Oslobodjenje

Inter se plasirao u finale Lige prvaka

Pogodak Lautara Martineza bio je dovoljan da Inter i u revanšu savlada gradskog rivala Milan i izbori meč u kojem će se boriti za titulu prvaka Evrope

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

INTER MILAN

Stadion: Guiseppe Meazza (San Siro) u Milanu. Gledalaca: 75.567. Sudija: Clement Turpin (Francuska). Strijelci: 1:0 - Martinez (74). Žuti kartoni: Barella, Martinez (Inter), Thiaw, Tonali, Krunić, Tomori (Milan). Prva utakmica: 2:0.

INTER: Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella (84. Gagliardin­i), Calhanoglu, Mkhitaryan (44. Brozović), Dimarco (66. Gosens) - Džeko (66. Lukaku), Martinez (84. Correa). Trener: Simone Inzaghi.

MILAN: Maignan - Calabria, Thiaw (64. Kalulu), Tomori, Hernandez - Tonali, Krunić - Messias (76. Saelemaeke­rs), Diaz (76. Origi), Leao - Giroud. Trener: Stefano Pioli.

Inter je prvi finalista Lige prvaka nakon što su i u uzvratnoj utakmici savladali gradskog rivala Milan.

Sjajni Onana

Nakon 0:2 u prvom meču u kojem je domaćinbio­milan,naistomsta­dionu, Giuzeppe Meazza (San Siro) Inter je pred svojim navijačima slavio i u drugom susretu, ovaj put 1:0. Junak je bio Lautaro Martinez koji je u 74. minuti postigao jedini pogdak na utakmici.

Za nas je posebno zanimljiv bio ovaj susret jer su od prve minute na suprotnim stranama bili bh. reprezenta­tivci Edin Džeko (Inter) i Rade Krunić (Milan).

Kao što se i očekivalo Milan je od prve minute krenuo po pogodak, a veliku priliku gosti su imali u 11. minuti. Tonali je poslao povratnu loptu na desetak metara odakle je potpuno sam i neometan šutirao Brahim Diaz, ali golman Intera

U 66. minuti uz ogromne ovacije sa tribina iz igre je izašao Edin Džeko a u ekipi Intera ušao je Romelu Lukaku dok je za Milan čitav meč odigrao Rade Krunić

Andre Onana sjajnom intervenci­jom spasio je svoj gol.

Inter je potom uspostavio terensku ravnotežu i nekoliko puta su zaprijetil­i preko Edina Džeke i Lautara Martineza. Igrala se 38. minuta kada se oporavljen­i Leao našao u dobroj šansi, ali nije bio precizan.

Majstorija Argentinca

Prvu stopostotn­u šansu Inter je imao samo minutu kasnije, bh. reprezenta­tivac Džeko umalo je ponovo postigao pogodak velikom rivalu. Mkhitaryan je centirao, Džeko zakačio loptu glavom no Maignan je spasio siguran pogodak. Na odmor se otišlo s početnim rezultatom 0:0.

U 66. minuti uz ogromne ovacije sa tribina iz igre je izašao Edin Džeko a ušao je Romelu Lukaku. Kad već Milan nije mogao ništa u ofanzivi onda je stigla kazna na drugoj strani. Lukaku i Martinez su kombinoval­i u šesnaester­cu pored zbunjene odbrane gostiju, a onda je Argentinac Martinez majstorski prizemnim šutem pogodio za 1:0.

Bilo je jasno da je priča na stadionu Giuseppe Meazza tada gotova, posebno iz razloga što u drugom dijelu Milan nije napravio bukvalno ništa.

Finalna utakmica Lige prvaka igra se 10. juna u Istanbulu.

Lindberg se vraća kući

Legendarni danski rukometaš Hans Lindberg vratit će se u domovinu 2024, gdje će igrati za matični klub u kojem je debitovao na velikoj sceni kao 16-godišnjak.

Od ljeta naredne godine Lindberg će biti član ekipe HØJ Elite, što je potvrdio za TV 2 Sport i naglasio da je to iznenađenj­e za sve ljubitelje rukometa.

Ovaj 41-godišnjak će igrati u Bundesligi sljedeće sezone, za ekipu Fuchse Berlina, gdje će uskoro postati najbolji strijelac u historiji. U karijeri je već postigao 2.895 golova, ispred njega je Južnokorej­ac Yoon Kyung-shin sa 2.905.

 ?? ?? Džeko je odigrao još jednu odličnu utakmicu za Inter
Džeko je odigrao još jednu odličnu utakmicu za Inter
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina