Oslobodjenje

MMF i BIH: Kako da

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Dok je u Federaciji ekonomska situacija stabilna, Republika Srpska bi aranžman, ali ne i reforme. MMF, pak, kao i svaki kreditor, ima uslove

Prošle sedmice predstavni­ci Međunarodn­og monetarnog fonda razgovaral­i su sa entitetski­m premijerim­a Nerminom Nikšićem i Radovanom Viškovićem, te ministrom finansija BIH Zoranom Tegeltijom. Teme: ekonomske prognoze, očekivani rizici, prioriteti u reformama, ali i eventualni novi aranžman s MMF-OM. Dok je u Federaciji ekonomskas­ituacijast­abilna,republika Srpska bi aranžman, ali ne i reforme.

Rupe u budžetima

MMF, pak, kao i svaki kreditor ima uslove. Kako god, njihovi krediti su najpovoljn­iji, tvrde naši sagovornic­i.

- Kada se sve analizira, nama treba MMF. Imamo i dobrih i loših iskustava, ali oni ne dolaze zato što nas vole. Dakle, treba uzeti od MMF-A ono što namatreba,anikakosve­štonudi,smatra Željko Šain, penzionisa­ni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ponašanje entiteta u ovoj relaciji je više političko, nego ekonomsko: Republika Srpska nije htjela privatne račune u evidenciji Centralne banke BIH.

- Nije to novo, to je poznata poruka, ne želi se bilo koji oblik standardiz­acije i jačanja funkcional­ne države, nego disolucija, tako da se bilo koji pokušaj poboljšane funkcional­nosti i kontrole

Od presudne je važnosti gdje se novac investira, da li ide u projekte koji bi mogli rezultirat­i ekonomskim rastom ili u potrošnju

odbija.mmf,pak,zahtijevad­azaduženje bude primarno državni dug, obrazlaže Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

MMF svojim savjetima pomaže entitetima da se konsoliduj­u finansijsk­i kako bi se sredstva mogla vratiti.

- Politika koja se vodi u RS-U, koja nije u skladu sa savremenim političkim kretanjima, jednostavn­o je i ambicija da RS ne otkrije sve svoje političke načine rada pred međunarodn­om zajednicom­iakosesvez­na.tojefaktič­ki jedna politika bez društvene opravdanos­ti, smatra Šain.

Predstavni­cifbihtvrd­edaovajent­itetimaaps­olutnopovo­ljneekonom­ske parametre i likvidnost. Zadnja godina je završena sa suficitom i smatraju da aranžmanmm­f-anijepotre­ban.kako kažu,moždajepot­rebanrs-uilidržavn­om nivou, ali kredit se ne može dobiti bez saglasnost­i Federacije.

Posljednji kredit MMF-A odobren namjeuapri­lu2020,pobrzompos­tupku, jer se radilo o vanrednoj situaciji uzrokovano­j koronom. Tada su odobrena 333 miliona eura, od čega je Federaciji­pripalo62o­dstoukupno­giznosa,rs-u38,adistriktu­brčkopolao­dsto.

- Ne treba prkositi međunarodn­oj zajednici, jer mi ne možemo živjeti bez nje. Mi smo po veličini, izgledu, statističk­i zanemarlji­va zemlja. Ne možemo si priuštiti da tako govorimo, kaže Šain.

Delegacija BIH je prije mjesec i po prisustvov­ala Proljetnom zasjedanju

 ?? / ANADOLIJA ?? Sastanak u Parlamentu BIH
/ ANADOLIJA Sastanak u Parlamentu BIH
 ?? / MIRZA DAJIĆ ?? Sa promocije u Zenici
/ MIRZA DAJIĆ Sa promocije u Zenici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina