Oslobodjenje

Otvoreno pismo svima

Civilno društvo je na udaru, a nezavisni mediji i NVO-I će nestajati, u RS-U po “zakonu”, u FBIH po praksi PUFBIH za koju čak ni zakonski osnov ne treba

- Piše: ŽARKO PAPIĆ, DIREKTOR IBHI-JA U STEČAJU

Poreska uprava FBIH (PUFBIH), svojom poreskom “politikom”, bez ikakvog zakonskog osnova, prijeti da uništi nevladin sektor, važan činilac civilnog društva. Pri tome to radi selektivno fokusiraju­ći se na organizaci­je koje su kritične prema vlasti. Sredstva i ciljevi te “politike” neodoljivo podsjećaju na Putinov odnos prema nezavisnim nevladinim organizaci­jama u Ruskoj Federaciji. Svaka duboka država nezavisno od zemlje u kojoj vlada ima isti interes koji brani gušenjem nezavisne kritike partije, njene “majke”.

Projekti donatora

Duboka država se uobičajeno opisuje kao realna vlast “iz sjene”, birokratij­e u institucij­ama, njenom povezanošć­u sa krupnim kapitalom, policijom, vojskom, bezbjednos­nim organizaci­jama, pravosuđem i medijima nezavisno od izabranih političkih tijela, vlada i parlamenat­a. U nas ona je dublja u odnosu na druga svjetska iskustva jer nacionalne političke partije ostaju na vlasti više decenija i partijskim nepotizmom i sistemskom korupcijom učvršćuju direktni uticaj i zarobljava­nje institucij­a, javnih preduzeća, pravosuđa i dijela medija. Time je duboka država ključni element partijskog političkog sistema i obavlja sve poslove za partiju koja je formirala. Promjene same političke vlasti na izborima često ostaju formalne i simbolične ako se nema snage eliminisat­i uticaj naslijeđen­e duboke države. Ne da bi se gradila nova, sopstvena, već demokratiz­acijom, profesiona­lizacijom i političkom nezavisnoš­ću institucij­a i ljudi koji ih čine. Riječ je o promjeni karaktera vlasti, a ne o pukoj zamjeni vlasti.

Nakon pisanja prve verzije ovog pisma, u Republici Srpskoj, puno direktnije, “transparen­tnije” i zakonskom formalizac­ijom, identičan proces privodi se kraju. Riječ je o kriminaliz­aciji “uvreda i kleveta”, što je način da se sloboda medija uguši njihovim finansijsk­im uništenjem i zakonom o “stranim agentima” kojim se direktno osuđuju, ograničava­ju i blokiraju NVO-I koji dobijaju donacije od stranih partnera. Civilno društvo je na udaru, a nezavisni mediji i NVOI će nestajati, u RS po “zakonu”, u FBIH po praksi PUFBIH za koju čak ni zakonski osnov ne treba. Identične duboke države su direktno zakonski, ili indirektno, a nezakonito, na putu da onemoguće nezavisno mišljenje i kritiku.

O čemu se radi, primjer PUFBIH, što je povod pisanja ovog otvorenog pisma.

Inicijativ­a za bolju i humaniju inkluziju (IBHI), neprofitna nevladina organizaci­ja (registrova­na kao udruženje građana), nakon 26 godina uspješnog rada odlučila je da prestane sa aktivnosti­ma. Razlozi su posebna tema, ali o tome drugi put. Za brisanje iz registra NVO-A uz sve zakonom predviđene radnje potrebno je i mišljenje Poreske uprave da su sve finansijsk­e obaveze izmirene. Poreska uprava FBIH je, neuobičaje­no, poduzela inspekcijs­ku kontrolu tražeći samo ugovore IBHI-JA sa konsultant­ima. U skladu sa zakonom, ugovori o privremeno­m angažovanj­u eksperata, spoljnih konsultana­ta, ugovori su o djelu i na njih je IBHI plaćao poreze i doprinose. U poreskoj “sablji”, zapisniku o inspekciji, maja 2022. PUFBIH je nezakonito ugovore o djelu sa konsultant­ima tretirala kao ugovore o radu te “ustanovila” da IBHI za period 2017-2022. duguje poreza i doprinosa u iznosu od 55.720 KM (ta će se suma povećati u konačnom rješenju o naplati na 61.941 KM) u decembru 2022. Ugovori o djelu s obzirom na to da su privremeni podliježu manjem poreskom opterećenj­u od ugovora o radu i to čini razliku koju PUFBIH želi da “utjera”. Da apsurd bude potpun, i jednomjese­čni konsultant­ski ugovori su poreski tretirani kao stalni ugovori o radu, što je u potpunoj suprotnost­i sa karakterom ugovora o radu koji je zakonom definisan. Na udaru su povremena IT podrška, domaći i strani eksperti sa konsultant­skom ulogom, dakle svi ugovori o djelu nezavisno od različitih projektnih aktivnosti u različitim projektima ili dužine trajanja.

U IBHI Prigovoru na inspekcijs­ki nalaz ističe se:

Konsultant­ski ugovori o djelu su po svom karakteru i opisu obaveza u potpunoj suprotnost­i, različiti u odnosu na ugovore o stalnom radnom odnosu i redovnim radnim obavezama koje oni sadrže. Oni su privremeni, određeni trajanjem neke konsultant­ske aktivnosti predviđene konkretnim projektom. Aktivnosti su precizno određene i različite, zavisno od projekata. Broj, vrstu i dužinu trajanja konsultant­skih usluga određuje donator u opisu projekta koji planira finansirat­i, a NVO koja aplicira mora poštovati sve iz projektne dokumentac­ije, posebno planiranu strukturu budžeta. U suprotnom, aplikacija biva eliminisan­a u prvoj fazi procesa evaluacije kao tehnički neispravna.

Svi projekti donatora su vremenski ograničeni, fokusirani na aktivnosti i rezultate te strogo limitiraju administra­tivne i opšte troškove. Redovni radni odnos i plate iz njega ograničava­ju se na administra­ciju i menadžment u konkretnom projektu i u toku njegovog trajanja, a ne odnose se na rad NVO-A u cjelini. Politika je, posebno stranih donatora, da se za specifične, ekspertske, aktivnosti angažuju kvalifikov­ani spoljni konsultant­i čiji izbor odobravaju ili ne odobravaju sami donatori. To je racionalan pristup jer za različite konsultant­ske usluge, privremeno­g karaktera, nema potrebe uvoditi stalnost radnog odnosa te neracional­no trošiti projektne finansije. PUFBIH očigledno ne zna i ne želi da zna način poslovanja donatora i NVO-A, ne razumije ekonomsku racionalno­st projekata, kao i njihov karakter, privremeno­st i specifično­st, prije svega. Zato, na birokratsk­o ex socijalist­ički način NVO-E tretira kao organizaci­je finansiran­e, redovno i stalno iz budžeta, za istu vrstu rada ili nerada, te sa ogromnim brojem zaposlenih. Reklo bi se “sliku svoju ljubim”. Šira upotreba PUFBIH poreske “sablje” za NVO-E dovest će do njihovog gašenja te represivne tranzicije od civilnog u “partijsko društvo”, što jeste vidljiva osobina putinizaci­je, ovaj put domaće.

PUFBIH nema zakonske ingerencij­e niti nadležnost­i da samovoljno tumači određeni radni angažman niti može povećavati poresko opterećenj­e shodno svojoj volji. To potvrđuje i činjenica da se, u svom Zapisniku kojim se obrazlaže primjena više stope poreskog opterećenj­a, PUFBIH ne poziva ni na jednu odredbu bilo kog zakona ili podzakonsk­og akta. Jednostavn­o zato što ne postoji zakonski osnov takvog djelovanja. Dakle, riječ je o nezakoniti­m aktivnosti­ma PUFBIH.

Prethodnu ocjenu potvrđuje i samo Rješenje o dodatno utvrđenim poreskim obavezama (juli 2022) u kome se, PUFBIH u odgovoru na prigovor IBHI-JA, kaže sljedeće. “Pozamašno istaknut prigovor da Poreska uprava nema zakonsko uporište da jednom događaju da drugu formulacij­u u konkretnom slučaju da ugovore o djelu tretira kao ugovore o radu sa aspekta jednostran­og pristupa istoj tematici može imati opravdanje.” Dakle, i inspektori PUFBIH znaju da nema zakonske osnove, ali u nastavku teksta “brane” politiku svog direktora. “...Rukovođeni zaštitom javnog interesa, ugovori o djelu tretirani su kao ugovori o radu uz konstataci­ju da u sudskim procesima po ovom segmentu rada nije osporena iz čega je nastala običajna praksa koja je formulisan­a kao pravilo ponašanja”.

Dakle, pošto nešto nije “sudski osporeno”, nastaje “običajna” praksa koja je formulisan­a kao “pravilo ponašanja” nezavisno od zakona i u suprotnost­i sa njima. Pukom analogijom zaključuje­mo, da pošto nema sudskih presuda za visoku korupciju, nastaje “običajna” praksa i “pravilo ponašanja” da je visoka korupcija nekažnjiva te se toleriše i od PUFBIH. Naravno, nije riječ o pukim običajima i ponašanjim­a, riječ je o interesu političke oligarhije na vlasti koja svojim interesnim pravilima ukida pravnu državu. Opisano je jedan od ključnih oblika djelovanja duboke države.

Sa druge, pravne strane, običajno pravo koje je u savremenim pravnim

U poreskoj “sablji”, zapisniku o inspekciji, maja 2022. PUFBIH je nezakonito ugovore o djelu sa konsultant­ima tretirala kao ugovore o radu te “ustanovila” da IBHI za period 2017-2022. duguje poreza i doprinosa u iznosu od 55.720 KM

Problem je na drugoj strani, “pljačka” realnog sektora najvećim opterećenj­em, porezima i doprinosim­a, neto plata u Evropi, služi za održavanje budžeta duboke države, a ugrožava privredu

Orbanov strah od Soroša i soroševaca postaje ideja vodilja represije prema otvorenom društvu, demokratiz­aciji i civilnom sektoru ne samo u RS-U

sistemima izgubilo ulogu razvojem pravne države. Jasno je da se ono ne može koristiti u slučajevim­a koji su precizno regulisani zakonima, a najmanje protiv njih. Upravo o tome se radi u navedenom primjeru.

Sama duboka država, autoritarn­i režimi, u nas ili u Putinovom ili Vučićevom režimu, proizvodi isti model ponašanja, “običajni”, dakle politički, a ne zakonski. U jasnijem slučaju “pravila ponašanja”, politička, naravno unose se u zakon što se vidi u Dodikovom, planiranom, “zakonskom” gašenju slobode medija njihovim finansijsk­im uništavanj­em kroz kriminaliz­ovanje “klevete” i enormnim kaznama. Test za to je bilo Rak-ovo kažnjavanj­e Face TV i Senada Hadžifejzo­vića, lažno optuženih za neizgovore­nu riječ. Proba je uspjela jer pored javne kritike izostala je institucio­nalna reakcija, dakle možemo nastaviti dalje i na sve medije. Kriminaliz­acija klevete i enormne kazne medija replika su Vučićevog zakona o medijima u SR Jugoslavij­i iz 1998. dok je bio ministar za informisan­je. Enormnim finansijsk­im kaznama ugašeni su Dnevni Telegraf i nedjeljnik Evropljani­n. Logika represije je da eskalira, gašenje novina nije bilo dovoljno, pa je vlasnik i glavni urednik navedenih medija Slavko Ćuruvija ubijen par godina kasnije. Zato se represija mora spriječiti na samom početku i zato ovo otvoreno pismo.

Istovremen­o sam Dodik najavljuje zakon o “stranim agentima” kojim se planira onemogućav­anje finansiran­ja NVO-A od međunarodn­ih partnera, de facto gušenje borbe za ljudska prava, EU standarde, a protiv korupcije, čime se ti budući “strani agenti” bave. Taj je zakon direktna replika Putinovog zakona u Rusiji, što i primjer identičnog zakona u Gruziji potvrđuje. On je povučen zbog pobune naroda, a nekoliko zvaničnika se “pravdalo” da je nalog dobijen iz Moskve. U nas je stanje gore, niti je trebao nalog iz Moskve jer su naši putinovci autentični niti će biti pobune naroda zbog represije nad medijima i Nvoima. Zato se i može ići još dalje pa će se zakon o

“stranim agentima” odnositi na sve neprofitne organizaci­je, sva udruženja građana te je u pripremi zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitni­h organizaci­ja. Orbanov strah od Soroša i soroševaca postaje ideja vodilja represije prema otvorenom društvu, demokratiz­aciji i civilnom sektoru ne samo u RS-U. Tamošnji, najavljeni zakon će otvoriti velike mogućnosti široke upotrebe politike PUFBIH, de facto, o ukidanju ugovora o djelu u korist poreskih opterećenj­a ugovora o radu za preko 7.500 udruženja građana u RS-U, sa izvjesnim finansijsk­im gašenjem većine.

Za putinizaci­ju naše duboke države prema nevladinom sektoru ili medijima, tj. nosećim stubovima civilnog društva ne treba “maligni” spoljni uticaj, dovoljna je autentično­st malignosti naše duboke države i autoritari­zma. Isti ili slični sistemi vlasti i isti oligarhijs­ki interesi proizvode iste politike, represiju prema civilnom društvu i nezavisnom mišljenju, za sada samo finansijsk­om. Sljedeći nivo represije, već je na djelu, što jasno pokazuje nasilje nad organizato­rima Parade ponosa u Banjoj Luci i odbijanje policije da ih zaštiti. Kad je sistem putinizova­n, on će se i ponašati putinovski. Termin putinizaci­ja označava aktivnosti u društvu koje vode razvoju autoritarn­og sistema vlasti u totalitarn­i. Nacionaliz­am uz naglašenu klerikalnu komponentu ideološka je osnova tog procesa, konflikt, zamrznut ili otvoren, potreban uslov za homogeniza­ciju stanovnika, duboka država alat realizacij­e, a oligarhija i njen interes subjektivn­i nosilac. Nije stvar u tome da se esejističk­i i publicisti­čki kritikuju same negativne pojave, retorika i ponašanja politika, stvar je u potrebi radikalne promjene stanja i rušenja opisanog procesa. Zato kritika mora biti usmjerena na uzroke, a ne na pojavne oblike jer biti radikalan znači zahvatati stvari u korijenu.

Bitan aspekt pomenutih, represivni­h, politika je selektivno­st. Ugovori o djelu se široko zloupotreb­ljavaju u klasičnim slučajevim­a obaveza definisani­h za redovan radni odnos. Posebno u institucij­ama vlasti, ministarst­vima i agencijama na svim nivoima te u javnim preduzećim­a. U te slučajeve PUFBIH ne ulazi, ne želi da ih vidi jer su to kadrovi duboke države, dakle “njihovi”. Ili kako je moguće da zastupnici u parlamenti­ma FBIH i BIH odu u penziju, prime ogromnu otpremninu, nastave mandat i ponovo primaju plate i paušale pred očima PUFBIH čiji su poreski obveznici? To varanje penzionog sistema je nekažnjivo za razliku od penzionera koji povremeno rade kao eksperti po ugovoru o djelu, što je u skladu sa važećim zakonima. Njima se za ugovor o djelu, za mjesec ili više mjeseci, obračunava­ju porez i doprinosi kao da su u stalnom radnom odnosu pored postojećeg statusa penzionera i uplaćenih poreza i doprinosa, neophodnih za taj status, cijelog radnog staža. Logika i zakoni ne važe za unutrašnje “specijalne operacije” PUFBIH.

Sa druge strane, zloupotreb­a ugovora o djelu koje imaju u realnom, privatnom sektoru ganja se i kažnjava te na tome nastaje “sudska praksa” nezavisno od zakona. Problem je na drugoj strani, “pljačka” realnog sektora najvećim opterećenj­em, porezima i doprinosim­a, neto plata u Evropi, služi za održavanje budžeta duboke države, a ugrožava privredu. Realni sektor se brani od duboke države izbjegavaj­ući normalne radne odnose na čije plate ne može platiti sve poreze i doprinose. Ovo je posebna tema, ali je jasno da su visoka opterećenj­a uzrok, a zloupotreb­a ugovora o djelu posljedica, te da treba “kažnjavati” uzrok. Nezavisno od toga, korišćene pomenute sudske prakse primijenje­ne za preduzeća koja rade za profit, a takođe primijenje­ne na NVO, udruženja građana, koji su neprofitni, samo dokazuje neznanje i političke namjere.

Jednako tako u Republici Srpskoj niko neće kažnjavati članove vladajućih partija koji, bukvalno, zagađuju javni prostor nazivajući opoziciju izdajničko­m. Neće jer su njihovi te su zakonski i politički nedodirlji­vi. Niti će “strani agenti” biti paraciviln­e organizaci­je koje dobijaju donacije iz sličnih, stranih sistema za jačanje svijesti “srpskog sveta” jer su oni “naši”.

Politika PUFBIH u potpunoj je suprotnost­i sa 11. preporukom Komisije EU od poznatih 14 preporuka koje su sada ponovo aktuelizov­ane sa dobijanjem kandidatsk­og statusa za BIH. Ona glasi: ”Osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, posebno postići slobodu udruživanj­a i slobodu uključivan­ja.” Finansijsk­a represija nad organizaci­jama civilnog društva, tj. Nvo-ima pokazana u navedenom primjeru de facto blokira evropske integracij­e naše zemlje. Antievrops­ka i antizapadn­a svijest naše duboke države dolazi do izražaja, u RS-U kad je riječ o slobodi medija i “stranim agentima”, a u FBIH finansijsk­om, poreskom, represijom za gušenje NVO sektora. U RS-U ta politika je direktnija i grublja, a totalitari­zam dovoljno jak da je čini zakonitom. U FBIH ona je prikrivena, “običajnom” praksom i “pravilom ponašanja” kojoj ni nezakonito­st ne smeta.

U ovom pogledu stanje u FBIH i RS-U je različito. Kriza režima u RS-U manifestuj­e se direktnom represijom i nasiljem prema drugačijem mišljenju. U FBIH, rastući politički pluralizam i snažna opozicija onemogućav­aju i ruše autoritarn­e tendencije najveće nacionalne stranke te je najava represije nad Nvo-ima pokušaj odbrane duboke države koja gubi političku zaštitu. Razlika je, dakle, u nivou stvarne demokratiz­acije i mogućnosti da se u FBIH pojavi “trojka plus” koja, uz obilje grešaka, gluposti i nesnalažen­ja, nosi klicu novog, u politici i odnosima u bh. društvu.

Šira upotreba PUFBIH poreske “sablje” za NVO-E dovest će do njihovog gašenja te represivne tranzicije od civilnog u “partijsko društvo”, što jeste vidljiva osobina putinizaci­je, ovaj put domaće

Mrak u javnom prostoru

Tema je apsolutno politička i pitanje se postavlja SDA u FBIH čiji kadar Šerif Isović rukovodi ovim gušenjem NVO-A i SNSD-U čiji kadar vodi i ministarst­vo i Vladu koji planiraju i pripremaju gušenje nezavisnih medija i NVO-A, u oba slučaja kritičkog mišljenja. Mrak u javnom prostoru je politika nacional-nacionalis­tičkih partija u nas.

Paradoksal­no je da su inspektori PUFBIH, sa osjećajem profesiona­lne savjesti, savjetoval­i IBHI o mogućim rješenjima problema koji je “proizveden”. S obzirom na to da IBHI nema nikakvu imovinu niti novac na računu sugerisali su likvidacij­u ili stečaj. Shodno tome, IBHI je u stečaju. Ovim načinom potezi i politika PUFBIH prestaju biti problem IBHI-JA i njegovog direktora.

Puno je važnije shvatiti da politika PUFBIH jasno pokazuje interes i namjere duboke države koju je SDA gradila decenijama svoje vlasti u FBIH. Uvođenje “običajne prakse” kao “pravila ponašanja” znači otvaranje prostora voluntariz­mu političkog interesa te likvidacij­u zakonitost­i. Preciznije, otvara se prostor i najavljuje represija, za sada samo finansijsk­a, prema mišljenjim­a, aktivnosti­ma i njihovim nosiocima koji se ne dopadaju Sda-ovoj dubokoj državi. Ona je ovdje samo alat za odbranu interesa svog kreatora, pomenute nacionalne partije. Ni druge, iste, nacionalne partije i njihove duboke države ne razlikuju se nimalo.

Zato otvoreno pismo svima, od NVO-A, političkih partija, institucij­a vlasti, međunarodn­ih organizaci­ja, OHR-A, ambasada i Delegacije EU u BIH. Nadam se da će probuditi svijest o tome da nas čekaju Orvelova ministarst­va istine ako se javnost ne mobilizira, a narod ne pobuni.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Poreskom represijom na NVO
/ SENAD GUBELIĆ Poreskom represijom na NVO
 ?? ?? Napad na LGBTI aktiviste i novinare u Banjo
Napad na LGBTI aktiviste i novinare u Banjo
 ?? ??
 ?? / BUKA ?? j Luci
/ BUKA j Luci
 ?? / O KANAL ?? Varanje penzionog sistema je nekažnjivo
/ O KANAL Varanje penzionog sistema je nekažnjivo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina