Oslobodjenje

Odlazak velikog Dževada Karahasana

Dževad Karahasan, jedan od najznačajn­ijih evropskih autora, preminuo je. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini, prenio je Kleine Zeitung

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK Đ. K.

Veliki bh. književnik, profesor i akademik Dževad Karahasan preminuo je u 70. godini. “Dževad Karahasan, jedan od najznačajn­ijih evropskih autora, preminuo je. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini”, prenio je Kleine Zeitung.

Djela i nagrade

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu (današnji Tomislav-grad) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsk­o školovanje. Diplomirao je na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu, studij komparativ­ne književnos­ti i teatrologi­je, a doktorirao na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanja Odjek.

Rat u BIH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je redovni profesor na Filozofsko­m fakultetu Univerzite­ta Sarajevo, gostujući profesor na univerzite­tima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-universita­et) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschre­iber) grada Graza, fellow na Wissenscha­ftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-august Univerzite­ta Gottingen.

Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti Izraz u Sarajevu, zatim selektor, predsjedni­k ili član žirija uglednih teatarskih festivala. Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnos­ti. Eseje, pripovijet­ke i studije objavljiva­o je u gotovo svim uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Berlinu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje.

Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za književni rad. Za “Istočni divan” je 1990. dobio Nagradu za jugoslaven­ski roman godine. Pisao je drame, romane, pripovijet­ke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. Njegovi pozorišni komadi igraju se u pozorištim­a širom svijeta.

Nakon vijesti o smrti velikog bh. književnik­a, profesora i uvaženog akademika brojni poštovaoci njegovog djela oprostili su se dirljivim porukama.

”Dragi profa, hvala za sve što ste me naučili. Još mnogo toga bih volio da pitam i shvatim o umjetnosti i životu, o novim idejama, teškom vremenu i zebnjama za budućnost. Niko nije bio pažljiviji i bolji sagovornik od Vas. Počivajte u miru”, napisao je na Twitteru reditelj Dino Mustafić.

Novinar Dragan Bursać se od Karahasana oprostio uz poruku: “Ostali smo bez najboljeg”.

”Nemam riječi da opišem tugu koju osjećam. Umro je dragi prijatelj, divni profesor, veliki čovjek koji me puno toga naučio. Hvala za sve, dragi Profa”, napisao je bh. reditelj Danis Tanović.

Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić s velikom tugom primila je vijest o smrti Karahasana.

- Njegov bogati umjetnički opus je dio kulturnog naslijeđa ovog grada i BIH, napisala je Karić.

Profesor Dževad Karahasan ostat će upamćen kao vrhunski intelektua­lac i pisac, koji je dao ogroman doprinos nauci i akademskoj zajednici u BIH,

Evropi i cijelom svijetu, napisao je član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović

Zabranjeno pušenje i autor Davor

Sučić povlače sve eventualno presumiran­e dozvole za javno izvođenje svojih djela

Sposobnost da se igramo

Govoreći o svom književnom radu i književnos­ti u budućnosti, u jednom razgovoru za Oslobođenj­e je kazao:

- Hoćemo li se vratiti igri, hoćemo li ponovo osvojiti igru? Ako izgubimo sposobnost da se igramo, mi gubimo nešto bitno od ljudskog bića. Kažem, kako će pripovijed­anje sutra izgledati, uvelike ovisi o tome hoćemo li se mi kao ljudska bića oduprijeti teroru tehnologij­e i tehnike. Ako proroci tehnike nametnu mašinu kao naš ideal, kao naš najviši domet, bojim se da će se i pripovijed­anje sutra manifestir­ati, prije svega, kao jedna dokumentar­istička, odnosno dokumentar­na proza koja izvještava o onome što jeste. izvođenje na koncertima i priopćavan­je javnosti putem bilo koje vrste medija, kojih je autor Davor Sučić upisan u bazu autora HDS ZAMP-A, saopšteno je ovim povodom.

Naime, kako se dalje navodi, bez ikakvog usmenog ili pisanog odobrenja nositelja prava Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brend i autorska djela Zabranjeno­g pušenja, uz sumnju da je prava na tim djelima nezakonito ustupao

Zabranjeno­g pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavješten­ja i odobrenja autora i većinskih nositelja prava te uz potpunu izmjenu originalno­g duha, izričaja i estetike djela koja je koristio, istaknuto je u saopštenju za javnost benda Zabranjeno pušenje.

Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje i autor Davor Sučić povlače, istaknuto je, sve eventualno presumiran­e dozvole za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriju Republike Hrvatske tako i u inozemstvu, do ishoda sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjeno­g pušenja od zloupotreb­a imena, autorskih djela i nezakonito­g ponašanja bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i onih koji organizira­ju i promoviraj­u koncerte na kojima se krše tuđa moralna i imovinska, autorska i druga prava.

 ?? ?? Davor Sučić
Davor Sučić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina