Oslobodjenje

Milatović preuzima dužnost predsjedni­ka

-

stajnici se stabilizir­a. Središte grada nije više pod vodom.

Hrvatski Crveni križ upozorava da voda nije za piće u Hrvatskoj Kostajnici te općinama Majur i Donji Kukuruzari. Obavezno je prokuhavan­je vode, nikako ne piti vodu bez prokuhavan­ja, upozoravaj­u putem medija. Aktivisti dijele vodu u lokalnom skladištu Crvenog križa, a u centru H. Kostajnice postavili su i šator kako bi ljudi mogli doći do pitke vode. Također, dijele vodu i pomoću čamaca na području H. Kostajnice i u općinama Dvor i Hrvatska Dubica, gdje još ima teško dostupnih naselja koja su usljed poplave odsječena od grada. Na području Gračaca i Obrovca stanje se potpuno normalizir­a. Učenici osnovne i srednje škole u Obrovcu u petak su krenuli na nastavu, radi i lokalni dječji vrtić.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u petak istaknuo je da će Vlada, nakon što se utvrde štete, kao što je činila i do sada, donositi odluke o potpori brojnim županijama kako bi se štete od poplava sanirale. Najvažnije je da nema žrtava, a to su u mnogim situacijam­a zaista nezabiljež­eni rekordni vodostaji pojedinih rijeka, kazao je premijer.

”Treba nastaviti poduzimati sve mjere kako bi se smanjili rizici od poplava, nastaviti ulaganja u vodno gospodarst­vo, unaprjeđiv­ati sustave”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako su ovakve ekstremne oborine u ovom dijelu Europe neobične za ovo doba godine. To je znak brzih i sve razornijih klimatskih promjena koje pogađaju Hrvatsku, ali i cijeli svijet, dodao je Plenković i upozorio da će toga u budućnosti biti sve više. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je na sjednici Vlade da su iduća dva do tri dana presudna i traže iznimne mjere budnosti.

Uništena knjižnica

Štete od poplava i nepogoda su, kako tvrde svi izvori, ogromne. Iz Vodovoda u Zadru izjavili su da je šteta na glavnom vodocrpili­štu Dolac, odakle voda stiže do Zadra i većine mjesta u Zadarskoj županiji, oko 100.000 eura. Ovo vodocrpili­šte morali su isključiti jer je pumpe i trafostani­cu poplavila rijeka Zrmanja. U Obrovcu je gotovo potpuno uništen fond Gradske knjižnice. U Vrgorcu su potpuno uništeni nasadi jagoda na otvorenom.

U Požeštini je poplavljen­o više od 2.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta, vinograde i voćnjake opustošili su bujice i tuča, itd. Štete se na poplavama pogođenim područjima tek procjenjuj­u.

Prema prognozama državne televizije, u narednih sedam dana očekuju se puno stabilnije vremenske prilike. Isti izvor navodi da će potpuna stabilizac­ija vodostaja u Hrvatskoj potrajati još nekoliko tjedana dok se sve ove velike količine vode ne provedu do Dunava.

Inauguraci­ja novoizabra­nog predsjedni­ka Crne Gore Jakova Milatovića održat će se u subotu u Podgorici, a crnogorski ministar unutrašnji­h poslova Filip Adžić kazao je kako nema najava da bi moglo doći do problema ili da bi nepredviđe­ne okolnosti mogle ugroziti inauguraci­ju.

Pripreme za inauguraci­ju uveliko teku, a očekuje se više od 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezident­nih ambasadora i specijalni izaslanik SADA Gabriel Eskobar. Polaganje zakletve i zvanično preuzimanj­e funkcije predsjedni­ka počinje u 12 sati u Skupštini, a nakon inauguraci­je, Milatović će prirediti prijem zajedno sa suprugom Milenom u vili Gorica.

”Crna Gora nema nikakav problem s organizaci­jom bilo kakvog događaja kada je u pitanju ono što je službeni državni protokol. Ne vidimo bilo koju grupu ili pojedinca koji bi mogao ugroziti državni protokol koji se mora provesti. Vrijeme u kojem su pojedine grupe iz najgorih pobuda pravile određene probleme je za nama”, kazao je Adžić.

Milatović je nakon drugog sastanka s odlazećim šefom crnogorske države Milom Đukanoviće­m kazao da će njegovoj inauguraci­ji u Skupštini Crne Gore u Podgorici prisustvov­ati svi čelnici zapadnog Balkana.

Potpuna stabilizac­ija vodostaja u Hrvatskoj potrajat će još nekoliko tjedana dok se sve velike količine vode ne provedu do Dunava

Pripreme za inauguraci­ju u Podgorici uveliko teku, a očekuje se više od 200 zvanica

To će biti prvi put od 1998. godine da inauguraci­ja predsjedni­ka ne bude održana na Cetinju, gdje se tradiciona­lno polaže zakletva pred poslanicim­a, predstavni­cima diplomatsk­og kora i gostima.

Milatović je, kao kandidat Pokreta Evropa sad, u drugom krugu predsjedni­čkih izbora 2. aprila pobijedio aktualnog šefa države Mila Đukanovića.

 ?? ?? Iduća dva-tri dana su presudna u borbi sa poplavama
Iduća dva-tri dana su presudna u borbi sa poplavama
 ?? / ANADOLIJA ?? Jakov Milatović je trijumfova­o u drugom krugu izbora 2. aprila
/ ANADOLIJA Jakov Milatović je trijumfova­o u drugom krugu izbora 2. aprila
 ?? ?? Ceradom je prekriven spomenik Josipu Brozu Titu
Ceradom je prekriven spomenik Josipu Brozu Titu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina