Oslobodjenje

Lo ostavku Vučića

Dok su protesti protiv nasilja trajali u Beogradu, predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić govorio je na mitingu njegovog SNS-A u Pančevu

-

Treći protesti po redu Srbija protiv nasilja održani su u petak navečer u Beogradu. Desetine hiljada građana izašlo je na ulice na poziv dijela opozicije. Protest je započeo ispred Skupštine Srbije. Građani su uzvikivali “Vučiću, ostavka” i “Vučiću, odlazi”. Iste parole, kako prenosi RSE, uzvikivane su i ispred zgrade Vlade Srbije, pored koje su učesnici protesta prošli na putu ka mostu Gazela koji je bio blokiran kao i Brankov most. Prema procjenama kolona je bila duža od dva kilometra.

Razlog za protest je nezadovolj­stvo reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva početkom maja, u kojima je ubijeno 18 osoba. Skup je započeo govorom Jelene Mihailović, jednom od majki iz Pećinaca, koja je kazala da građani žele da žive bez straha, te da su spremni da blokiraju Srbiju “jer Srbija mora da stane da bi oni otišli”.

Advokat Božo Prelević smatra da ako 200.000 ljudi nema snagu da utiče na to da se zahtjevi ispune “onda ova država nije demokratsk­a”. Mišljenja je da je vlast užasno uplašena i da osjeća da je ovo kraj.

Nebojša Zelenović, kopredsjed­nik stranke Zajedno, i poslanik DS-A Srđan Milivojevi­ć pozvali su okupljene da ostanu na ulicama do ispunjenja zahtjeva. A među zahtjevima su ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, te oduzimanje nacionalni­h frekvencij­a televizija­ma Pink i Happy.

U isto vrijeme, kada je počeo protest Srbija protiv nasilja, predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić govorio je na mitingu njegovog SNS-A u Pančevu, nadomak Beograda. Vučić je rekao da neće dozvoliti da se na silu, pod tuđim uticajem, mijenja vlast, niti da se vodi politika protiv interesa Srbije, prenio je RSE. Do zaključenj­a ovog izdanja Oslobođenj­a protesti nisu bili završeni.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina