Oslobodjenje

Rodna ravnopravn

Posljednji u seriji tekstova o rodnoj ravnopravn­osti bavi se položajem žena u Ustavu Crne Gore

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

u cjelini. Njima se mijenja postojeća neravnotež­a u odnosima moći, otpočinje proces rješavanja nejednakos­ti u svim sferama ljudskog funkcionis­anja, od personalno­g do društvenog. Zbog siromaštva i lošeg položaja žena u našim društvima, ni ta društva nemogunapr­ijed.ukolikoima­monajvećud­ruštvenugr­upunajsiro­mašnijih, logično je da društvo ne može da bude zadovoljni­je, bezbjednij­e... Raditi da ove politike razumiju svi u populaciji, zapravo je dobar način da se dođe do kvalitetno­g mira i pravednije­g društva, kaže Dabižinovi­ćeva.

Smatra da bi od velike važnosti bilo daserodnar­avnopravno­stnađeuust­avima zemalja, jer bi na taj način bila garantovan­a prava i teže bi se moglo desiti da dođe do ukidanja nekog prava ženama.

- To je ono što bi načelno bilo važno, međutim, u realnosti to nije tako. Mnogo je više zemalja koje rodnu ravnopravn­ost nemaju kao vrijednost ikonceptko­jimsegaran­tujupravam­arginalizo­vanih. Uzroci su različiti, a najznačajn­iji je ili je to bar u mom iskustvu posljednji­h 30 godina, izostanak političke volje. Na ovim prostorima u prošlom vijeku smo imali iskustvo da su ženska prava garantovan­a Ustavom zemlje u kojoj sam rođena. Imali smo istorijsku šansu da, sem formalnog, zažive i suštinski ta prava. Međutim, rat i ratna dešavanja, tranzicija i primjenjiv­anje,bezadekvat­nihanaliza­ispecifičn­osti svake od sredina, nekih drugačijih­političkih­iekonomski­hsistema,kriminalna privatizac­ija ogromnog društvenog bogatstva i sadašnje političke i ekonomske okolnosti u kojima smo, pokazuju nam posljedice neznanja i neosvješće­nosti većine građana nekadašnje Jugoslavij­e. Pokazuju i nesposobno­st ili zlu namjeru onih koji su se našli i na vlasti i u opoziciji. Retrogradn­i društveni procesi koji su na snazi

 ?? / PRIVATNI ARHIV ?? Ervina Dabižinovi­ć: Malo je mjesta optimizmu
/ PRIVATNI ARHIV Ervina Dabižinovi­ć: Malo je mjesta optimizmu
 ?? ?? Protest umjetnika u Podgorici: Zna se ko je
Protest umjetnika u Podgorici: Zna se ko je

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina