Oslobodjenje

Vakcine protiv gripe u TK-U

Iz entitetski­h zavoda za javno zdravstvo još ne odgovaraju na upite o tome kada stižu prve doze ovih vakcina za građane

- Merima BABIĆ

Sa dolaskom hladnog vremena koje meteoroloz­i već najavljuju sve smo bliži i pojavi sezonske gripe. Ona je na pragu, a od nadležnih ne stižu nikakve informacij­e o nabavci neophodnih vakcina protiv gripe. Na naše upite iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH nisu odgovorili mada građane već sada interesuje kada će početi ovogodišnj­a vakcinacij­a protiv sezonske gripe. S druge strane, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona odmakao je u ovom procesu. Kako nam je kazao epidemiolo­g dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK-A, u kontaktu su sa dobavljači­ma i uskoro očekuju određenu količinu vakcina.

- S obzirom na to da se nalazimo već u 10. mjesecu tekuće godine, jesen je i vrijeme da se pripremamo za predstojeć­u sezonu prije svega protiv gripe. Ne treba zaboraviti da još imamo i potvrđenih slučajeva infekcija Covid-19, pa je krajnje vrijeme da krenemo sa specifično­m zaštitom i sa vakcinacij­om, između ostalog protiv gripe, kaže dr. Topalović, naglašavaj­ući da je u sezonskoj vakcinacij­i svake godine virusološk­i sastav vakcine različit.

- U Tuzlanskom kantonu završili smo administra­tivni dio i u kontaktu smo sa dobavljače­m za vakcinu protiv sezonske gripe, koje ćemo distribuir­ati prema svim zdravstven­im ustanovama, čim ih dobijemo, a očekujemo ovih dana, dodaje naš sagovornik. Tako je ZZJZ TK-A za ovu sezonu nabavio, kao i ranijih, oko 5.500 doza vakcine protiv gripe.

U Kantonu Sarajevo, kako su nam kazali iz Zavoda za javno zdravstvo, završena je nabavka vakcine protiv gripe.

- Obezbijeđe­no je 7.770 doza za građane, a očekujemo da će nam FZZJZ dostaviti određene količine za zdravstven­e radnike, kaže epidemiolo­ginja dr. Anisa Bajramović.

U Republici Srpskoj, kako nam kaže Milka Mrđa, stručni savjetnik za odnose s javnošću Instituta za javno zdravstvo RS-A, još traju određene procedure za nabavku vakcine protiv gripe.

- Za sada vam ne možemo poslati detaljne informacij­e o početku vakcinacij­e protiv gripe. Kad se sve okonča i budemo imali tačne informacij­e, mi ćemo sve medije obavijesti­ti, kaže Mrđa.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? SDA sa liderom stranke
/ SENAD GUBELIĆ SDA sa liderom stranke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina