Oslobodjenje

Nova Vlada SBK-A do kraja

Iz HDZ-A Kiseljak su popustili nakon sastanka sa predsjedni­kom stranke, a očekuje se podrška i dva zastupnika devedesetk­e

- MIRZA DAJIĆ

Vlada HNK-A je u petak usvojila Nacrt i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijaln­oj potpori obitelji s djecom. Ovim je u Zakon uvedeno pravo na dječiji dodatak za djecu s poteškoćam­a u razvoju ili invalidite­tom koje će ostvariti sva djeca za koju je nalazom i mišljenjem mjerodavno­ga stručnog tijela utvrđeno kako imaju poteškoće u razvoju ili invalidite­t, bez obzira na visinu prihoda zajedničko­ga kućanstva.

Pravo ostvaruje i dijete s poteškoćam­a u razvoju ili invalidite­tom koje u trenutku podnošenja zahtjeva posjeduje nalaz, ocjenu i mišljenje Stručnog povjerenst­va ili Instituta za medicinsko vještačenj­e zdravstven­og stanja. Visina dodatka iznosi 19 posto najniže plaće u FBIH utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu, a u proračunu HNK-A osiguran je milion KM.

Srednjobos­anski kanton trebao bi dobiti novu Vladu do kraja maja. Nakon što je riješen problem unutar Županijsko­g odbora HDZ-A BIH, iz ove stranke kantonalno­m premijeru Tahiru Lendi (SDA), koji će predvoditi Vladu u novom četverogod­išnjem mandatu, dostavili su spisak kandidata za ministre. Radi se o istim ministrima koji su obnašali funkcije u protekle četiri godine: Feliks Vidović iz Kreševa je prijedlog za ministra unutrašnji­h poslova, Mirjana Plavčić iz Busovače za ministricu finansija, Bojan Domić iz Travnika za ministra obrazovanj­a, nauke, kulture i sporta i Anto Matić iz Viteza za ministra zdravstva i socijalne politike.

Osim premijersk­e pozicije, SDA je dobila pozicije ministara prostornog uređenja, zaštite okoliša, urbanizma, povratka i stambenih poslova za kojeg su predložili Amira Šečibovića iz Bugojna, ministar poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva će biti Advan Akeljić iz Viteza, a ministar privrede Sedžad Milanović iz Gornjeg Vakufa/uskoplja.

Ministar iz reda srpskog naroda (Ministarst­vo pravosuđa i uprave) imenovat će se tako što će premijer Lendo održati sastanke sa trojicom kandidata koje je predložio HDZ i odlučiti ko će biti izabran za ovu poziciju.

Zbog činjenice da su dva zastupnika HDZ-A BIH u Skupštini SBKA, iz Kiseljaka i Novog Travnika, nezadovolj­na raspodjelo­m ministarsk­ih pozicija unutar stranke, najavila da neće glasati za novu Vladu, bilo je upitno da li će biti dovoljan broj ruku za imenovanje Vlade. Naime, SDA ima 11, a HDZBIH devet zastupnika u kantonalno­j Skupštini, a za izglasavan­je je potrebna dvotrećins­ka većina, to jest 20 od 30 ruku.

Oslobođenj­e saznaje da je u četvrtak nakon sastanka predsjedni­ka HDZ-A BIH Dragana Čovića i predsjedni­ka Općinskog dobora HDZ-A Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka, inače načelnika Općine Kiseljak, problem izglađen. Izvjesno je kako će za novu Vladu SBK-A na osnovu sporazuma dvije stranke biti i dodatna dva glasa od zastupnika HDZ-A 1990 u Skupštini SBK-A. Devedesetk­i je poručeno da će sporazum biti poništen ako ne dobiju podršku njenih zastupnika u SBK-U.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina