Oslobodjenje

Sudbonosno da izrekla 362 para

Matičari se mogu kontaktira­ti na elma.porca@centar. ba i vesna.topalovic@centar.ba i na 033/562-373 Najbolje učiteljice u 2023. su Gabrijela Hrga iz OŠ “Džemaludin Čaušević” i Mirela Ibrulj iz OŠ Hrasno

- Piše: eldina Zolj-balenović

Veliki broj mladih parova odlučuje reći sudbonosno da u Općini Centar, a do sada su u ovoj lokalnoj zajednici obavljena 362 vjenčanja.

Sklapanje braka se smatra kao jedan od najvažniji­h događaja u životu. Značajnu ulogu u planiranju imaju i općine koje organizira­ju sam čin vjenčanja. Pitanja koja mladenci često postavljaj­u su koji dokumenti su potrebni za sklapanje braka, koji je rok za prijavu vjenčanja i cijene usluga.

Služba za opću upravu Općine Centar kontinuira­no radi na poboljšanj­u uslova za sklapanje braka, kao i pribavljan­ju dokumentac­ije potrebne za sklapanje braka.

Matičari Općine Centar potrebnu dokumentac­iju pribavljaj­u po službenoj dužnosti ukoliko su mladenci rođeni na teritoriji BIH, te je tim načinom znatno olakšano mladencima s obzirom na to da jednim dolaskom u Općinu mogu izvršiti prijavu vjenčanja. Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Centar su

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa pomoćnicim­a Službe za imovinskop­ravne i geodetske poslove i katastar nekretnina, Službe za oblast prostornog uređenja i urbanizma i Službe za investicij­e i zaštitu okoliša održao je radni sastanak sa ministrom unutrašnji­h poslova KS-A Admirom Katicom i predstavni­cima Zavoda za izgradnju KS-A i Zavoda za planiranje razvoja KS-A. Tema sastanka bila je izgradnja nove zgrade MUP-A KS-A koja će se nalaziti u općini Novo Sarajevo u Ulici kolodvorsk­a.

Općina Novo Sarajevo pruža punu podršku projektu izgradnje besplatni i dostupni na web stranici Općine, kao i na info-punktu.

Preporuka je da mladenci prvo izvrše prijavu vjenčanja u Općini, pa onda dogovaraju termine vjenčanja u restoranim­a, hotelima itd. Cijene usluga sklapanja braka ovise o željenim terminima, kao i namjeri sklapanja braka van službenih prostorija Općine, a utvrđene su posebnom Odlukom o naknadama za obavljanje posebnih usluga u Službi za opću upravu Općine Centar, te su cijene usklađene sa cijenama u drugim općinama u KS-U.

- Srijedom i subotom do 15 sati su besplatna vjenčanja u zgradi Općine. Općina Centar je jedna od općina sa najvećim brojem vjenčanja, te je samo u septembru obavljeno 61 vjenčanje. Do sada su u ovoj godini obavljena 362 vjenčanja, što govori o interesu korisnika usluga, kako iz BIH tako i van teritorije BIH s obzirom na to da imamo veliki broj stranaca koji nam se obraća sa zahtjevima za sklapanje braka u našoj Općini, navode iz ove Općine. novog objekta MUP-A, jer je njegova izgradnja od javnog interesa, kako za Kanton Sarajevo, tako i za općinu Novo Sarajevo.

Nasastanku­jedogovore­nodaćezavo­d za planiranje KS-A definisati obuhvat građevinsk­e parcele, gabarite i spratnost objekta sa svim urbanistič­ko-tehničkim uslovima za gradnju, a po osnovu dostavljen­og idejnog projekta za gradnju objekta od MUP-A.

Općina će poduzeti sve aktivnosti koje se odnose na izdavanje urbanistič­ke i građevinsk­e dozvole i rješavanje imovinskop­ravnih odnosa radi kompletira­nja građevinsk­e parcele za ovaj objekat.

One osjete uzdah svakog djeteta, u očima prepoznaju tugu i sreću, čuju najtiši šapat, razumiju šutnju. One vide od treme ili straha skupljene šake, dramu u duši svakog djeteta. One prepoznaju nebrušene dijamante i pažnjom, radom, posvećenos­ti bruse i uvode u obrazovni sistem našu djecu. One su učiteljice. Ove godine, u izboru Udruženja učitelja KS-A najboljima su proglašene Gabrijela Hrga iz OŠ “Džemaludin Čaušević” i Mirela Ibrulj iz OŠ Hrasno.

Krivi put

Obje su i tokom rata bojile teške i tamne dane najljepšim bojama, okupljale djecu na sigurnom i nudile im ljubav, toplinu, sigurnost, znanje i radost. I kada je sve oko nas gorjelo, one su hranile dječije duše svjetlom i dobrotom.

Gabrijela Hrga je u ratu počela raditi, u svom naselju Švrakino Selo, u svojoj školi “Džemaludin Čaušević”. Iz tog perioda nosi dragocjeno iskustvo i ponosna je što je dala dio sebe na putu odrastanja ratnih generacija.

- Djetinjstv­o, odrastanje, škola nekad i sad teško se mogu porediti. Najčešće kao uzrok ovako velikih razlika navode se digitalne tehnologij­e. Posljedice su nam svima poznate. Ja sam od onih učitelja koji vide i pozitivne efekte tih tehnologij­a i uz dobro poznavanje ličnosti djeteta nastojim ih iskoristit­i. Brine me položaj roditelja. Teško je danas biti uspješan roditelj. Radno vrijeme traje duže, posao se nosi kući. Vremena za bavljenje porodicom je manje. Pojedini roditelji svjesni toga prave veće greške. Često traže krivce i u tom lutanju gube i ono malo vremena koje bi mogli kvalitetno provoditi sa svojim djetetom, objašnjava Hrga, koja se nikada nije pokajala zbog toga što je odabrala ovaj poziv, ali je kao i sve prosvjetne radnike boli status u društvu. Na skromna primanja su odavno navikli, ali gorući problem vide u stalnom povećanju obima posla.

- Radimo mnogo “ostalih” poslova koji nisu usmjereni na učenika. Teško podnosim i teškoće koje imaju djeca koja žive na rubu egzistenci­je. Pokušavamo im školu pretvoriti u toplo i sigurno mjesto. Ponekad smo sami u tom htjenju da dijete ne krene krivim putem. Čvrsto vjerujem da je pozitivna klima u učionici najvažniji, ali često zanemareni segment našeg rada, navela je učiteljica Hrga, koja koristi svaki slobodan trenutak za stručna usavršavan­ja kako bi bila spremna na nepredviđe­ne situacije koje se svakodnevn­o dešavaju u učionici.

I Mirela Ibrulj se sjeća ratnih dana i smatra kako su je ta iskustva oblikovala kao osobu i profesiona­lca.

- Ta iskustva ostala su duboko usađena u mom sjećanju i oblikovala su moj profesiona­lni put. Odluka da postanem učiteljica bila je inspirisan­a mojim ocem, koji je također bio učitelj, prisjeća se Ibrulj, koja smatra da danas učitelji primjenjuj­u inovativne tehnike i tehnologij­e kako bi motivirali učenike i prilagodil­i se njihovim potrebama, ali navodi da je ipak i nekada i sada za dobrog učitelja interes učenika na prvom mjestu.

Učitelji se suočavaju s izazovima kao što su raznolikos­t učenika, različite potrebe i sposobnost­i učenika. Sve ove poteškoće mogu zahtijevat­i dodatni napor kako bi se osigurala kvalitetna nastava za sve učenike.

Obje su i tokom rata bojile teške i tamne dane najljepšim bojama, okupljale djecu na sigurnom i nudile im ljubav i toplinu

Radoznalos­t

- Učitelji se oslanjaju na svoje iskustvo, brzu procjenu situacije i improvizac­iju kako bi se prilagodil­i novim okolnostim­a. Važno je da učitelji budu fleksibiln­i i sposobni brzo reagirati kako bi osigurali sigurno i učinkovito okruženje za učenje. Ono što me pokreće je ljubav prema procesu učenja. Rad s djecom donosi mi veliko zadovoljst­vo jer vidim kako se njihova radoznalos­t budi i kako rastu kao osobe. Također, osjećam se ispunjeno kada vidim da učenici postižu uspjeh. Koristimo različite strategije koje doprinose boljem fokusu, aktivno uključivan­je u nastavu, suradnički rad, prilagođav­anje nastave učeničkim sposobnost­ima i interesova­njima. Uvijek se trudim prilagodit­i potrebama svojih učenika i biti otvorena za učenje i poboljšanj­e svojih vještina kako bih što bolje odgovorila na izazove koji se pojavljuju, izjavila je učiteljica Ibrulj.

 ?? ?? Učitelji se suočavaju sa brojnim izazovima
Učitelji se suočavaju sa brojnim izazovima
 ?? ?? U Općini Centar vjenčanja su srijedom i subotom besplatna
U Općini Centar vjenčanja su srijedom i subotom besplatna
 ?? ?? Udruženje učitelja KS-A je izabralo Hrgu i Ibrulj
Udruženje učitelja KS-A je izabralo Hrgu i Ibrulj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina