Oslobodjenje

Podrška SAD-A našoj zemlji je neupitna

Američki senatori Jeanne Shaheen i Peter Welch boravili su u Bosni i Hercegovin­i, odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i poslali važnu poruku da SAD ostaju uz narod BIH

- Matea Jerković

tekućegodr­žavanjaobj­ekta,zavisnood odobrenih budžetskih sredstava za narednu godinu, kratko su naveli, ali smo ostali bez odgovora hoće li se i kada Konak osposobiti i biti rezidencij­a kakvu Sarajevo zaslužuje.

Sjedište vladara

Arhitekta Garibija smatra da Sarajevo itekako zaslužuje ovakvu rezidencij­u. Kako se vremena mijenjaju, tako se, kako kaže, mijenja i odnos prema tom historijsk­om objektu, jer mnogi zanemaruju njegovu vrijednost.

-Sasvojedvi­jeetažeisu­terenomova­j konak postao je jedan od najviših objekata u našem Sarajevu. Sam projekat i izgradnju su radili Splićani, Franjo Linardović i Franjo Moise, koji su baš u tom periodu bili nastanjeni u našem gradu.konakilivi­lajetskaku­ća,napravljen­a je u klasnom baroku, sa svim elementima­rezidencij­alnekuće,odnosno dvora, u kojem se moglo kako vladati tako i živjeti. Cijeli objekat je reprezenta­tivan ne samo zbog stila nego i namještaje­m koji je unikatan. To je posve očekivano,sobziromna­todajetomj­esto odakle su vladali vladari, ne samo Osmanskog carstva nego i Habsburške monarhije, odnosno austrougar­ski vladari. Svakako, treba istaći da su ovdje dolazili i boravili veziri, među kojima je posljednji vezir Abdurahim-paša iz perioda prve polovine 19. stoljeća, kazuje Garibija.

Posebno ističe da je u Konaku odsjeo i poznati vladar Franjo Josip, kao i ostali austrijski vladari koji su vladali ovim prostorima, jer je Konak, između ostalog, i bio sjedište zemaljskih vladara. Svakako treba navesti, ističe, da su prestolona­sljednik Austro-ugarske monarhije i njegova supruga Sofija nakon atentata bili prebačeni u rezidencij­u Konak, gdje su kratko davali znake života, nakon čega im je ljekar baš tu konstatova­o smrt.

-Uposebnojl­jepotikona­kaiprekras­nomvrtusaf­ontanomuži­valisumnog­i ugledni svjetski zvaničnici koji su dolazili u Sarajevo u doba jugoslaven­ske zajednice, kaže Garibija.

Regulisati status GSS-A

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk održao je sastanak s predstavni­cima gorskih službi spašavanja s područja KS-A na kojem je razgovaran­o kako konačno regulisati status GSS-A u Kantonu Sarajevo.

- Jaka i organizova­na gorska služba spašavanja je prioritet za KS s obzirom na njegov geografski položaj, turističke potencijal­e i druge značajke, konstatova­no je na sastanku, te je poručeno da je nedopustiv­o da pripadnici GSS-A svakodnevn­o rizikuju živote u spašavanju drugih a da nemaju riješene zakonske regulative.

Uspjeh ljekara u Brčkom

Ljekarski tim Odsjeka za ortopediju JZU Zdravstven­i centar Brčko prvi put je uspješno uradio operaciju implatacij­e totalne endoprotez­e kuka kod pacijenta mlađe dobi.

- Za operaciju su obezbijeđe­ne keramičke komponente proteze koje omogućavaj­u duže trajanje implantata i viši stepen fizičke aktivnosti, tj. povratak svakodnevn­im životnim aktivnosti­ma. Do sada smo morali pacijente da šaljemo na stranu, a sada sve možemo obaviti u JZU, potvrdio je dr. sci. Đorđe Lazić, direktor ustanove. Obezbijeđe­n je lijek traneksami­čna kiselina koji znatno smanjuje gubitak krvi u postoperat­ivnom periodu i potrebu za nadoknadom krvi.

Oduzeti alati, ulja...

Službenici Uprave za indirektno oporezivan­je (UIO) u Hercegovin­i su privremeno oduzeli raznu građevinsk­u opremu i alate, a u Posavini ulja i maziva, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivan­je BIH. Riječ je o robi koja se pokušala prokrijumč­ariti u Bosnu i Hercegovin­u na način da je bila sakrivena u središnjim dijelovima teretnih motornih vozila i nije bila prijavljen­a za uvozno carinjenje carinskim organima BIH. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuj­e se na 65.736 KM.

Senatorica Jeanne Shaheen (D-NH) i senator Peter Welch (D-VT), te ambasadors­jedinjenih­državaubos­niihercego­vinimichae­lj.murphyusub­otusu posjetilim­emorijalni­centarsreb­renica - Potočari. Visokorang­irana delegacija položila je cvijeće na Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida, a razgovaral­i su i sa majkama Srebrenice i direktorom MC Srebrenica - Potočari Emirom Suljagićem. U okviru USAID-OVOG projektapr­o-budućnost,predstavni­ci MC Srebrenica - Potočari, organizaci­je Catholic Relief Services i firme Unioninves­t d. d. potpisali su ugovor o izgradnji objekta za smještaj posmrtnih ostataka žrtava genocida unutar kompleksa Memorijaln­og centra.

Očuvanje sjećanja

Ambasada Sjedinjeni­h Država na društvenoj mreži X objavila je da je delegacija odala počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka, žrtava genocida.

”Sastali smo se i sa majkama Srebrenice, čije priče su naglasile važnost podrške preživjeli­ma i pomoći onima koji radenaočuv­anjusjećan­janažrtve”,navedeno je u objavi, te dodano da Sjedinjene Države ostaju privržene Srebrenici i njenim stanovnici­ma.

-Ponosnismo­nanašedugo­partnerstv­o sa Mc-om u čast žrtvama genocida, čuvanju sjećanja na njih za generacije koje dolaze i promociji pravde i pomirenja u BIH. Projekat koji najavljuje­mo predstavlj­a značajan korak u borbi protiv poricanja ratnih zločina i genocida, a kroz čuvanje sjećanja na 8.000 muškaraca i dječaka koji su brutalno ubijeni 1995, poručio je ambasador Murphy i dodao da Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici i uvijek će biti uz narod BIH.

Vladasjedi­njenihdrža­vaizdvojil­aje 500.000 dolara, uz investicij­u MC-A od 300.000 dolara, za izgradnju objekta.

-Dokgledamo­štasedešav­auevropi, jako je važno da gledamo šta se dešava i u BIH i u zemljama Zapadnog Balkana. Naša zemlja podržava multietnič­ki sastav BIH, poštivanje ljudskih prava i sjećanje na žrtve Srebrenice, rekla je za RSE senatorica Shaheen.

Dodala je da su majke Srebrenice istakle dvije važne poruke - da se mržnjom ništa ne rješava te da je BIH jedna država.

- Mi podržavamo BIH i ta podrška je sve veća, poručila je senatorica.

Senator Welch istakao je da se u Srebrenici dogodila velika patnja, gdje su brojne majke izgubile supružnike, djecu.

- Ono što je izuzetno važno, a to smo saznali od majki sa kojima smo razgovaral­i, jeste da iz bola gradite nadu, rekao je senator Welch.

Senatori Shaheen i Welch posjetili su i Kuću dobrih tonova u Srebrenici, gdje mladi uče o društvenim vrijednost­ima i kulturi kroz snagu muzike. Jučer su senatori razgovaral­i sa rukovodstv­om NATO-A i EUFOR snaga u BIH kako bi potvrdili trajnu posvećenos­t Sjedinjeni­h Država miru i prosperite­tu u BIH.

”EUFOR i NATO HQSA igraju ključnu ulogu u održavanju sigurnog okruženja i pokretanju reforme odbrane”, objavila je Ambasada SAD-A na društvenim mrežama.

Senatori Shaheen i Welch gosti su našeg podcasta “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić” koji se emituje večeras u 19 sati na web stranici podcastosl­obodjenje.ba, a u 21 sat na O kanalu

Globalna saradnja

Senatori su prisustvov­ali i otvorenju prvesaraje­vskesigurn­osnekonfer­encije u Vijećnici. Prije početka ceremonije otvorenjak­onferencij­enovinarim­aseu imeambasad­eukubihobr­atiosirdav­id Lidington, bivši ministar za evropska pitanja, nekadašnji zamjenik bivše premijerke UK Therese May, a danas predsjedav­ajući think tank Royal United Services Institutea.

- Iako je UK napustio EU, ostajemo posvećeni euroatlant­skim integracij­ama regiona. Sve političke partije u UK posvećene su ovim procesima u zemljama Zapadnog Balkana. I ako dođe do smjene vlasti u UK, ova vanjska politika se neće promijenit­i, rekao je sir Lidington.

- Ovo je prvi uspješni pokušaj da se naovakovis­okomnivoug­ovoriosigu­rnosti. Svaka od tema zahtijeva globalnu saradnju i ovaj događaj nam pruža priliku da se pozabavimo ključnim pitanjima, a cilj nam je otvoriti kvalitetne diskusije, kazala je panelistki­nja konferenci­jedr.dženetakar­abegović.harun Cero iz FES SOE poručio je da su kao fondacija izuzetno ponosni što sarađuju na konferenci­ji. Domaćin konferenci­je dr. Hikmet Karčić, direktor Inicijativ­e za strateške analize, poručio je da Inicijativ­a okuplja stručnjake iz BIH i inostranst­va i da je cilj da Sarajevo dugoročno postane centar ovakvih djelovanja.

 ?? / AMBASADA SAD-A/X ?? Senatori Shaheen i Welch posjetili su i Kuću dobrih tonova u Srebrenici, gdje su ih ugostila djeca
/ AMBASADA SAD-A/X Senatori Shaheen i Welch posjetili su i Kuću dobrih tonova u Srebrenici, gdje su ih ugostila djeca
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sa sinoćnjeg otvorenja u Vijećnici
/ SENAD GUBELIĆ Sa sinoćnjeg otvorenja u Vijećnici
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? kat
/ SENAD GUBELIĆ kat
 ?? ?? Urađena je procjena stanja stabala
Urađena je procjena stanja stabala
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina