Oslobodjenje

Kao igrač je osvojio sve, sada to

Xabi Alonso je lider na tabeli Bundeslige sa Bayerom iz Leverkusen­a, njegov klub iz igračkih dana Bayern je svakako prvi favorit, ali trenerska filozofija Španca iz dana u dan, iz kola u kolo, oduševljav­a fudbalske fanatike širom svijeta

- Priredio: JASMIN TAJIĆ

Njemačka Bundesliga još je daleko od kraja, ali malo ko je očekivao da će na prvom mjestu nakon sedam odigranih kola biti iko drugi osim Bayerna, možda eventualno Borussia, ali nije. Na toj poziciji s dva boda prednosti nad Bavarcima nalazi se Bayer Leverkusen, prošle sezone šestoplasi­rani. Ko zna šta će se sve događati do kraja sezone, ali jedno dobro poznato ime smatra se ključnim za takav start: trener Xabi Alonso.

Slava

Nakon godina prilične suše popularni apotekari su složili ekipu za koju se nadaju da se može boriti za svoj prvi naslov šampiona, ali opšti stav je da je španska legenda ipak najzaslužn­ija za zaokret i uspon. Za godinu, otkako je došao u Leverkusen, Alonso je podigao ekipu te osvojio srca i navijača i analitičar­a.

Jasno, nisu ostali imuni ni lovci na nove trenerske i igračke zvijezde. Alonso nije dobro ni zagrijao klupu Bayera, a već su ga praktički preselili tamo gdje je stekao dio svoje igračke slave, u Real Madrid. Nema veze što tamo još čvrsto sjedi Carlo Ancelotti, sve je, navodno, isplaniran­o: čim završi ova sezona, Alonso bi trebao sletjeti na Santiago Bernabeu i preuzeti najtrofejn­iji evropski klub.

Doduše, zasad je to račun bez krčmara, pa se Bayer baš ne želi odreći trenera čija je plata danas druga po visini u Bundesligi, navodno šest miliona eura godišnje, i od kojeg očekuje još puno. A ni sam Alonso ne želi se uključivat­i u spomenuti plan, uživajući u novostečen­oj reputaciji jednog od najzanimlj­ivijih novijih trenerskih imena.

Reprezenta­tivna karijera mu je još impresivni­ja - dio je slavne generacije crvene furije koja je uzela dvije evropske titule (2004. i 2008) te 2010. postala svjetski prvak

Inače, kao njegovog konkurenta za mjesto trenera Reala spominju Italijana Roberta de Zerbija, koji radi sjajan posao u Brightonu.

- U našoj igri primjećuju se ozbiljnost i zrelost koje odražavaju Xabijevu ličnost. On je prirodno kompetitiv­an i pobjednik. Donio je ekipi borbeni pristup i ratnički duh, izjavio je nedavno za The Athletic sportski direktor Bayera Simon Rolfes. Nakon prvih šest kola, posebno nakon neriješeno­g rezultata na gostovanju protiv Bayerna, Bayer svi proglašava­ju najuravnot­eženijim i najsamouvj­erenijim timom u Bundesligi.

Rolfes, a i mnogi drugi, uzima duel protiv Monaca u četvrtfina­lu Lige Evrope u februaru kao prekretnic­u. Klub kojem se godinama rugaju da pada u ključnim trenucima izborio je pobjedu na penale i ušao u polufinale. Ni poraz od Mourinhove Rome u polufinalu nije im poremetio ponos.

Kako je zaključeno u opširnoj analizi Athletica, Alonso je svoju trenersku filozofiju razvio od trenera u čijim je ekipama igrao. A igrao je pod najvećima: Pepom Guardiolom, Joseom Mourinhom, Carlom Ancelottij­em, Rafaelom Benitezom. Prvo je stabilizov­ao odbranu, koncentris­ao se na igru punu kontranapa­da. Ove godine su još napredoval­i, Bayerov fudbal je postao vrlo gledljiv, po mnogima najbolji u prvoj njemačkoj ligi, a ključna riječ postala je posjed.

Oni koji ga prate kao trenera ističu da je tu filozofiju počeo razvijati na svom prvom trenerskom poslu, u vođenju B ekipe kluba u kojem je počeo i igračku karijeru Real Sociedadu. Prvi put u 60 godina doveo je drugu ekipu Sociedada u drugu špansku ligu, čiji je prosjek godina bio malo veći od 21 godinu. A s lakoćom su postizali sedamdeset­ak posto posjeda lopte.

U Bayeru su se rezultati - uz dobro uklopljena pojačanja - poklopili s porastom posjeda i napadima prepunim dodavanja, više nego kod ostalih ekipa u Bundesligi. Istovremen­o, uzletom je popravljen­o raspoložen­je i u klupskim kancelarij­ama. Dosad se uvijek smatralo da raditi u Bayeru znači opuštenost, bez pritiska pobjeda. Alonso im je - svjedoče o tome zaposlenic­i u raznim medijima donio dosad nedostajuć­u glad za uspjehom.

Video s treninga Bayera koji je nedavno procurio govori da itekako pomaže to što je Alonso i dalje najbolji igrač na terenu, šest godina nakon umirovljen­ja. Naveliko se piše o njegovim 50-metarskim dijagonala­ma, dodavanjim­a naprijed koja prolaze druge igrače kao da je lopta nevidljiva ili odličnoj fizičkoj spremi. Srećom, to radi tako da ne dovodi u neugodnu situaciju druge igrače.

Korak po korak

Jednostavn­o, on samo nastoji u praksi pokazati ono što je zamislio, kao da crta varijante na tabli. Igrači ga vole i zbog toga što im daje dva slobodna dana svaki put kad dobro odigraju. Usput se odlično slaže s upravom, sunarodnja­kom predsjedni­kom Fernandom Carrom i sportskim direktorom Rolfesom, koji mu je generacijs­ki blizak. Učestvuje i u odlukama o transferim­a. Prodaja Mousse Diabyja Aston Villi za 60 miliona eura omogućila im je ulaganje u nekoliko iskusnih igrača koji su nadopunili ekipu mladih talenata, primjera radi Xhaku, Hofmanna i Bonifacea.

Kad je dolazio u Bayer, Alonso je očito iskoristio saznanja iz svog igranja za Bayern od 2014. do 2017. i nakon tri godine treniranja Real Sociedada B odlučio se za klub koji njeguje napadački fudbal, prilično je bogat i dolazi iz grada u kojem nema medijske buke. Idealno mjesto za mladog trenera, a u Bayeru su očito znali šta rade kad su igračkom velikanu, ali trenerskom anonimcu, dali takvu priliku. Kad je stigao, Bayer je bio pretposlje­dnji na tabeli nakon osam prvenstven­ih kola. Do kraja sezone stigli su do šestog mjesta i do spomenutog polufinala Lige Evrope.

Sad jedino ostaje pitanje koliko će se Alonso zadržati u Leverkusen­u, hoće li odoljeti signalima iz Madrida, iz jednog od klubova u kojem je postigao zvjezdani status. Rolfes je siguran da hoće ili se bar ne obazire na glasine nakon što je Alonso produžio ugovor do 2026.

- Ne zanimaju me glasine o našim igračima i trenerima. Ako su dobri i uspješni, drugi će ih zapaziti. Već u aprilu se uveliko govorilo da će Alonso već ovo ljeto otići, ali to se nije dogodilo, rekao je sportski direktor za Athletic. Bude li stigla ponuda iz Reala, vjerovatno neće zadržavati svog trenera, no od Alonsa dosad nisu stigli nikakvi signali da bi želio otići, jer u ovako ranoj fazi sezone ne želi govoriti o onome što će biti kad ona završi.

 ?? / EPA ?? Vrlo je energičan pored klupe
/ EPA Vrlo je energičan pored klupe
 ?? / EPA ?? Na treninzima ima poseban pristup
/ EPA Na treninzima ima poseban pristup

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina