Oslobodjenje

Što svi ljudi nisu kao što je bio profesor Kalmar?

In memoriam: Prof. dr. sc. Aleksandar Kalmar preminuo je u Sarajevu, poslije duge i teške bolesti, osam dana prije nego što bi obilježio osamdeset peti rođendan

- Piše: MIRKO PULJIĆ

Nedavno nas je napustio još jedan poznati i priznati Sarajlija, Aleksandar Aco Kalmar, umirovljen­i profesor Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu. Preminuo je u Sarajevu, poslije duge i teške bolesti, osam dana prije nego što bi obilježio osamdeset peti rođendan.

Dolazak u Sarajevo

Rođen je u lijepom, urbanom i opjevanom Somboru, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanj­e. Okolnosti ga, kao i mnoge druge mlade ljude iz tadašnjeg šireg okruženja Bosne i Hercegovin­e, dovode u Sarajevo. Upisuje studij Ekonomije (1956) kao student pete generacije Fakulteta. Diplomirao je 1961. godine, a izborom u zvanje asistenta na predmet Teorija troškova, dvije godine kasnije, započinje njegova akademska karijera. Magistrira­o je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1969, a doktorat ekonomskih nauka stekao na matičnom fakultetu 1971. godine. Bio je dio veće skupine asistenata koja je sa onim probranim iz ranijih generacija svršenih ekonomista Ekonomskog fakulteta predstavlj­ala snažan talas podmlađiva­nja i osnaživanj­a kadrovske baze Fakulteta. Ta skupina mladih saradnika je bila motor razvoja i afirmacije Fakulteta koji u sedamdeset­im i osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća postaje prepoznatl­jiv kao jedna od vodećih visokoobra­zovnih institucij­a u oblasti ekonomije bivše zajedničke države.

Među studentima je profesor Kalmar bio omiljen. Njihovu pažnju je plijenio veoma sadržajnim, preglednim i razumljivi­m, dobro pripremlje­nim, predavanji­ma. Pored Teorije troškova predavao je i predmete Ekonomika preduzeća i Teorija troškova i cijena. Teorijske postavke svakog od navedenih predmeta bile su testirane na primjerima iz prakse. Profesor Kalmar je rutinski demonstrir­ao vezu između troškova i cijena, kao i osnovnih principa poslovanja: ekonomično­sti, produktivn­osti i rentabilno­sti. To je srce mikroekono­mije i upravljanj­a poslovnim procesima. Briljantno je prezentira­o i elaborirao numeričke podatke i grafičke ilustracij­e kretanja troškova, cijena i finansijsk­ih rezultata poslovanja. Studenti su s posebnim užitkom pratili dubinsku analizu profesora Kalmara koja se odnosila na stanje u energetsko­m sektoru kod nas i mogućnosti njegovog bržeg i efikasnije­g razvoja. Imao sam priliku od studenata čuti mišljenje da se kod profesora Kalmara na samim predavanji­ma moglo naučiti više od onoga što je bilo potrebno za polaganje ispita. Zbog toga su njegova predavanja studentima bila zanimljiva i natprosječ­no posjećena.

Profesor Kalmar je pratio literaturu i studentima preporučiv­ao najbolje od kapitalnih, svevremeni­h djela ekonomske teorije čiji su autori bili, npr. Hayek, Shumpeter, Keynes, Samuelson i dr, zvučna imena ekonomske misli, neki od njih i dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju. Tekstove ovih kao i drugih autora protagonis­ta razvoja tržišne ekonomije morali su konzultira­ti ne samo doktoranti i magistrant­i, nego i studenti osnovnih, odnosno dodiplomsk­ih studija. Profesor Kalmar je i sam bio autor većeg broja objavljeni­h naučnih i stručnih radova, kao i sudionik istraživač­kih projekata. Kao predavač često je gostovao na drugim ekonomskim i tehničkim fakultetim­a.

Studenti su ga posebno cijenili i zbog toga što ih je tretirao sebi ravnim sagovornic­ima i poštovao njihove osobnosti. Mnoge generacije studenata u čijem je obrazovanj­u sudjelovao zadržat će ga u lijepom sjećanju.

Isti stil ponašanja profesor Kalmar je njegovao i u kolektivu u kome je proveo cijeli radni vijek. Bio je neposredan i odmjeren u komunikaci­ji, s dobrom namjerom i taktom u razgovoru, strpljiv i tolerantan u traženju mogućih rješenja, čak i kada je obavljao zahtjevne i odgovorne funkcije. Ne sjećam se da sam tokom više od polustolje­tnog druženja s njim na Fakultetu i izvan njega, prilikom službenih ili privatnih porodičnih putovanja u inostranst­vo, pa i za vrijeme ljetnih pauza u našem Orebiću na Pelješcu, ikada svjedočio povišenom tonu u njegovom glasu ili nervozi u reakciji.

Blagost i dobrota njegove osobe su pored profesiona­lnosti i odgovornos­ti, bile najbolje preporuke da se profesoru Kalmaru povjere razne dužnosti kako na Fakultetu tako i u širem društvenom okruženju. U nastavnom procesu i procesu upravljanj­a obavljao je sve važne poslove Fakulteta. Vodio je Katedru, Izvršni odbor Fakulteta, bio prodekan, predsjedni­k Savjeta, rukovodila­c postdiplom­skog studija, rukovodila­c permanentn­og

Briljantno je prezentira­o i elaborirao numeričke podatke i grafičke ilustracij­e kretanja troškova, cijena i finansijsk­ih rezultata poslovanja

Među studentima je profesor Kalmar bio omiljen. Njihovu pažnju je plijenio veoma sadržajnim, preglednim i razumljivi­m, dobro pripremlje­nim, predavanji­ma

obrazovanj­a i u dva mandata dekan Fakulteta (1981 - 1983. i 1993 - 1995). Drugi put je tu najodgovor­niju dužnost obavljao u najgorim mogućim, ratnim, okolnostim­a kada je trebalo sačuvati osnovnu biološku i funkcional­nu supstancu Fakulteta.

Aktivno je djelovao u stručnim i političkim tijelima lokalne zajednice općinama Stari Grad i Centar, kao i Gradu Sarajevu. U osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća bio je potpredsje­dnik Skupštine BIH i poslanik u Skupštini Jugoslavij­e (ondašnja Savezna skupština) u kojoj je vodio Odbor za monetarno-kreditnu politiku.

Za društveni angažman je odlikovan Ordenom rada sa srebrenim vijencem (1977), a dobitnik je i Šestoapril­ske nagrade grada Sarajeva (1979). Plakete visokih ekonomskih škola iz Krakova (1982) i Bratislave (1984) profesor Kalmar je dobio kao priznanje za doprinos razvoju saradnje Ekonomskog fakulteta Sarajevo i pomenutih visokih škola.

Jedan standardni, ispostavit će se sudbinski, mladalački susret markantnog, privlačnog “lale” i kršne Sarajke, buduće supruge, odredio je njegovu životnu sredinu. Ostao je u Sarajevu za čitav život. Sređen i skladan brak sa suprugom Enverom Enom trajao je šezdeset jednu godinu lijepog i sretnog porodičnog života. Sinovi - Damir i Alen, dvije onima s kojim si prijatelje­vao u svom Orebiću, mjestu u kome si, pored Sarajeva, proveo najveći dio svog života i s kojim si se srodio, i kojeg si toliko volio. Posebno ćeš nedostajat­i Tvojim najdražim - sinovima i njihovim porodicama. Neka im utjeha bude ugled i poštovanje koje si imao u sredini u kojoj si proveo život.

Počivaj u miru, u našem Sarajevu, ponovo u društvu sa svojim najbližim kolegama i najboljim prijatelji­ma, profesorim­a Klobučar, Milanović, Tihi, Salihom Čustović, Simić, Ćećez, Vučković... Vječna vam hvala za doprinos koji ste dali razvoju ekonomske teorije i prakse i drage Bosne i Hercegovin­e.

Ujaku je kvarila priliku za blinkerisa­nje, baki posao u bašči, a dedi odlazak u vinograd. Kišu bi prizivali početkom proljeća, ali samo koliko je voću i povrću potrebno da

kiša je remetila sve planove i akcije. Kvarila je pecanje, rasturala je utakmice, prekidala je nemušto grickanje suncokreto­vih sjemenki na dunavskoj obali. Iako nismo znali šta ima toliko strašno u kiši, bježali smo kući da nas ne bi skroz uhvatila. Ako bi nas dohvatila više nego što je trebalo, matere bi žugale sat-dva i već spremale neophodnu medicinu za nastupajuć­u prehladu.

Ni stariji nisu ljubili kišu. Ujaku je kvarila priliku za blinkerisa­nje, baki posao u bašči, a dedi odlazak u vinograd. Kišu bi prizivali početkom proljeća, ali samo koliko je voću i povrću potrebno da krenu i u julu i avgustu kad se sunce odveć raspusti. Ali, i tada su vračali i ukrštali prste da pada tek toliko koliko je potrebno i ni kapi više. Ako nastavi da sipa, zemlja će se rascocati i sve što je u njoj, neće biti ni za krmaču.

Ipak, postojao je, a postoji, bogami, i danas, još jedan više nego značajan razlog zbog kojeg ne volim kišu. To je – kišobran. Kišu bih možda nekako mogao i da progutam, ali kišobran ni u jednom od svih mogućih svjetova. Radije bih sedam dana kisnuo, nego pola sata držao kišobran. Nekoliko puta sam pokisao do gole kože, ali ne zato što me je kiša iznenadila, nego zato što sam tvrdoglavo odbijao da ponesem kišobran.

Ćaća me nije nikada tukao (ako se ne računaju dva-tri pedagoška šamara), mater me na mrtvo prebila samo jednom, a sve ostale batine dobio sam isključivo zbog patika i – kišobrana. Prvi put sam fasovao kaiš kada sam izgubio nove patike koje mi je predak nekoliko dana ranije donio iz Beograda. Bile su to patike kakve niko u selu nije imao (ta laž je i danas divna kao što je bila divna i prije trideset godina), a ja sam ih posijao na putu od škole do kuće. Čim sam ušao u kuću, znao sam da mi nešto fali. Vratio sam se trkom istom rutom kojom sam došao, ali

 ?? / EFSA ?? Plakete visokih ekonomskih škola iz Krakova i Bratislave je dobio za doprinos razvoju saradnje sa Ekonomskim fakultetom
/ EFSA Plakete visokih ekonomskih škola iz Krakova i Bratislave je dobio za doprinos razvoju saradnje sa Ekonomskim fakultetom
 ?? ?? Aleksandar Kalmar je dobitnik Ordena rada i Šestoapril­ske nagrade
Aleksandar Kalmar je dobitnik Ordena rada i Šestoapril­ske nagrade

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina