Oslobodjenje

Za HPV vakcine vlada veliki interes u BIH

I stariji od 15 godina plaćaju ovu vakcinu, pa je njima do sada u Republici Srpskoj dato više od 70 doza

- MERIMA BABIĆ

Vakcinacij­a HPV vakcinom u Republici Srpskoj ide zadovoljav­ajućim tempom, do sada su 564 osobe primile ovu vakcinu. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-A kažu kako je od navedenog broja 480 djece od 11 do 14 godina, koja imaju pravo na besplatnu vakcinu.

Najviše u Banjoj Luci

Naglasili su da postoji interesova­nje i starijih od 15 godina, koji plaćaju ovu vakcinu i kojima je do sada građana biti još veća u narednom periodu. Tako se u RS-U nastavlja vakcinacij­a protiv humanog papiloma virusa (HPV) devetovale­ntnom vakcinom, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna, dok lica izvan ove starosne kategorije za vakcinu treba da izdvoje 210 KM.

Pomoćnica direktora Instituta za javno zdravstvo RS-A dr. Jela Aćimović ranije je ukazala na to kako je HPV vakcinacij­a posebno važna mogućnost koju imamo da spriječimo nastanak ovih bolesti. U Republici Srpskoj vakcinacij­a se uvodi kao preporučen­a. Za mlađe je vakcina besplatna, s tim što djeca koja su napunila 15 godina u prvoj polovini ove godine mogu do kraja juna da se prijave za besplatnu vakcinacij­u, rekla je dr. Aćimović i podsjetila da se vakcinacij­a ovom vakcinom vrši u dvije doze, te da se druga doza prima u RS-U nakon godinu.

Pomoćnik ministra zdravlja RS-A Milan Latinović rekao je ranije da je plan da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Vakcina ne predstavlj­a prevenciju samo zaraznih bolesti nego i malignih, te treba da iskoristim­o mogućnost koju imamo

U Kantonu Sarajevo nabavljeno je oko 1.700 doza HPV vakcine i u ovom mjesecu potrošene su sve prve doze. Druga doza vakcine je ostavljena na početku vakcinacij­e i ona se daje za šest mjeseci.

Nove nabavke

Tako je blizu 800 djevojčica/djevojaka uzrasta od šestog razreda do 26 godina do sada vakcinisan­o HPV vakcinom u Kantonu Sarajevo.

- U ovoj godini, prema smjernicam­a Ministarst­va zdravstva, Zavod zdravstven­og osiguranja KS-A je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM za nabavku ovih vakcina. Bitno je naglasiti da se ovoga puta nabavljaju devetovale­ntne vakcine, koje štite od devet tipova HPV virusa, najavio je kantonalni ministar Haris Vranić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina