadijevati po želji.

Gustin se dobiva od kukuruza, pa je riječ o prirodnom sastojku. Međutim, sam po sebi nije bogat nutrijenti­ma, zaključuju stručnjaci sa zdravstven­og portala Healthline. U procesu dobijanja gustina obično se gube svi ostali sastojci, kako bi završni proizvod bio što čišći. Također, od gustina se nećete udebljati ili smršaviti više nego što biste to postigli unosom običnog bijelog brašna jer im je većinski sastav isti. Za vezivanje raznih krem juha i umaka koje pravite dodajte ga u vruće jelo, uz stalno miješanje i da kratko zavri. Možete ga koristiti prema individual­nom receptu, savjetuju stručnjaci kulinarstv­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina