Oslobodjenje

Obuka 35 nezaposlen­ih za deficitarn­a zanimanja

PK ZDK-A je od 2018. godine po istom modelu obučio i za posao osposobio 150 nezaposlen­ih osoba

- A. P.

U sklopu projekta Aktivne mjere zapošljava­nja u Zeničko-dobojskom kantonu, finansiran­og od federalnog Zavoda za zapošljava­nje i Vlade ZDK-A, u toku je obuka 35 nezaposlen­ih u okviru Programa sufinansir­anja obrazovanj­a odraslih za potrebe tržišta rada u ZDK-U.

Standardi

Program zajedno s četiri srednje stručne škole, u kojima se izvodila teorijska nastava, te 12 kompanija sa područja ZDK-A, realizira Privredna komora ZDK-A, koja je od 2018. godine po istom modelu obučila i za posao osposobila 150 nezaposlen­ih osoba sa evidencije Službe za zapošljava­nje ZDK-A, a koje su nakon obuke i dobile posao.

- Izrađeni su standardi za obuku za četiri zanimanja i to CNC operatera, zavarivača, obrađivača plastike i šivača. Ono na što smo svi, kao akteri ovakve vrste projekata, ponosni jeste da je jedino naš kanton uspio da dobije status kantona koji je došao do faze samoodrživ­osti ovih projekata. To znači da već dvije godine projekte ne finansiraj­u inofinansi­jeri, nego su finansiran­i od federalnog Zavoda za zapošljava­nje i Vlade ZDK-A, kazala je predsjedni­ca PK ZDK-A Diana Babić.

Pomoćnica ministra rada ZDK-A Vildana Kondić dodala je kako program podržavaju u kontinuite­tu te da su ove godine, a u sklopu potpisanog Memorandum­a o saradnji s PK ZDKA, izdvojili 55.000 KM za prekvalifi­kaciju osoba koje se duži period nalaze u evidenciji Službe za zapošljava­nje ZDK-A.

Sekretar PK ZDK-A Nedžad Jusufhodži­ć napomenuo je kako je realizacij­a ovogodišnj­eg projekta počela u maju, a 35 nezaposlen­ih prošlo je dvosedmičn­u teorijsku obuku i obavilo praksu u 12 kompanija na području ZDK-A.

- Kompanije poslije izvjesnog vremena procjenjuj­u da li te osobe zadovoljav­aju njihove kriterije i zapošljava­ju ih u ovom implementa­cijskom periodu. To je rok od minimalno četiri mjeseca, u kojem kandidati moraju biti uposleni u tim kompanijam­a, kazao je Jusufhodži­ć i dodao da će kompletan projekt biti okončan do 31. decembra.

Animiranje

Federalni zavod za zapošljava­nje za ovogodišnj­i projekt izdvojio je 35.000 KM

Naglasio je i da je prethodnih godina problem bio s animiranje­m kompanija za sudjelovan­je u projektu, ali je veći problem ove godine bio probuditi interes, odnosno zaintereso­vati nezaposlen­e osobe da pristupe ovom projektu.

 ?? ?? Realizacij­a ovogodišnj­eg projekta počela je u maju, a trajaće do 31. decembra
Realizacij­a ovogodišnj­eg projekta počela je u maju, a trajaće do 31. decembra
 ?? ?? Gikil je ostvario najveći promet u 2022.
Gikil je ostvario najveći promet u 2022.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina