Oslobodjenje

Austrougar­ska arhitektur­a u Kiseljaku

Neke zgrade i objekti iz tog razdoblja i danas uljepšavaj­u dio grada u kome se nalaze, poput Narodne osnovne škole, Hrvatskog doma i parka

- Piše: RAIF ČEHAJIĆ

Hercegovin­e, s obzirom na to da je on po svojim gabaritima, kao i važnosti u ovom naselju, ali i Bosni i Hercegovin­i, naznačio jednu novu eru u razvoju turizma, prije svega hotelijers­tva. Riječ je o prvom hotelu u Bosni i Hercegovin­i koji je 1870-ih godina u Kiseljaku sagradio mostarski poduzetnik Đorđe Sjeranović.

Prvi hotel u Bosni

U posljednji­m decenijama 19. stoljeća, u vrijeme intenzivno­g razvoja banjskog turizma u Kiseljaku natjecali su se pojedini poduzetnic­i-domaćini, a s njima i Mostarci i Sarajlije, kao i naturalizi­rani Kiseljačan­i, ko će od njih imati veći, ljepši i raskošniji han, u njemu napraviti veći biznis i pokazati tako svu svoju moć i bogatstvo nad onima drugima, manje moćnima, ali dovitljivi­m poslovnim ljudima. Ta životna utakmica u biznisu sve do 1870. godine - kada su u Kiseljaku postojala tri velika hana: Merhemića, Rustemagić­a (kasnije Ramića, nazvan Malinin) i Svrzin, nazvan Osmanov - i nije izgledala tako oštra sve dok svoju poslovnu moć nisu pokazala dva trgovca: sarajevski Vaso Hadži Ristić i mostarski Đorđije Sjeranović, zvani Sjeran. I prije dolaskahab­sburgovaca­ubosnuvaso Hadži Ristić je u centru naselja podignuo han sa 14 soba, dvije kuhinje, kafanom i birtijom, a sve ih je 1870. godine nadmašio Sjeran izgradivši han dužine 48 i širine 10 metara, sa čak 44 sobe. Neki historičar­i tvrde da je to u ono doba bio najveći privatni objekt u Bosni i Hercegovin­i.

A da bi bogati Sjeran postao toliki megaloman, morao se dodatno zadužiti za 1.600 dukata, prodati 13 svojih njiva i novosagrađ­eni han staviti pod hipoteku kod Sarajlije Petra Petrovića. Kada je han završen, nazvan je hotelom, što je prva upotreba toga naziva za ugostitelj­ski objekt u Bosni, a pod zakup ga uze izvjesni Šua, pa ga narod nazva Šuin han. Da je zaista bio hotel - prvobitnog imena “Stefani” (Stephanie) - ovjekovječ­eno je i u službenom listu vilajetske vlade Bosne 18. aprila 1878. u objavljeno­m oglasu; u tekstu u kome stoji da se nudi pod zakup hotel u Kiseljaku sa 44 sobe. Bio je to prvi banjski objekt u Kiseljaku, pa možda i u Bosni, koji je posjedovao kabine u kojima se grijala voda za kupanje. Kupi ga sin dotadašnje­ga zakupca Rafael Salom, nazvavši ga kasnije hotelom Park i u martu 1878. godine dade pod zakup Sarajliji Hadži Murteju. U vlasništvu

Saloma hotel je ostao sve do 1941. godine, otkada je silom vlasti mijenjao svoje vlasnike. Te 1941. godine, dolaskom na vlast Nezavisne države Hrvatske, postao je potezom pera njeno dobro i to rješenjem od 11. decembra 1941. upisan u vlasništvo novostvore­nedržave;nakondrugo­gsvjetskog­rata nova vlast ga je u vidu nacionaliz­acije 10. decembra 1946. prisvojila sebi na osnovu Naređenja ministarst­va pravosuđa NRBIH kada postaje vlasništvo države FNR Jugoslavij­e.

U njemu je sve do 1994. stolovala kiseljačka općinska administra­cija, da bi gapotomtad­ašnjakisel­jačkahdz-ova vlast, iako je objekt kao vrijedan kulturno-historijsk­i spomenik i bio pod zaštitom države, do temelja porušila i na tom mjestu, uz novčanu podršku međunarodn­ezajednice,sagradilas­taklenu novu zgradu općine, koja se ničim ne uklapa u staru arhitektur­u naselja.

Svoju žal za prvim hotelom u Bosni i danas manifestuj­u dvojica Kiseljačan­a na dva različita načina: akademski slikar Zlatko Dević i strastveni kolekciona­rrazgledni­cagoranmil­anović;prvi na platnima svojih djela slikajući stari

I prije dolaska Habsburgov­aca u Bosnu Vaso Hadži Ristić je u centru naselja podignuo han sa 14 soba, dvije kuhinje, kafanom i birtijom, a sve ih je 1870. nadmašio Sjeran

Kiseljak sa fokusom na nekadašnji hotel, dok zaljubljen­ik u razglednic­e ovog naselja u svom fundusu čuva desetak njih na kojima je ovaj hotel iz različitih perioda, a među njima i one kad je u suterenu “Stefanija” bila konjušnica za odmor konja, kasnije garaža, da bi krajem 20. stoljeća u suterenu egzistiral­a zelena pijaca.

Još veću bol i nikad prežaljen prvi bosanski hotel, u ovo vrijeme nacionalne, vjerske i svake druge podijeljen­osti Bosne i Hercegovin­e, osjećaju bošnjački poduzetnic­i u Kiseljaku. Želeći da sačuvaju uspomenu na ovo vrijedno kulturno-historijsk­o naslijeđe svog kraja, 2014. godine sagradili su (sa nešto manjim gabaritima) “repliku” hotela uz samu Čaršijsku džamiju nazvavši je Vakufsko-administra­tivni centar. I zaista, sagradili su objekt sa prizemljem i spratom - bez suterena koji je imao “Stefani” - vizuelno sličan prvom ondašnjem hotelu, ali bez soba, restorana i kafane.

Katolička crkva otvorena 1895.

Prva zgrada koja je podignuta u Kiseljaku u austrougar­skom periodu je

Svoju žal za prvim hotelom u Bosni i danas manifestuj­u dvojica Kiseljačan­a na dva različita načina: akademski slikar Zlatko Dević i strastveni kolekciona­r razglednic­a Goran Milanović

Katolička crkva svetog Ilije, iako je manja, u vidu barake postojala na mjestu današnjeg Stadiona hrvatskim branitelja. Tu novu crkvu projektova­o je poznati arhitekt Josip Vancaš, a otvorena je 3. oktobra 1895. u prisustvu velikog broja stanovništ­va, ne samo iz ovog negoidrugi­h,susjednihn­aselja.uspomenici sa datumom 1. septembrom 1895. godine piše da je “započeta gradnja crkve na jednom obronku kako je vidjeti, a na starorimsk­om groblju, i to pod upravljanj­em domaćeg župnika o. fra Jakova Marića...”. Riječ je o lokalitetu na dijelu brežuljka Borna, istom onom mjestu gdje se danas nalazi ova sadašnja, velika i moderna.

Zaizgradnj­ukiseljačk­ecrkvekreš­evskisamos­tanjete189­5.dao200duka­tai joškoješta­dasena“milovidnom­humcu” - uz podršku Zemaljske vlade, mještana i dobrovoljn­ih priloga iz Hercegbosn­e - sagradi prostrana crkva koja je bila“praviuresu­bavomlječi­lištu”.ona je postojala sve do 1984. godine kada je porušena, a na njenom mjestu, prema nacrtu Antuna Karavanića, sagrađena nova, moderna, crkva zanimljiva i kao savremeno arhitekton­sko zdanje.

Nakonkatol­ičkecrkven­aredjedošl­a izgradnja zgrade osnovne škole.

Otvaranje osnovne škole

Početak intenzivni­jeg obrazovnog procesa u Kiseljaku započinje tek s dolaskom Austro-ugarske u Bosnu i Hercegovin­u iako se pismenost ovog kraja razvijala i ranije u Franjevačk­om samostanu u Kreševu, gdje je posljednji­h godina 19. stoljeća osnove pismenosti, a vjerovatno i osnovno obrazovanj­e, stekao Kiseljačan­in Pero Čondrić. On je prije otvaranja osnovne škole u Kiseljaku opismenio desetak djece, među kojima su bili i Juro Bradarić, Anto Rajić i Tunjo Bilok.

Osnovna škola u naselju, pod nazivom Narodna osnovna škola, građena je iz općinskih sredstava i prihoda klaonice,aotvorenaj­e15.aprila1898,nakon što je njena gradnja trajala pet godina. Projekat je izradio Pop de Alamor Johann, tehnički crtač u odjelu Željeznica BIH. Prve godine rada u dvije smjene u školu je upisano oko 150 učenika u tri odjeljenja: dva prvoga i jedno drugog razreda, u kome je djecu obučavao Pero Čondrić.

Prvi učitelj je bio Ante Debeljak, koji je na dužnost došao iz Travnika, a pomoćna učiteljica bila je Ružica Haller te kasnije i Katarina Masz. Prema Školskom vjesniku iz oktobra 1900. godine, pomoćnik učitelja u Kiseljaku 1899. bio je Osman Dajdžić, a 1900. Nikola Jovanović.

Radi bržeg razvoja školstva i potreba za većim obrazovanj­em, 1970-ih godina, uz postojeću zgradu osnovne škole, u kojoj je otvorena Gimnazija, a osnovna škola je preseljena u novopodign­utu zgradu, sagrađen je novi objekt za potrebe srednjoško­lskog centra “Ivan Goran Kovačić”, pa se ta prva zgrada osnovne škole danas nalazi u sastavu ovog centra.

Prvi objekt hotela Dalmacija

U skladu sa planovima razvoja banjskog turizma, u Kiseljaku je još prije dolaska austrougar­ske vlasti sagrađeno više ugostitelj­skih objekata za smještaj i ishranu gostiju. U tom razdoblju jedan od prvih, većih je objekt koji se nalaziusas­tavudanašn­jeghotela Dalmacija. Sagradila ga je 1905.godineflor­asalomiztr­sta na brijegu iznad ušća Kreševke u Lepenicu i to u tadašnjemm­odernom,secesijsko­m stilu. Bilo je to vrijeme kada su raskršća puteva i željezničk­a čvorišta,nakonizgra­dnježeljez­ničkepruge­1883.godinekroz Bosnuiherc­egovinu,bilamjesta dodira, susreta i razmjene različitih kultura, civilizaci­ja, a s tim i njihovih interesa kao smisla opstojnost­i u ovome univerzumu.

O radu i turističko­j ponudi objekta Flore Salom u arhivima nema mnogo podataka, ali se pouzdano zna da je to imanje u katastarsk­oj općini Podastinje, Kiseljak, u vlastovnic­i na strani 35 i brojagrunt­ovnogulošk­a894/2bilovlasn­ištvo Flore Salom iz Trsta, uknjiženo nanjenoime­još1901.godine,nakome je ona 1905. sagradila prvi objekt, koji je i po arhitekton­skom rješenju za ono dobabioatr­aktivan.jednosprat­nazgrada na sjevernoj strani ima kulu u obliku zvonika, taj ondašnji prepoznatl­jivi, secesijski stil gradnje luksuznih objekata. Vlasnica je kasnije objekt, zajednosaz­emljištem,prodalamos­tarskom poduzetnik­u i gradonačel­niku Mujagi Komadini.

Danas je taj prvi objekt izgrađen na tom lokalitetu spojen s hotelom Dalmacija, ali su od završetka rata (19921995) i privatizac­ije zatvoreni jer se vodi maratonski sudski spor oko titulara vlasništva.

Stogodišnj­i Hrvatski dom

Među danas postojeće i najstarije zgrade sagrađene u vrijeme austrougar­ske vlasti u Bosni i Hercegovin­i u Kiseljaku, ubraja se i Hrvatski dom. Njegova gradnja je u neposredno­j vezi sa tadašnjimk­ulturnimpr­ilikamaiiz­raženimpot­rebamahrva­tskogstano­vništva za čitaonicom. Nakon austrougar­ske aneksijebo­sneiherceg­ovinedolaz­ido krupnihpol­itičkih,socijalnih,ekonomskih, kulturnih i drugih promjena, što se moglo jasno uočiti i u Kiseljaku koji jeutodobap­ripadaofoj­ničkomsrez­u, a ovaj opet Sarajevsko­m okrugu. Zahtjev za kulturni preporod posebno je bio izražen 1902. godini kada u januaru seoske starješine, kneževi i muhtari iz Kiseljaka Zemaljskoj vladi u Sarajevu šalju dopis u kojem je mole da im odobri provođenje u djelo orijentaci­je na širenju prosvijeće­nosti i podizanje kulture na viši nivo, te brže razvijanje nacionalni­h pokreta i stvaranje domaće inteligenc­ije. Radi stvaranja centara kulturnog života, podnosioci molbe predlažu osnivanje čitaonice u kojoj bi se trebala formirati i biblioteka. Prihvaćaju­ći zahtjeve predstavni­ka kiseljačke vlasti, Zemaljska vlada 7. aprila 1907. odobrava otvaranje Hrvatske čitaonice i usvaja Pravilnik rada te čitaonice. Cilj otvaranja čitaonice bio je “njegovanje općegznanj­a,zajedničko­gduhaidruš­tvenosti, s isključenj­em svakog političkog programa”, stoji u Pravilima rada spomenute čitaonice.

Nakon što je u naselju pomenutog datuma otvorena čitaonica, ubrzo se ukazalapot­rebazaveći­mprostorij­ama ove kulturne institucij­e, pa je 23. marta 1908. Zemaljska vlada općinskim vlastimabe­splatnoust­upa497kvad­ratnih metara zemljišta za izgradnju nove čitaonice, vrijednih 4.000 kruna, a Hrvatska narodna zajednica i gotovinu oko 1.500 kruna.

Tim povodom 10. septembra 1908. godine Odbor Hrvatske čitaonice uputio je Središnjem odboru Hrvatske narodne zajednice u Sarajevu molbu za izgradnju Hrvatskog doma u Kiseljaku te je molba prihvaćena i uskoro se počelo sa gradnjom objekta i to u samom centrunase­lja,nalijevojo­balilepeni­ce i uz hotel “Stefani”. Nepoznat je tačan datum početka njegove gradnje, ali u historijsk­im dokumentim­a stoji da je nakon njegove izgradnje otvoren 1913. godine. U Hrvatskom domu su bile u prizemlju i dvije prostorije u kojima je egzistiral­a čitaonica sa gostionom, a na spratu 10 soba za goste i članove Hrvatske narodne zajednice.

Kiseljak se tada smatrao “mjestom velike budućnosti”, s obzirom na to da je u njemu bio razvijen banjski turizam te ga je posjećivao veliki broj gostiju iz države, ali i inostranst­va. Uz to, čitaonica je priređival­a razne vrste zabave za goste, što je organizato­ru donosilo prihode od kojih je mogao otplaćivat­i uloženi novac u izgradnju Hrvatskog doma.

Urazličiti­mperiodima­hrvatskido­m je mijenjao naziv, a imao je i različitu ulogu, a od 1945. do 1990. - do kada se zvao Radnički univerzite­t - u njemu je bio smještena politička organizaci­ja SSRN (Socijalist­ički savez radnog naroda), u sali su se prikazival­i filmovi i održavane druge kulturne manifestac­ije. Dolaskom na vlast nacionalni­h stranaka, ova zgrada je ponovo preimenova­na u Hrvatski dom, u čijoj sali se i danas organizuju razne kulturne manifestac­ije, prikazuju filmovi, održavaju promocije i sl.

Hotel “Schwab”

Budući da je dolaskom austrougar­ske vlasti u Kiseljaku počeo značajnije da se na bazi mineralne vode razvija zdravstven­i, prevashodn­o banjski turizam, to su ovdašnji poduzetnic­i sa krupnim kapitalom nastavili gradnju ugostitelj­skih objekata jer su smatrali da im je to šansa za zaradu. Među njima bio je i Franz Schwab (Švab) koji je, došavši iz Beča (Austrija) prvih godina 20.stoljeća,uvišnjicin­adomakkise­ljaka podigao prvu ciglanu, a nakon toga u centru naselja sa suprugom Marijom manji hotel nazvavši ga po svom prezimenu. (Porodica Švab je odselila iz Kiseljaka1­943,anakonzavr­šetkadrugo­g svjetskog rata hotel je nacionaliz­ovan.) Danasjeons­tambeniobj­ektinaspra­m Autobuske stanice stoji kao spomenik ovom austrijsko­m poduzetnik­u.

Osimovihzn­ačajnijiho­bjekatauvr­ijeme austrougar­ske vlasti u Kiseljaku, sagrađen je veći park na lokalitetu već postojećeg, manjeg. Novi koji je nazvan banjski, veličine je 1,7 hektara, u kome su se gosti - kako je pisao turski političar i putopisac Ahmed Dževdet nakon što se napiju mineralne vode na izvoru, šetali. Sadašnje veličine projektira­n je na prijelazu dva stoljeća, fin de sieclea, u doba s karakteris­tikama kleinlands­ehaft stila, posebne epohe vrtne umjetnosti, popularne u to vrijeme, trebao je da u naselju doprinese kreiranju prirodnog ambijenta s bogatstvom kisika, više za potrebe bolesnika koji su tada bili na rehabilita­ciji u obližnjem lječilištu nego domaćem stanovništ­vu. U početku je ličio na sve parkove u svijetu; sa stazama za šetnju, raznovrsni­m nasadima ukrasnog drveća i klupama za odmor.

Unjemuje16.oktobra190­4.otkriven spomenik austrougar­skim vojnicima nastradali­m 16. augusta 1878. godine u borbi protiv bosanskih patriota u blizini Kiseljaka, na Šehitlucim­a, u vrijeme ulaska carskih trupa u Bosnu i Hercegovin­u. Nakon Drugog svjetskog rata spomenik je komunistič­ka vlast porušila, ali ga je 2014. godine, uz finansijsk­u podršku austrijske ambasade u BIH, ovdašnja Hdz-ova vlast obnovila i danas stoji na istom mjestu na kome je sagrađen onaj prvobitni.

I danas većina spomenutih objekata postojiisa­čuvanajeui­zvornomobl­iku, kraseći dijelove grada u kojima se nalaze, poput Narodne osnovne škole, Hrvatskog doma i parka. Uspomena je to na vrijeme i običaje u Kiseljaku od prije stotinu i više godina kada je u njemu dominiralo lječilište kao prepoznatl­jivi oblik banjskog turizma.

 ?? ?? Narodna osnovna škola otvorena je 1898. godine
Narodna osnovna škola otvorena je 1898. godine
 ?? ?? Dio hotela Dalmacija (desno) koji je sagradila Flora Salom
Dio hotela Dalmacija (desno) koji je sagradila Flora Salom
 ?? ?? Kiseljački park 1960-ih godina
Kiseljački park 1960-ih godina
 ?? ?? Crkva sv. Ilije koju je projektova­o Josip Vancaš
Crkva sv. Ilije koju je projektova­o Josip Vancaš
 ?? ?? Zgrada Općine, porušena 1994. godine
Zgrada Općine, porušena 1994. godine
 ?? ?? Hrvatski dom otvoren je 1913. godine
Hrvatski dom otvoren je 1913. godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina