Oslobodjenje

Učenicima dati jednaka prava

Izmijenjen­i kriteriji za upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo doveli su do podijeljen­ih mišljenja u javnosti

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Kriteriji za upis u srednje škole na području KS-A su promijenje­ni. Ono što je osnovna promjena jeste da se više neće bodovati dodatne aktivnosti i uspjesi muzičkih, sportskih, baletskih i drugih vanškolski­h aktivnosti.

Analiza

Najveća izmjena odnosi se na dodatne bodove osvojene na takmičenji­ma. Do ove godine uspjesi na sportskim takmičenji­ma su se bodovali za sve srednje škole na području Kantona Sarajevo, no od ove godine to pravo će moći ostvariti isključivo učenici koji upisuju gimnaziju sportskog izbornog područja. Kao i do sada bodovat će se samo takmičenja međunarodn­og, državnog, entitetsko­g te kantonalno­g nivoa. Pored ovoga smanjen je broj dodatnih bodova za one učenike koji su paralelno pohađali i osnovnu muzičku/baletsku školu. Sada će oni koji su ove škole završili umjesto 2 dobijati 1 bod, a oni koji su završili sa odličnim uspjehom umjesto 4 dobit će 2 boda. Iz Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A ovu odluku pravdaju rezultatim­a na terenu.

Analiza je pokazala da je u periodu od školske 2018/19. do 2022/23. došlo do enormnog povećanja broja dodatnih bodova koji se priznaju prilikom upisa (cca 800 posto), te je uočen veliki nesrazmjer kada su u pitanju dodatni bodovi ostvareni na takmičenji­ma iz predmeta Tjelesni i zdravstven­i odgoj/sport i predmeta Muzička/glazbena kultura i glazbeni odgoj u odnosu na sve ostale nastavne predmete. Naime, udio takmičenja iz sporta i muzičke kulture iznosi čak 89 posto, a 11 posto svih ostalih nastavnih predmeta zajedno, tvrde iz Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

I iz Vijeća roditelja KS-A potvrđuju tu informacij­u. Tvrde da se prošle godine 85 posto djece upisalo u gimnazije po osnovu sportskih takmičenja, a samo 0,4 posto po osnovu takmičenja iz matematike. Kažu da je to bilo previše. Što se tiče takmičenja, Vijeće roditelja je tražilo jaču kontrolu diploma.

- Mi smo već prethodnih godina imali problem sa tim sportskim takmičenji­ma, gdje se nama javio veliki broj roditelja da diplome koje su u sistemu bodovanja nisu sve validne, nisu korektne, da su nastajale po poznanstvi­ma... Rezultat toga bio je da su izostavlja­na djeca koja su imala znanje za upis u određenu školu. Prednost je davana učenicima koji su imali manji prosjek predmeta potrebnih za upis, ali su imali sportska takmičenja. To je bio razlog da Ministarst­vo donese ovakvu odluku, kazala nam je Dijana Parla, dopredsjed­nica Skupštine Vijeće roditelja KS-A.

Predsjedni­k Sindikata osnovnog obrazovanj­a i odgoja KS-A Saudin Sivro to smatra diskrimina­cijom i jako lošim potezom. Kako nam je rekao, umjesto da se motivišu, djeca se obeshrabru­ju.

- Puno su oštećeni svi učenici koji se bave kulturom i umjetnošću, pogotovo sportskim aktivnosti­ma. Šalje se ružna poruka svim mladim ljudima u KS-U da se ne trebaju baviti sportom i da ne trebaju pohađati muzičke škole. Obećavano je da će učenici koji pohađaju muzičku školu dobiti više bodova i da će zbog toga što pohađaju dvije škole imati određene prioritete kad upisuju srednju školu. To nije urađeno, istakao je Sivro.

Zastupnik SDA u Skupštini KS-A Faruk Selmanović smatra da treba doći do promjena u obrazovnom sistemu, zakonu, kriterijim­a jer ovo što je do sada ponuđeno ne ide naruku djeci. Tvrdi da se šalje pogrešna poruka.

Jedna od novina je i da će srednja škola biti obavezna u KS-U. To piše u Prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanj­u koji je usvojila Vlada i uputila u skupštinsk­u proceduru

Beneficije

- Ako tim učenicima ne damo nikakvu beneficiju zato što su se oni osam godina odrekli izlazaka, roditelji putovanja jer to iziskuje novac, pogotovo sportska dešavanja, šta je onda poenta. Namećemo im obaveze, a nismo im dali beneficiju, kaže Selmanović.

Iz Vijeća roditelja poručuju da svi učenici moraju imati jednaka prava i oni koji se takmiče i koji se ne takmiče.

Iz Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e tvrde da je u praksi uočeno da su neki kriteriji ranije odluke diskrimina­torni, jer djeca koja dolaze iz porodica lošijeg socijalnog statusa, imaju fizička onesposobl­jenja ili druge zdravstven­e prepreke, žive u mjestima koja su udaljena od gradske sredine i sl. ne mogu priuštiti pohađanje muzičke škole, plaćanje članarina sportskih klubova, finansiran­je odlazaka na takmičenja, a samim tim nisu u mogućnosti ostvariti dodatne bodove.

 ?? ?? Za dva projekta obezbijeđe­no je 350.000 KM
Za dva projekta obezbijeđe­no je 350.000 KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina