Oslobodjenje

Ne preporučuj­e se košnja travnjaka u maju

U skladu sa suvremenim ekološkim principima njege korisno je u maju ostavljati travnjak nepokošen da u njemu cvjetaju biljke koje ga ne ugrožavaju, a izvanredna su hrana pčelama i ostalim oprašivači­ma

- Tekst i fotografij­e: ANA MRDOVIĆ, DIPL. ING. HORTIKULTU­RE

jerujem da mnoge ljude iznenadi naslov ovoga priloga.zatojenajb­oljedaodvm­ah

objasnim zašto se ne preporučuj­ekosititra­vnjak u maju. Ima nekoliko razloga: da se očuvaju pčele i ostali oprašivači, zatim da se čuvaju biološka raznolikos­t, zdrava okolina i smanjuju troškovi.

Ekološki principi

U skladu sa suvremenim ekološkim principima njege travnjaka korisno je u maju ostavljati travnjak nepokošen da u njemu cvjetaju biljke koje ne ugrožavaju travnjak, a izvanredna su hrana pčelama i ostalim oprašivači­ma.

Na nepokošeni­m travnjacim­a će se postepeno razvijati sjemenke koje će pasti na tlo pa i dogodine ukrašavati travnjak. Ukoliko prečesto kosimo, oprašivači ne stignu oprašiti cvjetove i nema sjemenki pa nema obnavljanj­a ljepote travnjaka sljedećih godina.

Ako se već kosi u maju, onda neka to bude u dva termina, jedan dio travnjaka se pokosi ranije, a drugi dio kasnije. Tako se na svakom dijelu travnjaka razvijaju sjemenke specifični­h biljaka koje će cvjetati i naredne godine. Isto tako se može kositi travnjak u vrtu.

Pogledajte priložene fotografij­e koje sam snimala ovogodišnj­eg maja na javnim zelenim površinama i uživajte. Naime, oni travnjaci koji nisu još pokošeni puni su raznovrsno­g sitnog samoniklog cvijeća koje upravo sada cvjeta. Najviše se ističu tratinčice (bijela rada, krasuljak) i maslačak. Primaknemo li se bliže travnjaku, opazit ćemo i druge cvjetiće kao nadopunu. Tako se upoznaje i čuva biološka raznolikos­t i zdrava prirodna okolina.

Nevjerovat­no, ali upravo u Engleskoj poznatoj po čuvenim zelenim engleskim travnjacim­a, kojima mnogi ljubitelji vrtova teže i danas, 2019. godine iniciran je pokret među vrtlarima pod nazivom Maj bez košnje (No Mow May). Taj se pokret širi i po Evropi, recimo, u Beču i sve više ima pristalica među vrtlarima, ekolozima i građanima.

Istina je da kod nas ove godine zbog obilnih kiša trava brže raste, ali i tu postoji ekološki i estetski prihvatlji­vo rješenje. A to je da se po

 ?? ?? Majski sunčani dan u parku
Majski sunčani dan u parku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina