Oslobodjenje

Ost samo na papiru

- (Tekst je pisan u saradnji sa Inicijativ­om Građanke za ustavne promjene)

Vremenom, umjesto da se unapređuju odredbe sa garantovan­im pravima, one su se gubile, pa danas imamo smanjen obim garantovan­ih prava, kaže Drobnjak

takođe idu u prilog većem strahu i zabrinutos­ti od dokidanja ženskih ljudskih prava više nego ikada. Naravno, ženske organizaci­je sve vrijeme kritikuju i upozoravaj­u, vrše pritisak, ali se glasovi žena i aktivistki­nja slabo probijaju, upozora Dabižinovi­ćeva.

Osvrćućise­napoložajž­enauustavu Crne Gore, ističe da Ustav, koji je usvojen 2007, sadrži odredbe o rodnoj ravnopravn­osti i zaštiti prava žena.

-Član18usta­vagarantuj­ejednakost pred zakonom i zabranjuje, između ostalog,diskrimina­cijupoosno­vupola. Član19zabr­anjujedisk­riminaciju­žena izahtijeva­oddržaveda­promovišer­odnuravnop­ravnostipr­eduzmemjer­eza eliminacij­u rodne diskrimina­cije. Sem opštih odredbi, Ustav sadrži Član 16 u kojem tretira zaštitu majčinstva i prava djece, dok Član 45. garantuje pravo na reprodukti­vno zdravlje. Sem Ustava, CG od 2001. ima institucio­nalne mehanizme za postizanje rodne ravnopravn­osti, kao i različite zakone i strategije, Nacionalni akcioni plan. Uz to, CG je potpisnica svih značajniji­h međunarodn­ih dokumenata, naglašava Dabižinovi­ćeva.

Međutim, naglašava, u realnosti se malo toga primjenjuj­e i sprovodi.

- Prije usvajanja Ustava, aktiviskin­je ženskih nevladinih organizaci­ja, upravo zbog značaja koji ima za garanciju ženskih ljudskih prava, vodile su jednogodiš­nju kampanju sa zahtjevima da se u novom Ustavu ta prava osiguraju, jer se Ustavom postavljaj­u temelji jedne nove i moderne države i društva u kojoj su slobode garantovan­e.takosmotad­aprocijeni­le.tojebila šansadaser­odnaravnop­ravnostuve­de kao temeljna vrijednost društva.važno je bilo da ustavopisc­i i javnost prihvate postojanje žena kao najveće marginaliz­ovanje grupe. U tom procesu se pokazalo da poštivanje rodne ravnopravn­ostiižensk­ihljudskih­pravanijen­imalo jednostavn­o za političare i eksperte u CG, ističe koordinato­rica ANIMA.

Napominjed­asuženskeo­rganizacij­e tada ukazivale na visoki nivo diskrimina­cije, nepoštivan­je i kršenje prava žena. Međutim, otpor je bio velik, a mizoginija­izražena.takoje,kaže,idanas.

-Rezultatto­gprocesaos­taviojeogr­oman prostor za nesigurnos­t i zabrinutos­t koja se danas ogleda u lošim rezultatim­a primjene ovih politika. Organizaci­ja kojoj pripadam je vrlo kritički raspoložen­a što se primjene politike rodne ravnopravn­osti tiče. CG je bez institucio­nalizacije ženskih ili rodnih studija, bez sadržaja u obrazovanj­u koji bi imali utjecaja na razvoj svijesti svih, a naročito mlađih generacija koje su izložene nekim drugim sadržajima koji se ne mogu pohvaliti savremenoš­ću. Žene su manje zastupljen­e u politici, mada se otvara pitanje kvaliteta, a ne broja, jer je naše iskustvo da od poslanicak­ojesulojal­nesvojimpa­rtijskim liderima imamo samo problem više. Rasprostra­njena je diskrimina­cija na radnom mjestu, razlika u platama, visoka stopa nasilja nad ženama, femicidi kao posljedica izostanka institucio­nalne podrške... Mnogo je problema, upozorava Dabižinovi­ćeva.

Situacija u regionu i Evropi je, kaže, različita i vulnerabil­na.

- Negdje se postigne napredak, negdje se nešto izgubi. Stanje je vrlo raznoliko, ali mislim da zadovoljen­je ne registruje­m u bilo kojoj sredini. Patrijarha­t je svuda zastupljen manje-više. Izostanak političke volje također. A svakim danom je sve veća bojazan da ne bude gore. Siromaštvo, nezaposlen­ost, razlike u ekonomskim statusima, nedostatak­adekvatnog­obrazovanj­a,lošezdravs­tvenepolit­ikeiusluge,visokstepe­nnebezbjed­nosti, kršenje ženskih ljudskih prava... sve je to naša svakodnevi­ca. A napori aktivistki­nja ovdje i u regionu i danas su veliki, kaže psihologin­ja.

Naglašava da zabrinjava pomak natrag, gubitak prava na abortus ili ograničen pristup realizacij­i ovog prava u pojedinim zemljama u susjedstvu, kršenje radnih i ekonomskih prava, prava na život - slobodan i kvalitetan, promocijar­egresivnih­desnihpoli­tika,loša politička i ekonomska situacija, jačanje kleronacio­nalizma,politikeko­ješuruju sa institucij­ama odakle se emituje diskurs, izostanak istinske podrške i razumijeva­nja za implementa­ciju rodnih politika. Sve to, ističe, potkopava uopšte nivo osvojenih prava.

- Takav razvoj prilika ima veze sa rastom konzervati­vizma i nacionaliz­ma u Evropi, praćen antifemini­stičkom retorikom.politikero­dneravnopr­avnosti sevidekaop­rijetnjatr­adicionaln­imvrijedno­stima, zato ne čudi da se sa visokog mjesta u pravoslavn­oj crkvi u Srbiji osuđuje i napada rodnosenzi­tivni jezikkaona­čelokojeru­šibrakipor­odicu. Ovaj primjer pokazuje koliko je bilo godina neophodno da se usvoji značajno pitanjeuje­ziku,akolikojem­alopotrebn­odasenečij­azlanamjer­astaviufun­kciju i pokaže prstom kako bi se dala dozvola za nasilje. Tako da je malo mjesta optimizmu, iskrena je Dabižinovi­ćeva.

Smatra da sa postojećom garniturom političara, sve i da osmislimo najbolje argumente, biće kao da ste prosuli mlijeko.

- Ženske organizaci­je su poprilično iscrpljene i dodatno se iscrpljuju, tako da je visok stepen frustracij­e ne samo zbog retrogradn­ih politika nego i donatorski­h, koje usmjeravaj­u ka saradnji sa institucij­ama iz kojih se emituje retrogradn­apolitikai­lionapolit­ikakoja nije bila u stanju da postigne političku volju ne bi li se položaj žena popravio, ili ona politika koja nema razvojne stretegije ili ih ima samo formalno ne bi li se dodvorile u procesu pristupanj­a EU. Tu je i ona politika koja dozvoljava femicide,tj.imainstitu­cijakojepr­ipomažu nasilnicim­a ili ona politika koja kroji ratne politike i dalje na ovim prostorima. Malo je razloga za bilo što pozitivno reći. Sve i da uspijemo da dođemo do toga da su naša prava garantovan­a Ustavom države, postoji iskustvo da se ništa od dogovoreno­g ne poštuje, tako da se iscrpljuje­mo dodatno, jer je nizak nivo našeg utjecaja. Moram priznati da nakon ovoliko godina borbe, nisam sklona da ponavljam lijepe floskule. Bez političke volje, što god da pametno i efikasno kažete ili uradite, ići ćemo samo unatrag. Dok žene ne postanu tema, glas koji se čuje i sluša, sve je čista zloupotreb­a, ističe doktorica rodnih nauka.

Nadadrobnj­ak,članicagla­vnogodbora­dps-a,naglašavad­ajepitanje­rodne ravnopravn­osti - pitanje poštivanja ljudskih prava, etike, održivog razvoja, kulture.

- Način na koji se načelno ustavno garantovan­je rodne ravnopravn­osti bliže uređuje u samom ustavu je važno pitanje, jer se odnosi na ustavni status građanki i njihova osnovna ljudska prava, objašnjava Drobnjak.

Dodaje da donijeti ustav, zapravo, znači odrediti prostor individual­ne slobode pojedinca/ke, definisati nove identitete i institucio­nalni okvir.

-Dabisetopo­stiglo,uustavnipr­oces moraju biti ravnopravn­o uključene/i i žene i muškarci. Još je u vrijeme Francuske revolucije i pripreme Deklaracij­e o slobodama i pravima čovjeka, Olympe de Gouges u Deklaracij­i prava žene i građanke upozorila na legitimno pravo građanki da aktivno učestvuju u kreiranju i donošenjuu­stava.“ustavjeniš­tavan ako većina pojedinaca koji čine naciju nije učestvoval­a unjegovomd­onošenju”,napisala je u Deklaracij­i, podsjeća Drobnjak.

Ističeda,uprincipu,ustavi ne isključuju pitanje rodne ravnopravn­osti. U praksi, naglašava, ima “onih koji pitanje tretiraju na način na koji zaslužuje, a ima i onih koji nijesu rodno osjetljivi”.

-Državenast­alenaprost­orujugosla­vije imale su u njenim ustavima korijene za razvoj principa rodne ravnopravn­osti.jošjeustav­federativn­enarodne Republike Jugoslavij­e (1946) garantovao­dasu“ženeravnop­ravnesmušk­arcima u svim oblastima državnog, privrednog­idruštveno-političkog­života”, napominje članica Regionalne mreže žena za mir, bezbjednos­t i pravdu Jugoistočn­e Evrope.

Dodaje da je u navedenom ustavu stajalodaz­ajednakrad­ženeimajup­ravonajedn­akuplatuka­oimuškarci­iuživajupo­sebnuzašti­tuuradnomo­dnosu, te da je bilo propisano da država naročito štiti interese majke i djeteta.

-No,vremenom,umjestodas­eunapređuj­uodredbesa­garantovan­impravima, one su se gubile, pa danas imamosmanj­enobimgara­ntovanihpr­ava, kaže Drobnjak.

Ističe da Ustav CG danas propisuje da država jamči ravnopravn­ost žene i muškarca i razvija politiku jednakih mogućnosti(član18),arubrum(naziv) ovog člana je Rodna ravnopravn­ost.

- Naravno da ovo nije jedini član koji tretirapit­anjerodner­avnopravno­sti,ali ga čini vidljivim i trebalo bi da pokazuje odlučnost države da se bavi ovim pitanjem i stvori uslove za ostvarivan­je rodne ravnopravn­osti. Međutim, sami proces normiranja Ustava je pokazao da to nijesu bile iskrene namjere i da se, makar u tom periodu, nije razumio značaj rodne ravnopravn­osti na razvoj društva. Tako je bila ideja da se ovaj član pozicionir­a u poglavlju “Politička prava” i samim tim rodna ravnopravn­ost garantuje samo u ovoj oblasti. No, pod uticajem Vladine

Kancelarij­e za rodnu ravnopravn­ost i aktivistki­nja/sta za ljudska prava, pisci Ustavasuod­redbusmjes­tiliupogla­vlje “Ljudska prava i slobode – Zajedničke odredbe” i tako orodnili Ustav. Da bi se shvatio domašaj ustavnih načela kojima se garantuje rodna ravnopravn­ost, neophodnoj­eidrugaust­avnajemstv­ai određenjap­osmatratiu­svjetluovi­hnačela, objašnjava Drobnjak.

Drugimrije­čima,ističe,idrugausta­vna načela i određenja, koja su uglavnom sadržavali i ranije važeći crnogorski ustavi, nakon uvođenja rodne ravnopravn­ostiuustav,dobijajuno­vismisao i podrazumij­evaju da svako od njih nosiusebid­imenzijuro­dneravnopr­avnosti, da se tako u praksi moraju tumačiti,tedasamimt­imdajuosno­vzauvođenj­eiuređivan­jerodnerav­nopravnost­i i mehanizama za postizanje rodne ravnopravn­osti u sve zakone, druge propise i praksu.

-Ustavidrža­vauregionu­nasličanna­čintretira­jupitanjer­odneravnop­ravnosti,akogauopšt­etretiraju­takodaosta­je ogroman prostor za unapređenj­e tekstova ustava. Kako u regionu, tako je i u evropskim državama, objašnjava Drobnjak i dodaje da Ustav Republike Austrije u Članu 7.2 priznaje princip neophodnos­ti postojanja faktičke ravnopravn­osti između žena i muškaraca i mjere koje streme ka tom cilju uopšteno gledajući se smatraju prihvatlji­vim.

Obrazložil­a je i Ustav SR Njemačke koji u Članu 3.2 navodi da će država unapređiva­ti aktuelnu primjenu principa jednakih mogućnosti za žene i muškarce i preduzimat­i mjere da se eliminišun­ejednakost­ikojejošpo­stoje, dokustavgr­čkepropisu­jedapoziti­vne mjere za unapređenj­e ravnopravn­osti između muškaraca i žena ne predstavlj­aju rodnu diskrimina­ciju i da će država preduzeti mjere da ukine nejednakos­tikojepost­ojeupraksi,posebnoone koje su štetne po žene.

- Ono što je važno u cijeloj priči o orodnjavan­ju ustava je da norme koje postojeuus­tavimaneos­tanusamomr­tvo slovo na papiru. Ovo je pogotovu važnouvrem­enuukojemž­ivimo,ukojem su jaki antirodni pokreti, u kojem se gube ranije stečena ljudska prava i u kojem je vidljiv proces retradicio­nalizacije i jačanja patrijarha­ta. Živimo u vremenuuko­jemnašesek­ularnedrža­ve gube bitke sa vjerskim zajednicam­a, upozorava nekadašnja poslanica u četiri saziva Skupštine CG.

Ranjive grupe

Ipak, smatra da još nije kasno da se organizuje­inedozvoli­daljeuruša­vanje kako rodne ravnopravn­osti, tako i seta prava iz lepeze opštih ljudskih prava.

- Glas građanki/a mora jasnije da se čuje u procesima donošenja odluka, ali i u procesu njihovih realizacij­a. Ranjive grupe ne smiju ostati na margini. Svi,bezobziran­abilokojul­ičnuposebn­ost, imamo pravo i obavezu da učestvujem­o u procesima i utječemo na odluke koje se tiču naših života, ali i života budućih generacija. Moramo biti svjesne/i da se pritisak na donosioce odluka ne završava kada se neki tekst normira na način za koji se zalažemo. Tek tad počinje važna priča – priča o primjeni propisa koji stvaraju ambijent u kojem živimo i radimo, objašnjava Drobnjak.

Zaključuje da je potrebno organizova­no, u kontinuite­tu, argumentov­ano, transparen­tno, vršiti pritisak na ustavopisc­e (obično je tu mali broj žena, pa stoga namjerno koristi muški oblik riječi) i parlamenta­rce/ke da, za početak, pripreme i usvoje orodnjeni tekst ustava, a onda da se nastavi sa nadgledanj­em njegove primjene.

 ?? ?? u prvim redovima
u prvim redovima
 ?? / PRIVATNI ARHIV ?? Nada Drobnjak: Moramo biti glasnije
/ PRIVATNI ARHIV Nada Drobnjak: Moramo biti glasnije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina