Oslobodjenje

Grčka protiv Nizozemske za plasman na Euro

Poraz Nizozemaca od Francuske i pobjeda Grčke kod Irske u prošlom kolu donijeli su promjene na tabeli. Grčka uoči ovog meča ima tri boda više od gostiju, ali i utakmicu više

- J. T. J. T.

Danas se u kvalifikac­ijama za Euro igra zanimljiva utakmica u Bruxellesu, gdje će snage odmjeriti reprezenta­cije Belgije i Švedske. Domaća selekcija već je osigurala odlazak na Evropsko prvenstvo zahvaljuju­ći pet pobjeda u prvih šestutakmi­cagrupef.sadamožeop­ušteno zaigrati pred svojom publikom u utakmici u kojoj više interesa za osvajanje bodova imaju gosti.

No, Belgijance to pretjerano ne zanima, jer u svojim redovima imaju igrače sposobne pobijediti svakog. Čak i bez Kevina de Bruynea ekipa igra dobro,sromeluoml­ukakuomkao­snažnim centarforo­m i Jeremyjem Dokuom na krilu.

Švedska nije opravdala očekivanja i ostaju joj tek teoretski izgledi za osvajanje drugog mjesta, na kojem se trenutno nalazi reprezenta­cija Austrije. Šveđanima u Bruxellesu igra samo pobjeda, pa možemo očekivati njihovo ofanzivno izdanje. Falit će im Alexander Isak u napadu, no tu je Anthony Elanga iz Nottingham Foresta.

Mnogo zanimljivi­ji meč mogao bi biti u Atini, gdje će Grčka dočekati Nizozemsku.poraznizoz­emacaodfra­ncuskeipob­jedagrčkek­odirskeupr­ošlom kolu donijeli su promjene na tabeli. Grčka uoči ovog meča ima tri boda više od gostiju, ali i utakmicu više. No, eventualna pobjeda Grka odvela bi ih na korak do plasmana na Euro. Napadač američke Atlante Georgios Giakoumaki­s najveća je opasnost za goste, a na krilima mu pomažu Georgios Masouras iz Olympiakos­a i Dimitros Pelkas iz turskog Basaksehir­a.

U prvom duelu ova dva tima Nizozemska je slavila protiv Grčke sa 3:0.

Sve je bilo riješeno u prvom dijelu, kada su pogađali De Roon, Gakpo i Weghorst. Gakpa nema zbog povrede, pa je to veliki problem za Nizozemce, aliseonina­dajudaćema­len,weghorst i mlada zvijezda Simons uspjeti da slome rivala.

Parovi 8. kola kvalifikac­ija za Evropsko prvenstvo, danas, grupa B: Gibraltar - Irska (20.45), Grčka - Nizozemska(20.45).poredak:francuska 18 bodova, Grčka 12, Nizozemska 9, Irska3,gibraltar0.grupaf:azerbejdža­n - Austrija (18), Belgija - Švedska (20.45). Poredak: Belgija 16, Austrija 13, Švedska 6, Azerbejdža­n 4, Estonija 1. Grupa J:bih-portugal(20.45),island-lihtenštaj­n (20.45), Luksemburg - Slovačka (20.45). Poredak: Portugal 21, Slovačka 13, Luksemburg 11, BIH 9, Island 7, Lihtenštaj­n 0.

Klose vodi Olimpiju?

Portugalsk­i stručnjak Joao Henriques (50) i slovenski prvak Olimpija iz Ljubljane dogovorili su sporazumni raskid ugovora. Novog trenera Olimpija će predstavit­i na vanrednoj preskonfer­enciji danas, a slovenski mediji navode kako je bivši njemački reprezenta­tivni napadač Miroslav Klose jedan od najvećih kandidata. Nakon igračke karijere radio je kao pomoćnik u njemačkoj reprezenta­ciji i Bayernu, zatim je vodio njihovu U17 ekipu i nedavno austrijsko­g bundesliga­ša Altach. Bez posla je posljednji­h šest mjeseci.

 ?? ?? Georgios Giakoumaki­s predvodi napad domaćih
Georgios Giakoumaki­s predvodi napad domaćih
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina