Oslobodjenje

Dileru šest mjeseci

- A. B. Č.

Općinski sud u Visokom donio je nepravosna­žnu presudu kojom je Melvina Alimanović­a osudio na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela neovlašten­a proizvodnj­a i stavljanje u promet opojnih droga. On je, kako stoji u presudi na koju postoji mogućnost žalbe, dužan platiti sudu na ime troškova krivičnog postupka u vidu paušala 20 KM, sve u roku od 30 dana, po pravosnažn­osti presude.

Alimanović je proglašen krivim jer je u novembru 2020. godine kod sebe držao drogu speed, koja će mu, kako stoji u presudi biti oduzeta, kao i cannabis, koji je nađen prilikom pretresa prostorija koje je koristio, a koji su obavili pripadnici Policijske stanice Visoko. Osim droge, prilikom pretresa je pronađena i oduzeta digitalna vaga crne boje.

Dobojska policija je od početka ove godine do septembra evidentira­la ukupno 652 krivična djela, što je za 10,2 posto manje nego u istom periodu prethodne godine (726). Razriješen­a su ukupno 624 krivična djela, odnosno 95,6 posto, rečeno je u PU Doboj.

- Za devet mjeseci ukradeno je sedam vozila i sva su pronađena i vraćena vlasnicima. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 437 izvještaja kojim je obuhvaćeno 525 lica. Od toga 107 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela, a 28 su maloljetni­ci, kazao je načelnik PU Slobodan Radinković.

Pojasnio je da su otkrivena 42 krivična djela iz oblasti privrednog kriminalit­eta, a u istom periodu prethodne godine 32 krivična djela. Materijaln­a šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 1.479.552, a ostvarena protivprav­na imovinska korist 2.054.450 KM.

Evidentira­no je 68 krivičnih djela i 438 prekršaja iz oblasti zloupotreb­e opojnih droga, a u istom periodu prethodne godine 42 krivična djela, što predstavlj­a povećanje od 61,9 posto i 226 prekršaja, što predstavlj­a povećanje za 93,8 posto.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina