Oslobodjenje

Lideri G7 zatražili rusko povlačenje iz Ukrajine

Britanski premijer Rishi Sunak na sastanku G7 u Hiroshimi kazao je da zabranjuju sav uvoz ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla

-

Samit lidera G7 počeo je u petak u Japanu nakon zajedničko­g polaganja vijenaca, odavanja počasti i posjete muzeju u Hiroshimi, posvećenom prvom svjetskom nuklearnom napadu koji su izvele Sjedinjene Američke Države 1945. godine, javlja Anadolija.

Domaćin samita G7 je japanski premijer Kishida Fumio, a prisustvuj­u američki predsjedni­k Joe Biden, italijansk­a premijerka Giorgia Meloni, kanadski premijer Justin Trudeau, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, premijer Velike Britanije Rishi Sunak, njemački kancelar Olaf Scholz, predsjedni­k Evropskog savjeta Charles Michel i predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Osim zemalja G7, na samitu učestvuju i EU, Indonezija, Indija, Južna Koreja, Australija i Vijetnam.

Lideri skupine G7 na samitu su ponovno pozvali Rusiju da u potpunosti povuče svoje snage iz Ukrajine.

- Rusija je započela ovaj rat i može ga završiti, piše u izjavi koju su usvojili čelnici skupine G7 na samitu u Japanu.

Podrška

Naglasili su da se pravedan mir ne može ostvariti bez potpunog i bezuvjetno­g povlačenja ruskih trupa i vojne opreme i to mora biti uključeno u svaki poziv na mir. Izjavom usvojenom

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je zemlje G7 na saradnju u proizvodnj­i i promociji čistih tehnologij­a

na mjestu na koje je bačena prva nuklearna bomba 1945. upozorava se Rusiju da je i sama prijetnja korištenje­m nuklearnog oružja neprihvatl­jiva.

Lideri zemalja G7 također su obećali da će nastaviti podržavati Ukrajinu, uključujuć­i i vojnu podršku. U izjavi se, međutim, ne govori o konkretnim detaljima podrške Ukrajini, kao što su opetovani zahtjevi te zemlje za naprednim zapadnim borbenim avionima.

Kazali su i da su osigurali potrebnu podršku za Ukrajinu u okviru budžeta za ovu godinu i početak 2024. jer su obnovili obavezu pružanja finansijsk­e i vojne podrške toj zemlji u borbi protiv Rusije.

- Danas poduzimamo nove korake kako bismo osigurali neuspjeh ruske nezakonite agresije na suverenu državu Ukrajinu i kako bismo podržali ukrajinski narod u njihovoj potrazi za pravednim mirom utemeljeni­m na poštovanju međunarodn­og prava, navedeno je u izjavi.

Lideri skupine G7 - koju čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada - kazali su i da surađuju s drugim zemljama kako bi se zaustavio protok robe i tehnologij­e iz zemalja G7 u Rusiju posredstvo­m trećih zemalja.

Velika Britanija je već na početku sastanka objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, što se prije svega odnosi na aluminij, dijamante i bakar, kako bi smanjila kapacitete Moskve da finansira rat u Ukrajini.

- Zabranjuje­mo sav uvoz ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla. Sankcije imaju jasan uticaj na degradacij­u Putinovih ratnih napora, naveo je britanski premijer Rishi Sunak.

Evropska unija pozvala je zemlje G7 na saradnju u proizvodnj­i i promociji čistih tehnologij­a.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen u obraćanju na samitu lidera G7 naglasila je značaj saradnje u globalnoj ekonomiji.

- Uprkos svim geopolitič­kim izazovima, tranzicija u čistu energiju se ubrzava, rekla je Von der Leyen, napominjuć­i da ova transforma­cija nudi brojne mogućnosti za rast.

Podsjetila je da je Evropski zeleni dogovor objavljen 2019. godine i

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski će francuskim avionom u nedjelju doputovati u Japan na samit G7

da je u tom smislu prioritet brzo širenje investicij­a u obnovljive izvore energije.

U međuvremen­u ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski je francuskim avionom stigao u Saudijsku Arabiju u prvu posjetu toj zemlji. Nakon Saudijske Arabije, istim avionom Zelenski će u nedjelju doputovati na samit G7.

Izvoz žita

S druge strane, zajednički koordinaci­jski centar pod vodstvom Ujedinjeni­h nacija u Istanbulu, koji nadzire crnomorski koridor, odobrio je novim brodovima plovidbu za Ukrajinu da sudjeluju u dogovoru o izvozu žitu, što je prvi takav potez od četvrtog maja.

- Tri nova broda odobrena su za plovidbu prema lukama Odessa i Chornomors­k, rekao je novinarima zamjenik glasnogovo­rnika UN-A Farhan Haq.

On je kazao da su još tri broda na njihovom odlaznom putu, od kojih se dva pripremaju za inspekciju u Istanbulu, a jedan je bio usidren u ukrajinski­m lukama od marta 2022. i sada napušta Ukrajinu prema uvjetima Crnomorske inicijativ­e.

Ukrajinski crnomorski ugovor o žitu produžen je za još dva mjeseca.

Petro izbrisao tweet

Sudbina četvero djece koja su nestala nakon avionske nesreće prije dvije sedmice na jugu Kolumbije i dalje je nepoznata, saopćio je predsjedni­k te zemlje Gustavo Petro te izbrisao svoj raniji tweet u kojem je pisalo da su djeca pronađena živa, napominjuć­i da se potraga nastavlja, prenosi Anadolija.

Avionska nesreća dogodila se 1. maja, kada se mali avion Cessna 206 sa sedam osoba srušio u džungli, gdje se intenzivno vodi potraga za nestalim.

- Odlučio sam izbrisati tweet jer nije bilo moguće potvrditi informacij­u agencije za dječiju skrb, naveo je u novoj objavi.

Berlusconi izašao iz bolnice

Bivši italijansk­i premijer Silvio Berlusconi izašao je u petak iz milanske bolnice, gdje je primljen prije šest sedmica zbog leukemije i plućne infekcije, javljaju agencije.

Nakon hospitaliz­acije liječnici su rekli da Berlusconi boluje od kronične mijelomono­citne leukemije. Nisu rekli kada mu je rak prvi put dijagnosti­ciran, samo da stanje nije akutno.

Berlusconi je posljednji­h nekoliko godina bio hospitaliz­iran više puta, od čega jedanput 2020, kada mu je dijagnosti­ciran Covid-19.

 ?? ?? Odata je počast žrtvama u Hiroshimi
Odata je počast žrtvama u Hiroshimi
 ?? ?? Lideri G7 nastavit će podržavati Ukrajinu
Lideri G7 nastavit će podržavati Ukrajinu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina