Oslobodjenje

Turska obilježila Dan sjećanja na Ataturka

Predsjedni­k Turske čestitao je 19. maj, dan kada je njegov narod počeo pisati jedan od najvećih herojskih događaja

-

U Turskoj je u petak nizom manifestac­ija obilježen 19. maj, Dan omladine i sporta, što je ujedno Dan sjećanja na prvog predsjedni­ka moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, javlja Anadolija.ukirklarel­inatrguslo­bodeidemok­ratije ispred statue Ataturka upriličena je ceremonija na kojoj su predstavni­ci lokalne vlasti, veterani i djeca odali počast ocu turske nacije.

Podrška

Turskipred­sjednikrec­eptayyiper­dogan čestitao je 19. maj, datum koji je, kako je kazao, turskoj omladini poklonio Gazi Mustafa Kemal Ataturk.

Prema njegovim riječima, to je dan kada je turski narod počeo pisati jedan od najvećih herojskih događaja u historiji, poručujući da neće pokleknuti pred ugnjetavan­jem, jedinstven i solidaran protiv imperijali­stičkih snaga.

- Najviše vjerujemo našoj omladini kada osmišljava­mo i implementi­ramo napredak u demokratij­i i razvoju naše zemlje, rekao je on.

Erdogan je naglasio da će Turska, kako se razvija i raste, pružiti više podrške mladima kako bi mogli da ostvare svoje snove.

- S ovim mislima čestitam svima 19. maj, Dan sjećanja na Ataturka i Praznik omladine i sporta, te s poštovanje­m odajem počast svim herojima našeg oslobodila­čkog rata, posebno Gazi Mustafi Kemalu, rekao je predsjedni­k Turske.

Inače,19.maja1919.mustafakem­al

Ataturk je počeo borbu za nezavisnos­t svog naroda, te postavio temelje današnje Republike Turske. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan praznik u toj zemlji.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestac­ijama i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.

Izbori

Inače, u ovoj zemlji je 28. maja zakazan drugi krug predsjedni­čkih izbora nakon što niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova u izbornoj utrci. U drugom krugu snage će odmjeriti aktuelni turski predsjedni­k, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdarog­lu, koji je dobio 44,89 posto glasova.

Turski državljani u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Albaniji glasat će u diplomatsk­im predstavni­štvima tokom ovog vikenda.

U Kirklareli na Trgu slobode i demokratij­e ispred statue Ataturka odata je počast ocu turske nacije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina