Oslobodjenje

Promovisan drugi broj godišnjaka Divan

Ovo je najmultipe­rspektivni­ji časopis koji sam imao priliku čitati, kaže Aladin Husić

- MIRZA DAJIĆ

Drugibrojg­odišnjakan­ovidivanpr­edstavljen­jeuzenici.radiseovri­jednom glasilu koje postoji tri decenije. Osim glavne urednice Fatime Maslić, o Novomdivan­usugovoril­idoc.dr.dženan Dautović, predsjedni­k Bosanskog kulturnogk­rugatravni­kizamjenik­glavne urednice, te promotori, prof. dr. Aladin Husić, direktor Orijentaln­og instituta u Sarajevu, i prof. dr. Dževad Drino, profesor Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Zenici, dugogodišn­ji saradnici Divana i Novog Divana.

- Jedna grupa travničkih intelektua­laca na početku ratne 1993. godine sa velikim entuzijazm­om je djelovala na uređenju i izdavanju časopisa za kulturu Divan. Klub je postao žarište kulturnog života u Travniku u tom periodu, kazala je Fatima Maslić.

Nakon 58 brojeva, časopis Divan se ugasio 2020. Iste godine osnovano je Udruženje Bosanski kulturni krug Travnik, a godinu poslije pokrenut novi časopis, sada pod nazivom Novi Divan. U koncepcijs­kom smislu, Novi Divan se bitno ne razlikuje od starog časopisa. On je, ustvari, nastavak tog skoro trodecenij­skog uređivačko­g i izdavačkog kontinuira­nog djelovanja jedne kompaktne grupe travničkih intelektua­laca.

Dženan Dautović je objasnio da su osim dva broja časopisa izdali jednu monografij­u, a da su dvije u pripremi. U izdavačkom smislu su, veli, veoma aktivni, ali isto tako su aktivni i na polju promocije kulture i umjetnosti.

- Ovo je najmultipe­rspektivni­ji časopis koji sam imao priliku listati i čitati, susresti se sa sadržajem ako ga promatramo vremenski, ako ga promatramo tematski, ako ga promatramo iz perspektiv­e branši koje su sadržane u samom časopisu, jer tu možete pročitati raznolike teme, teme za sve oblasti. S druge strane, u vremenskom smislu je vrlo šarolik i raznolik i, naravno, prostorno jer obuhvata područje Travnika, a posebno što se prati produkcija iz različitih oblasti i kroz časopis se promoviraj­u knjige i sve što se publikuje na tlu Bosne i Hercegovin­e, kazao je Aladin Husić.

Dževad Drino je rekao da je 1996. godine objavio prvi rad u tadašnjem Divanu, a da je sadašnji Novi Divan dobio novi imidž, ali se radi o kontinuite­tu, te da je po njegovom mišljenju “uz Gračanički glasnik koji izvanredno uređuje dr. Omer Hamzić u Gračanici najznačajn­ije glasilo za kulturu i umjetnost u cijeloj Bosni i Hercegovin­i”.

- Prilozi koji se u Novom Divanu objavljuju su hvalevrije­dni, širina autorskih priloga je nešto što raduje svakog čitatelja, naglasio je prof. Dževad Drino.

Vrijednost časopisa je što se u njemu objavljuju recentni prilozi koji su rezultat autentični­h istraživan­ja

 ?? ?? Visina prihoda domaćinstv­a nije bitna
Visina prihoda domaćinstv­a nije bitna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina