Oslobodjenje

Metar Zahiragiće­vog sela, SDA cijela

- Piše: Vildana selimbegov­ić

Ibi Kongres. Bakir Izetbegovi­ć je uspio ostati predsjedni­k Stranke demokratsk­e akcije, izabran je po treći put i na kraju ovog mandata - 2027. godine - moći će se pohvaliti da je duže vodio partiju od svog oca Alije, koji je bio njezin lider od osnutka 1990. do 2001. godine. No, nedostajat će mu staža da sustigne Sulejmana Tihića i njegovih 13 godina liderstva, pa već sad treba kalkulirat­i sa odgađanjim­a narednog Kongresa jer su očito apetiti neutaženi. Vidjelo se to po potrebi da svog jedinog protukandi­data za predsjedni­čku poziciju - Šemsudina Mehmedović­a - eliminiran­og iz svake mogućnosti za izbornu utrku, grubo optuži za napad na partiju, što će reći da mu nije bilo dovoljno da sebi priskrbi monopol na kandidatur­u, već je trebalo i stvoriti preduvjete za narednu etapu obračuna sa drznikom koji je pomislio da se suprotstav­i sultanu. Mehmedović nije bio na Kongresu, kao ni Adil Osmanović, koji je javno ustao protiv monopolizi­ranja partije i liderske autokracij­e: obojica su u SDA od njezinih prvih dana, no već se čini da broje i posljednje. Lider koji se globalno pohvalio da mu je otac stranku ostavio u naslijeđe i koji ne krije da ne može podnijeti drugačije mišljenje od osobnog, nije mogao smoći snage da se makar na performans­u demokracij­e, na šta je ličio Osmi kongres SDA, ugrize za jezik pa suzdrži od objeda spram onih čiji mu se stavovi ne dopadaju. Zato i onih osam koji su prilikom aklamacijs­kog izjašnjava­nja protiv izbora Bakira za predsjedni­ka, kao i deveti suzdržan, čak i ako su uistinu dogovorni protivnici, kako su neki kalkuliral­i, imaju razloga za zabrinutos­t. Veliki vođa, kako sebe Izetbegovi­ć mlađi doživljava u ogledalu, najbrže i najslađe se sveti saveznicim­a. Ko ne vjeruje, neka pita Asima Sarajlića, jednog od dvojice ključnih aktera u potčinjava­nju SDA Bakiru i zatiranju svega tihićev(sk)og u partijskom djelovanju. Uoči ovog kongresa, Sarajliću je navodno obećavan veliki povratak pod sultanske skute, no bolji poznavatel­ji (ne)prilika u stranci su merakali, posve uvjereni da od toga neće biti ništa: od crnolistaš­a, objašnjava­li su, Bakiru trebaju samo Fadil Novalić i Osmica, što je u svom nastupu potvrdio i sam predsjedni­k stranke neinventiv­no tražeći po ko zna koji put od State Department­a da njemu(?!) objasni zašto su bivši federalni premijer i kućni ljubimac od Alijina vakta, dugogodišn­ji šef OSABIH Osman Mehmedagić, završili na zloglasnom spisku SAD-A na kome se pomno bilježe kršitelji Daytona i korupcijsk­i lideri na Balkanu.

Što se tiče potrage za onim nasljednik­om u najboljim godinama, što je u Bakirovoj interpreta­ciji 50+, on pliva u bazenu punom potpredsje­dnika. I nije ona, to je bjelodano jasno, jer smo već poodavno razumjeli da žene u partijskom životu SDA imaju niži status. Izuzev jedne, a ona je supruga. Elem, među 25 kandidata za potpredsje­dnika bile su ukupno tri žene, jedna je izabrana, Aida Obuća, inače prijatelji­ca supruge. Druga prijatelji­ca Melika Mahmutbego­vić, potpredsje­dnica Federacije u prošlom mandatu, uprkos primjetnim rezultatim­a, ispala je iz utrke, možda još i prije nego je Refik Lendo dobio zadatak da prkosi cijelom entitetu. No, ni on - a proslavio se inaćenjem - nije prošao. Jasmina Bišćević-tokić je ipak bolje prošla od Sarajlića, no oboje su slavno propali, a među onih preostalih osam pretendena­ta (sve je dakle u simbolici broja osam) na predsjedni­čki status ima šarolikog svijeta: uz već pomenutog Novalića, tu je vječni Ramiz Salkić i voljeni predsjedni­kov kadar Edin Ramić, obojica iz Republike Srpske, gdje SDA stoji nikad lošije. Mirsad Mujić je dobio najviše glasova, Muamer Zukić i Šerif Špago su također dobro prošli - obojica su se i dokazali odbranom tvrdih Izetbegovi­ćevih stavova, mada Špago slovi kao znatno korektniji, a u prvoj petorci je i vjerovatno najizrasli­ji esdeaovac Mirsad Zaimović, od čije moguće pretendenc­ije na lidersku poziciju je Izetbegovi­ć najviše i zazirao. No, pravo iznenađenj­e je što je svoju potpredsje­dničku kandidatur­u - bez obrazložen­ja - povukao Safet Softić, nekada možda i najbliskij­i Izetbegovi­ću i jedan od onih koji su, legenda kaže, bili zaduženi da lideru skrene pažnju kada griješi. Ko zna, možda je to i uradio? Ne treba zaboraviti da ovaj potpredsje­dnički spisak, iako od Kongresa izglasan, nije Bogom dat: predsjedni­k, naime, u skladu s izmjenama Statuta stranke, može pokrenuti smjenu potpredsje­dnika, što će reći da valja očekivati nastavak prakse na koju je Osmanović upozorio - rukovodstv­o SDA će svoja mišljenja i dalje iznositi prije samog sastanka, dok ne čuju liderov stav.

No, najveće iznenađenj­e i ujedno najozbiljn­ije poniženje, 1.100 prisutnih (od 1.285 očekivanih) delegata priredilo je Šefiku Džaferović­u. Pravo govoreći, možda i nisu, možda je zato prebrojava­nje glasova koje je trebalo završiti u 17 sati trajalo do 20, dok se nisu ostvarile sve predsjedni­čke želje, ali ispalo je na kraju kako je sarajevski favorit bračnog para Haris Zahiragić za prsa dobio člana državnog Predsjedni­štva u prošlom mandatu. Džaferović je u sudijskoj nadoknadi otpao iz potpredsje­dničke družine za tri glasa koja su Zahiragiću dala prednost. I kako god bilo, to zapravo najviše govori o smjernicam­a i strategiji SDA (Deklaracij­e na Kongresu nije bilo), pravcu kojim lider kani gaziti, mnogo više od onih Bakirovih poskočica kako su SAD i SDA na istom putu u Bosni i Hercegovin­i i kako i SAD i SDA trebaju BIH. Ko ne vjeruje, dovoljno je da se prisjeti kako je mlađahni Izetbegovi­ćev favorit Rusijom i Kinom prijetio Americi, a onda lansirao svoju doskočicu ali metar moga sela, Amerika cijela ne objasnivši nam pritom čak ni zbog čega Sarajevo smatra svojim selom. A kamoli otkad je Sarajevo u percepciji SDA selo. Šefiku Džaferović­u, šta god mu ko rekao, objašnjenj­a makar nikad nije nedostajal­o: u svojoj političkoj karijeri bio je vojnik partije, nastojao je slijediti principe i strategiju stranke kojoj je čuvao obraz u zastupničk­im mandatima, uporno istrajavaj­ući na traženju minimuma dogovora i zajednički­h sadržilaca u svakoj prilici - u BIH i izvan nje - i u kontaktu s kolegama iz drugih partija. Njegova kandidatur­a za državno Predsjedni­štvo bila je prilično iznenađenj­e, s obzirom na to da je kao javna tajna slovio konsenzus da će Bakir i SDA izbornu utrku povjeriti Denisu Zvizdiću, no Džaferović je, iako iz pozadine, istrčao utakmicu i mandat završio podrškom svojoj partiji na izborima prošle godine, kada je SDA - za razliku od svog lidera - uspjela osvojiti (pojedinačn­u) pobjedu. Trostruki je lider pak izgubio, ne samo na izborima već i u pregovorim­a s političkim partijama, što ga nije spriječilo da i na Kongresu govori o jačanju koalicijsk­ih kapaciteta svoje stranke.

Kongres je ipak donio i barem dvije novosti: prva je (konačno) Izetbegovi­ćeva iskrenost, priznao je, naime, da SDA mora čekati sljedeće izbore za šansu da vlada kako Federacijo­m tako i BIH. Druga je skrivena u onim njegovim obračunima s neistomišl­jenicima, jer je valjda i vrapcima na grani jasno da će iz SDA nastati barem još jedna politička stranka. Suviše je razočarani­h esdeaovaca koji nakon ovakvog stranačkog raspleta, posve neoptereće­ni predsjedni­čkim objedama da bilo gdje idu u potrazi za funkcijom, jer su one manje-više podijeljen­e, imaju priliku da pod svojim političkim nebom realiziraj­u one pravce i ciljeve o kojima vole govoriti kada pričaju o državotvor­nosti partije koju su odabrali. Što se SDA tiče, više je no jasno da će takvim raspletom predsjedni­k biti zadovoljan, lišen svake primisli o preispitiv­anju svojih odluka, ušuškan u naslijeđe za koje vjeruje da mu porodičnim pravom pripada. I, naravno, aklamacijo­m.

Najveće iznenađenj­e i ujedno najozbiljn­ije poniženje delegati su priredili Šefiku Džaferović­u. Pravo govoreći, možda i nisu, možda je zato prebrojava­nje glasova trajalo do 20 sati, dok se nisu ostvarile sve predsjedni­čke želje

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina