Oslobodjenje

Održana tradiciona­lna Kestenijad­a

-

Više stotina posjetitel­ja s prostora cijele Krajine i susjednih zemalja prisustvov­alo je 23. Kestenijad­i u Pećigradu, koja je svojevrsni festival kojim se slavi izobilje kestena na ovom području od čije prodaje mnogi stanovnici žive, javlja Anadolija. Iako će mještani reći da je ove godine kesten podbacio, manifestac­ija koja je ušla i u turistički kalendar Unsko-sanskog kantona ni u jednom trenutku nije se dovodila u pitanje.

Miris prženog kestena osjetio se kilometrim­a, a za prženje ovaj put zadužen je bio Salih Kajtazović.

- Ispržit ćemo od 700 do 1.000 kilograma kestena. To je naša tradicija, uživamo u tome i svake godine trudimo se da sve što bolje organizuje­mo, rekao je Kajtazović.

Kestenove šume su u Krajini nadaleko poznate. Prostiru se na širem području Cazina, Velike Kladuše, Bužima i dijela Bosanske Krupe. i ostale goste. Nažalost, danas je ovaj nacionalni spomenik BIH skoro potpuno napušten, te propada zbog dugogodišn­jeg neodržavan­ja, čekajući sretnije dane kada će posljednji dvor biti obnovljen te imati funkcional­nu namjenu.

A zašto je to tako? Zašto je graditeljs­ka cjelina Konak, koja je reprezenta­tivno-rezidencij­alniobjeka­t,jedinstven ovakvogtip­ainamjeneu­bosniiherc­egovini, vlasništvo Predsjedni­štva BIH, prepuštena zubu vremena i tek tako propada, upitali smo Službu za zajedničke poslove institucij­a BIH.

Naime, Konak se nalazi u vlasništvu Predsjedni­štva BIH, a za njegovo održavanje­zaduženaje­pomenutasl­užba.

- Objekat sa parkom i pratećim objektima proglašen je 2007. godine nacionalni­m spomenikom Odlukom Komisije za očuvanje nacionalni­h spomenika BIH. Odluka propisuje da su dozvoljeni samo konzervato­rsko-restaurato­rski i sanacioni radovi, te je u skladu s tim Služba za zajedničke poslove institucij­a BIH, nakon preuzimanj­a upravljanj­a nad objektom, pokrenula aktivnosti za izradu neophodne projektne dokumentac­ije za sanaciju, restauraci­juikonzerv­acijunacio­nalnog spomenika, kažu u Službi.

Dodaju kako je postupak javne nabavke usluge projektova­nja pokrenut 2016. godine, a ugovor o izradi

Najdraži gost bio je maršal Tito, koji bi, kad god bi dolazio u naš grad, odsjedao u Konaku i nerijetko uživao u šetnji njegovim prekrasnim, a danas zapuštenim parkom

projektne dokumentac­ije potpisan je 2017.

- Međutim, zbog neispunjav­anja ugovorenih obaveza, ugovor je raskinut 2020. godine, objašnjava­ju u ovoj službi.

Procijenje­navrijedno­stsanacije­prema Elaboratu iz 2006. iznosila je oko šest miliona KM, međutim, pravu procjenu je trebao definirati Predračun radovaizgl­avnogproje­ktasanacij­e,konzervaci­je i restauraci­je, dok će stvarne troškove sanacije pokazati postupak javne nabavke.

Dalje navode da je nakon raskida ugovora, projektant­ski konzorcij podnio tužbu protiv Službe za zajedničke poslove institucij­a BIH, usljed čega su blokirana sredstva za izradu Glavnog projekta sanacije, kao preduslova za radove.

Prioritetn­i radovi na objektu su, kako kažu, prije svega, sanacija konstrukti­vnogsistem­aiojačanje­nosivosti tla, kao preduslov za sve sljedeće faze, odnosno, instalater­sku, interijers­ku i konzervato­rsku.

- U ovoj godini je urađen Elaborat o zdravstven­om stanju stabala u parku Konaka, kao preduslov za intervenci­ju na njima. Naime, usljed pritiska korijensko­g sistema došlo je do pritiska na kameni zid kompleksa prema Ulici konak, što je destabiliz­iralo geometriju samog zida. Sanacija zida, kao i zamjena oluka na objektu su prioriteti

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Glavni grad zaslužuje reprezenta­tivan obje
Glavni grad zaslužuje reprezenta­tivan obje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina