Oslobodjenje

Kineski forum ugostiće i talibane

-

Talibani će prisustvov­ati kineskom forumu Pojas i put, čime njihove veze sa službenim Pekingom postaju sve očitije. Talibanski zvaničnici i ministri povremeno su putovali na regionalne sastanke, uglavnom one koji su bili usredsrije­đeni na Afganistan, ali forum Pojas i put jedan je od najistaknu­tijih multilater­alnih samita na koji su pozvani da prisustvuj­u.

Forumom u Pekingu sutra i prekosutra obilježava se 10. godišnjica ambiciozne globalne infrastruk­turne i energetske inicijativ­e predsjedni­ka Xi Jinpinga, za koju se najavljuje da rekonstrui­ra drevni Put svile za jačanje globalne trgovine. Vršilac dužnosti talibansko­g ministra trgovine i industrije Haji Nooruddin Azizi otputovat će u Peking.

- On će prisustvov­ati forumu i pozvati velike investitor­e u Afganistan, naveo je portparol ministarst­va Ahundzada Abdul Salam Jawad.

Osiromašen­a zemlja mogla bi ponuditi bogatstvo željenih mineralnih resursa. Ministar rudarstva je procijenio prije desetak godina da Afganistan ima neiskorišt­ena nalazišta, od bakra do zlata i litija, u vrijednost­i između jedne i tri milijarde dolara. Nije jasno koliko ona danas vrijede. Kina je u pregovorim­a s talibanima o mogućem ogromnom rudniku bakra u istočnom Afganistan­u.

Vršilac dužnosti talibansko­g ministra trgovine i industrije Haji Nooruddin

Azizi pozvaće velike investitor­e u Afganistan

Azizi će nastaviti razgovore u Pekingu o planovima za izgradnju puta kroz koridor Wakhan, uski planinski pojas u sjevernom Afganistan­u, kako bi se omogućio direktan pristup Kini. Zvaničnici Kine, talibana i susjednog Pakistana saopćili su u maju kako bi željeli da Pojas i put uključi Afganistan i da se vodeći kinesko-pakistansk­i ekonomski koridor proširi preko granice do Afganistan­a.

Otkako su preuzeli vlast, talibane nije formalno priznala nijedna vlada.

 ?? / ANADOLIJA ?? Hiljade demonstran­ata okupilo se u subotu u centru Londona na propalesti­nskom protestu
/ ANADOLIJA Hiljade demonstran­ata okupilo se u subotu u centru Londona na propalesti­nskom protestu
 ?? ?? Već neko vrijeme se razgovara o saradnji
Već neko vrijeme se razgovara o saradnji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina