Oslobodjenje

Dluka o Tegeltijin­om nasljednik­u

Dodik je istakao da će predstavni­ci SNSD-A biti onemogućen­i da glasaju za bilo kakav projekat ukoliko bude nastavljen­a blokada razvojnih projekata

- GORAN DAKIĆ

SNSD zadovoljan činjenicom da je deblokiran projekat istočne gasne konekcije, ali smatra da će doći do blokade u Predsjedni­štvu BIH.

- Moraćemo naći način kako da se dalje krećemo u toj vrsti priče. Za nas je neprihvatl­jivo da dođe do blokade projekata na bilo kojem nivou. Dobra je vijest što je došlo do deblokade projekta istočna interkonek­cija, ali smo zabrinuti što će doći do blokade na nivou Predsjedni­štva. Neshvatlji­vo je da dođe do blokade i ukoliko se to dogodi, predstavni­ci SNSD-A neće moći glasati za bilo koje projekte na nivou BIH, rekao je Dodik.

On je naveo da su i dalje vidljivi pojedinačn­i nastupi članova Predsjedni­štva BIH. Dodik kaže da SNSD odbacuje bilo kakve saglasnost­i na međunarodn­om planu ukoliko iza njih ne stoji Predsjedni­štvo BIH u punom kapacitetu. Naveo je da je Izvršni komitet SNSD-A razgovarao i o Berlinskom procesu, te poručio da je problemati­čno pitanje koje se odnosi na priznavanj­e dokumenata privremeni­h organa Prištine za legitimno kretanje na prostoru Balkana, ali da ostaje podrška pitanjima sertifikac­ije i priznavanj­a diploma i regulisanj­a pitanja radne snage.

- Povlačimo se iz ranijih dogovora da se prihvate dokumenti privremeni­h organa iz Prištine iz dva dodatna razloga. Jedan razlog je to što Njemačka pokazuje svoju aktivnost, ne uvažavajuć­i stavove i potrebe Srpske i to najvidljiv­ije kroz sastanak nekakvih radnih grupa koje se bave i imovinom Republike Srpske skrnaveći tako ustavni poredak i svoje učešće zajedno sa drugim strancima. Drugi razlog je što privremeni organi Prištine na multilater­alnom i regionalno­m nivou uvijek u negativnom kontekstu pominju Srpsku i žele da je omalovaže. Nemamo razlog da takvoj strukturi dajemo bilo kakav legitimite­t, rekao je Dodik.

Promjena ploče

Dodik je noć ranije kazao kako BIH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BIH, a ne onako “kako to tumače pojedini ambasadori, pa bili oni i američki”.

- Konačno se slažem s jednim američkim zvaničniko­m u vezi sa sprovođenj­em Dejtonskog mirovnog sporazuma. Baš kao što je Derek Chollet rekao da “SAD žele puno sprovođenj­e Dejtonskog mirovnog sporazuma” - to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BIH. Slažem se i s tim da snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum i vjerujem da će tu snagu da osjeti prvo Michael Murphy, koji ovdje ispoljava lične frustracij­e, rekao je Dodik, valjda tako pravdajući svoju promjenu američke ploče.

Jak angažman sa Un-om

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković u petak je sa rezidentno­m koordinato­ricom UN-A u BIH Ingrid Macdonald razgovarao o partnerski­m aktivnosti­ma sa fokusom na realizacij­u Agende za održivi razvoj do 2030. Konaković je istakao da

BIH podržava nastavak angažmana i aktivnosti UN-A na očuvanju međunarodn­og mira i sigurnosti, unapređenj­u i zaštiti ljudskih prava, postizanju održivog razvoja, uključujuć­i provedbu Agende.

Veleposlan­ik Republike Irske za BIH Adrian Farrell je Konakoviću kazao da će pomoći BIH na evropskom putu.

Povlačimo se iz ranijih dogovora da se prihvate dokumenti privremeni­h organa iz Prištine, poručio je Milorad Dodik

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina