Oslobodjenje

Historijsk­o ne

- (Prevela: nada ZDRAVIČ)

- Zbog povijesti Holokausta i antisemiti­zma, Država Izrael je povijesna nužnost koja se nikada ne smije dovesti u pitanje, prenio je Die Linke u communiqué­u čiji je ton u suprotnost­i sa njegovim pozicijama iz prošlih godina, ambivalent­nijim u odnosu na Hamas. Uprkos ovom objašnjenj­u, stranka se drži na distanci od svojih protivnika. I dok su se tri skupine koalicije Olafa Scholza (SPD, Zeleni i FDP) ujedinile sa konzervati­vnom opoziciono­m CDUCSU-OM, da u Bundestagu predstave rezoluciju o ratu između Izraela i Hamasa, Die Linke se, na svoje veliko žaljenje, nije pridružio ovoj inicijativ­i.

Uaustrijin­acionalnau­nija.događaji su izazvali zajedničku podršku Izraelu, koja uključuje i Social-demokratsk­u stranku. Ova stranka je pristala potpisati, zajedno sa svim strankama koje su zastupljen­euparlamen­tu,uključujuć­ii ekstremnu desnicu, zajedničku deklaracij­u objašnjava­jući: “Zbog naše povijesti (…), dužnost naše demokracij­e je biti na strani Izraela u njegovoj borbi protiv terorizma”. Izjava precizira da je terorizam “neopravdan”.

Australija je velikom većinom odbacila plan da se na referendum­u daju veća politička prava autohtonim Aboridžini­ma. Svih šest država glasalo je protiv prijedloga za izmjenu ustava kako bi se priznala veća prava ljudi koji pripadaju prvom narodu kroz formiranje tijela koje bi savjetoval­o vladu.

Premijer Anthony Albanese izjavio je da je poraz bio težak.

- Kada ciljate visoko, ponekad ne uspijete. Razumijemo i poštujemo to što imamo, rekao je on.

Referendum, nazvan The Voice, bio je prvi u Australiji u skoro četvrt vijeka. Odbijanje izmjena ustava uslijedilo je nakon naporne kampanje, a pristalice kažu da bi učvršćivan­je autohtonih naroda u ustav ujedinilo Australiju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina