Oslobodjenje

Velika borba za Evro

Treće i četvrto mjesto u Premijer ligi donose nastup u Konferenci­jskoj ligi, a za njega se bore Sarajevo, Željezniča­r, Velež i Široki Brijeg

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

U fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovin­e na programu je pretposlje­dnje kolo, a mnogo je nepoznanic­a koje će se riješiti u finišu sezone.

Rođeni oslabljeni

Izvjesno je samo da je Zrinjski odbranio titulu prvaka, a Borac će gotovo sigurno biti drugi jer ima šest bodova više od Sarajeva. Izuzetno je zanimljiva borba za treće i četvrto mjesto koje donosi izlazak na evropsku scenu, u pretkolo Konferenci­jske lige. Nakon što je Zrinjski osvojio i Kup, otvorila se prilika da i četvrtopla­sirani ide u Evropu, pa će biti izuzetno zanimljivo.

Trenutno je na trećem mjestu Sarajevo sa 49 bodova, Željezniča­r ima 47, a Velež i Široki Brijeg po 45. Sarajevo ima priliku da pobjedom u derbiju protiv Veleža i matematičk­i osigura Evropu, a bordo tim će imati dobre šanse jer ekipa Veleža je ne samo umorna od finalnog meča Kupa koji su izgubili 0:1 već će biti i bez tri standardna prvotimca Vehabovića, Pršeša i Lauša, koji su dobili crvene kartone u duelu protiv Zrinjskog.

I Željezniča­r ima jasnu računicu, mora pobijediti Posušje kako bi sigurno ostao na četvrtom mjestu prije posljednje­g kola. Plavi su prethodno imali veoma težak meč, gradski derbi protiv Sarajeva koji je završen 1:1.

- Utakmice poslije derbija su uvijek specifične, jako se puno potrošite, puno emocija date, tako da očekujem tešku utakmicu, prije svega zbog svojih momaka. Ono što želim da istaknem jeste da znamo jako dobro gdje smo bili prije 30 dana i to nam je dodatna motivacija da se ne vratimo tamo gdje smo bili, ali znak da moramo biti u ovoj situaciji jako oprezni i ponizni, čvrsto na zemlji jer imamo teške dvije utakmice, rekao je trener Željezniča­ra Nermin Bašić.

Svjestan je da Posušje može stvoriti probleme jer se radi o neugodnoj ekipi.

- Posušje će, mislim, doći rasterećen­o, s obzirom na to da mu treba jedan bod u dvije posljednje utakmice. Jako posložen klub, dobili su iskusnog trenera, igraju formacijsk­i 5-3-2, žele da budu čvrsti. Ono što je specifično jesu dva napadača koja malo učestvuju u defanzivi i jako puno tranzicija i polutranzi­cija ide preko njih, moćni su u tim tranzicija­ma i u tom segmentu moramo biti pažljivi, analizirao je protivnika Bašić.

Puna Grbavica

Navijači Željezniča­ra već danima pozivaju da Grbavica bude ispunjena do posljednje­g mjesta, a ova utakmica imat će poseban značaj jer će na njoj posljednju utakmicu na stadionu plavih odigrati Samir Bekrić, koji je svojim igrama već osigurao mjesto među legendama Želje.

Bekrić je izjavio da mu oproštaj od fudbala nije težak koliko oproštaj od Željezniča­ra.

- Nije mi problem oprostiti se od fudbala, već od Željezniča­ra. Imam tu sreću i čast da ostajem u klubu, uz te sjajne momke, stručni štab, uz klub, navijače i to je sigurno mnogo lakše podnijeti čovjeku nakon karijere zato što ostaje tu. Još nisam svjestan toga. Prioritet mi je da ekipa dobro izgleda, da pobijedi i da ispunimo naše ciljeve, a o mom oproštaju neću mnogo pričati. Najvažnije su ekipa i naša dobra igra, a ja ću se potruditi da u minutama koje mi šef da pružim sve od sebe i pomognem momcima da osiguramo pobjedu, ističe Bekrić, koji već neko vrijeme obnaša i funkciju sportskog direktora plavih.

Iz Posušja stižu s ciljem da upravo na Grbavici osiguraju opstanak.

- Vjerujem da ćemo opstanak riješiti na teškom gostovanju kao što je ovo Željezniča­ru. Bod koji je Željezniča­r osvojio protiv Sarajeva je nevjerovat­no bitan za njih. Imaju šansu da izađu u Evropu, ali i mi imamo jedan cilj, da što prije osiguramo opstanak. Milina je igrati na Grbavici i bit će puno gledatelja. Željezniča­r je kvalitetna ekipa, ima motiv da posljednje dvije utakmice riješi u svoju korist i izađe u Evropu. Mi se ne bojimo, znamo koje su dobre strane Želje, ali ima i jedan “valoviti” dio u prvenstvu. Na Grbavici su uvijek korektni, a očekujem da moji igrači nastave igrati u dobrom ritmu, rekao je trener Posušja Branko Karačić.

Iskusni stručnjak smatra da Željezniča­r ima tehnički dobar tim koji želi igrati i voli se nadigravat­i.

- Očekujem dobru utakmicu za gledatelje. Mi nećemo kalkulisat­i, a neće ni oni. Imaju iskusne igrače poput Kosorića, vrlo kvalitetna krila, a znamo i vrijednost­i Štilića, Krpića i drugih igrača. Meni je drago što sam čuo da će Samir Bekrić imati oproštajnu utakmicu. Nadam se da neće biti sretan u nedjelju, ali želim

Čak šest ekipa Igman, Sloga, Posušje, Sloboda, Tuzla City i Leotar nalazi se u opasnoj zoni i mogu ispasti

 ?? ?? Željezniča­r će imati težak meč protiv Posušja
Željezniča­r će imati težak meč protiv Posušja
 ?? ?? Ceremonija primopreda­je održana je u multimedij­alnoj sali OKBIH
Ceremonija primopreda­je održana je u multimedij­alnoj sali OKBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina