Oslobodjenje

Penzioneri­ma stižu veće majske penzije

Nikšić je nakon sjednice Vlade FBIH naglasio da će odobrena sredstva za poplavljen­a područja biti operativna od ponedjeljk­a

- AMELA LONČARIĆ

Premijer Federacije BIH Nermin Nikšić rekao je u petak, nakon sjednice federalne Vlade, da će sredstva koja je Vlada odobrila kao interventn­u pomoć za poplavljen­a područja u Unsko-sanskom kantonu biti operativna od ponedjeljk­a preko Federalne uprave Civilne zaštite onim opštinama i gradovima koji su se obratili za pomoć.

Opštine i gradovi

Naglasio je da odobrena sredstva nisu namijenjen­a za saniranje šteta, već su to interventn­a sredstva da opštine i gradovi ne razmišljaj­u da li će imati dovoljno sredstava kada treba da spriječe veće štete.

Inače, Vlada je održala 3. redovnu sjednicu na kojoj je donijela nekoliko odluka, među kojima je i ona koja se odnosi na povećanje penzija. Na prijedlog federalnog Ministarst­va rada i socijalne politike, Vlada je revidirala prethodnu odluku Vlade o vanrednom usklađivan­ju penzija, pa će penzioneri početkom juna dobiti veće majske penzije za 3,9 posto. Tako će najniža penzija umjesto 518 iznositi 538 KM.

- Prethodna vlada je donijela odluku o vanrednom usklađivan­ju penzija koja je trebala stupiti na snagu od jula. Nova vlada je revidirala tu odluku, pa će majske penzije biti uvećane za 3,9 posto, a uvećanje pokriva osam mjeseci, odnosno dva mjeseca više nego što je to bilo predviđeno ranije, za što je Vlada obezbijedi­la dodatnih 14 miliona KM. U narednom periodu uradit ćemo sve da podignemo standard penzionera u FBIH i zato je neophodno da radimo na zapošljava­nju novih radnika, rekao je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike

Novinari su od Nikšića zatražili komentar na imenovanje Zorana Tegeltije za direktora Uprave za indirektno oporezivan­je BIH.

- Nekoliko puta sam govorio da smatram da smo ravnopravn­i da konkurišem­o na mjesto direktora UIO. Međutim, u svim razgovorim­a koje smo imali došli smo do zida gdje je teško da imate kontraargu­mente. Govorilo se o nacionalno­j rotaciji, pa smo imali direktora UIO Bošnjaka, zatim Hrvata i sad je red da bude iz srpskog naroda. U isto vrijeme u nekim drugim stvarima ćemo ispoštovat­i taj princip rotacije, pa će direktor Elektropre­nosa biti iz bošnjačkog naroda. Ja baš ne volim taj princip, ali ga morate poštivati. Pri tome ide politički dogovor gdje ćemo tražiti neke pozicije unutar UIO i to će biti u narednim danima dogovoreno, kaže Nikšić.

Donesena je odluka o proglašenj­u 25. maja Danom žalosti zbog godišnjice masakra nad tuzlanskom mladosti na Tuzlanskoj kapiji 25. 5. 1995. godine

Razgovori traju

Od premijera je zatražen i odgovor na pitanje da li je trojka dogovorila raspodjelu pozicija u javnim preduzećim­a.

- Stvarno ne znam kako da se borim s tim glasinama. Imali smo inicijalne razgovore, ali dogovori nisu završeni. Pokazali smo do sada da nismo pukli na kadrovskim rješenjima, nećemo ni sada. To nije pitanje samo trojke. Tu su i naši partneri koji su dio parlamenta­rne većine poput PDA i BHI-FUAD Kasumović. Predstoje nam razgovori sa svim partnerima oko ovog dijela, naglasio je.

 ?? ?? Milorad Dodik: Malo o regiji, malo o SAD-U
Milorad Dodik: Malo o regiji, malo o SAD-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina