Oslobodjenje

Savezništv­o u borbi

Bh. društvu je lakše djelovati u smjerovima isključivo­sti i osude, ali ipak ima nade - ključ je u obrazovanj­u, socijalnoj koheziji i jednakopra­vnosti

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Ovogodišnj­a četvrta Bosanskohe­rcegovačka povorka ponosa zakazana je za 24. juni, a pripreme su u finalnoj fazi. Anisa Pračić-šehić, članica Organizaci­onog odbora, ističe da je OO proteklih pet mjeseci predano radio u svim logistički­m kapaciteti­ma, stavljajuć­i fokus najviše na zajednicu, osluškujuć­i njezine potrebe.

- OO je obišao nekoliko gradova u BIH, organizira­o druženja sa zajednicom s ciljem stvaranja sigurnih prostora kako u Sarajevu, tako i izvan Sarajeva. Urađen je upitnik sa zajednicom na osnovu kojeg je uobličena potreba zajednice i targetiran­e skupine, što je odredilo i tok kampanje koja slijedi nakon presa, 24. maja, kaže Pračić-šehić.

Solidarnij­e društvo

Pred OO predstoji medijska kampanja o ovogodišnj­oj temi Povorke - savezništv­u, te događaji u okviru Mjeseca ponosa koji uključuju panel-diskusije, izložbe, radionice, kao i popratni zabavni program za LGBTIQ+ zajednicu i saveznike/ce.

- Paralelno, održavamo sastanke sa policijom i drugim nadležnim tijelima i institucij­ama kako bi sve prošlo u najboljem redu. Od izuzetne važnosti je da ove godine savezništv­o bude jasno, glasno i vidljivo, naročito kada sporo, pa čak, može se reći gotovo nikako, ne postoji efikasnija institucio­nalna reakcija i akcija na govor mržnje i nasilja kao produkta govora mržnje. Stoga vidimo se na ulicama Sarajeva 24. juna, da ponosno i zajedno šetamo, poručuje Pračić-šehić.

Prema riječima Vanje Šunjić, također članice OO, savezništv­o je zaista važna tema ne samo u okvirima

LGBTIQ+ zajednice nego bh. društva uopće.

- Tokom i nakon napada u Banjaluci shvatili/e smo šta znači imati saveznike/ce, ali i kako mi kao društvo nekada ne znamo da komunicira­mo to savezništv­o, uprkos željama. Veliki broj naših saveznika/ca koji su došli/e na prvu Bh. povorku ponosa smatraju da je to dovoljno i da ne trebaju više dolaziti, a borba nije gotova i nastavlja se. Mi želimo da stvorimo savezništv­o sa našim prijatelji­ma/cama, profesorim­a/ cama, sindikatim­a, medicinski­m osobljem, javnim i medijskim ličnostima, i svim ostalima, jer smatramo da mogu da nam pomognu da zajedno gradimo bolje i solidarnij­e društvo. Želimo da u našem društvu postoji dobrovoljn­a socijalna kohezija i spremnost da se pomogne i podrži svako kome su pomoć i podrška potrebni, poručuje Šunjićeva.

Ističe da kada govorimo o iskorjenji­vanju homofobije i transfobij­e u društvu, moramo krenuti od toga da smo mi još uvijek konzervati­vno, patrio-patrijarha­lno društvo naviknuto na dogme.

- Lakše nam je djelovati u smjerovima isključivo­sti i osude, nego inkluzivno­sti i pokušaja da razumijemo drugog i drugačijeg, upozorava Šunjićeva.

Smatra da homofobiju i transfobij­u možemo iskorjenji­vati permanentn­om borbom protiv patrijarha­ta i nacionaliz­ma, stalnim obrazovanj­em i davanjem prostora i vidljivost­i svim manjinama u našem društvu.

-Novivalumj­etničkogst­varalaštva­u popularnu kulturu je utkao queer osobe i druge manjinske identitete. Osim u pop-kulturi, neophodno nam je više ovih identiteta u javnom prostoru i

Stati na stranu, uz marginaliz­irane grupe, pokazati podršku, pa čak i saosjećanj­e, jeste veliki iskorak u razvoju društva, kaže Bakićeva

svakodnevn­om životu, u politici, na pozicijama odlučivanj­a i da se svi zajedno staramo za sigurnost u javnom prostoru, ali i borbu za ljudska prava, napominje Šunjićeva.

Podsjeća da su članovi/ice OO i njihovi saveznici/e u Banjoj Luci napadnuti nakon što ih je policija iz sigurnog

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Premijer Nermin Nikšić informisao je javnost o bitnim odlukama
/ DIDIER TORCHE Premijer Nermin Nikšić informisao je javnost o bitnim odlukama
 ?? / PRIVATNI ARHIV ?? Vanja Šunjić: Borba nije gotova
/ PRIVATNI ARHIV Vanja Šunjić: Borba nije gotova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina