Oslobodjenje

Želi i kao trener

- MIRZA DAJIĆ

- Real Madrid? Idemo korak po korak. Sad sam ovdje i jako sam sretan, a vidjet ćemo što će budućnost donijeti. U fudbalu ne možete razmišljat­i na srednje ili duge staze, jer gubite fokus na ono što se događa sada. Razmišljam jedino o ovome što sad imam, izjavio je Alonso za Marcu, iz koje su i krenule priče o transferu.

A ni iz Reala ništa službeno ne stiže osim ako baš oni nisu stvorili glasine za privlačenj­e igrača koji je na Bernabeuu ostavio veliki trag, igrajući i pod komandom Ancelottij­a u njegovom prvom mandatu u Realu. Kasnije su u istom odnosu bili i u Bayernu. Zanimljiva je i izjava italijansk­og trenera u Madridu da bi volio da Alonso dođe u Real - “jednog dana”. Ancelottij­u ugovor ističe na kraju ove sezone, već je najavljen kao budući selektor Brazila i svašta je moguće. Osim toga, nije isključeno ni zanimanje nekih drugih klubova. Govorilo se tako o angažmanu u Tottenhamu, no onda je potpisao novi ugovor i ostao u Bayeru.

Priča o Alonsu i eventualno­j selidbi tako se nastavlja, a sigurno će se nastaviti kako sezona bude odmicala, pogotovo ako Bayer i dalje bude igrao kao do sada. Ispada da se

U Bayeru su se rezultati - uz dobro uklopljena pojačanja - poklopili s porastom posjeda i napadima prepunim dodavanja, više nego kod ostalih ekipa u Bundesligi

o njemu više piše danas nego dok je igrao, a imao je nevjerovat­nu karijeru u kojoj je osvojio sve što jedan igrač može osvojiti i postao jedna od legendi svakog kluba u kojem je bio a da nikad nije imao status globalne megazvijez­de. Takva je sudbina defanzivni­h veznjaka, čak i kad se zovu Xabi Alonso. Ironično, bilo je dovoljno da zareda s nekoliko pobjeda kao trener i da se pojavi jedna glasina o zvučnom transferu pa da njegovo ime preplavi medije.

Geni

A moguće da nikad nigdje nije bilo igrača koji je toliko skoro genetski predodređe­n za veliku karijeru. Naime, otac Periko dva puta je osvojio titulu prvaka Španije s Real Sociedadom i jednom s Barcelonom, a u reprezenta­ciji je skupio 21 nastup, između ostalog, i na Svjetskom prvenstvu 1982. Brat Mikel također je fudbaler, a drugi brat Jon je fudbalski sudija. Očito, poznavanje igre zapisano mu je u DNK.

Xabier Alonso Olano rođen je 1981. u gradiću Tolosi, ali je rano djetinjstv­o proveo u Barceloni, gdje mu je tada igrao otac. Nakon preseljenj­a u San Sebastian počinje njegov interes za fudbal, potaknut očevim primjerom, ali i prijateljs­tvom s današnjim trenerom Arsenala Mikelom Artetom. Njih dvojica razdvojila su se kad je Arteta otišao u Barcelonu, a Alonso u Real Sociedad, gdje mu je društvo pravio brat Mikel. Od malih nogu želio je igrati kao defanzivni veznjak jer mu je - opet pod očevim utjecajem, možda i genetski - uvijek bilo draže dodati nego pucati na gol. Uz kratku posudbu Eibaru, s Real Sociedadom došao je do drugog mjesta u La Ligi u sezoni 2002/2003, a za veliki napredak u igri najviše može zahvaliti treneru Johnu Toschacku. Legendarni engleski centarfor napravio je poseban režim treninga za svog ljubimca.

Za razliku od mnogih drugih španskih fudbalera, put ga nije vodio prema Realu ili Barceloni, nego u Premiershi­p, možda i pod Toschackov­im utjecajem. Kao igrač Liverpoola od 2004. do 2009, gdje je prešao za tada velikih 10,5 miliona funti, osvojio je Ligu prvaka već u prvoj sezoni, a u finalu protiv Milana postigao je izjednačuj­ući gol. Kasnije je još u riznicu dodao FA Cup i engleski Superkup, odnosno FA Community Shield te evropski Superkup. Zanimljivo, nije mu to prvo iskustvo na Otoku, kao petnaestog­odišnjak je tamo bio na učeničkoj razmjeni i usput igrao gaelic, keltsku, odnosno irsku verziju fudbala.

Tri titule

Zaobilazni­m putem ipak je stigao do Reala, ovoga puta za 30 miliona funti. U pet sezona dodao je kolekciji trofeja još jednu Ligu prvaka te svoj prvi naslov nacionalno­g prvaka, uz dva španska kupa i Superkup. A onda se opet otisnuo, ovoga puta u Bayern, jer je imao veliku želju igrati u ekipi koju trenira Pep Guardiola.

- Želio sam otkriti u čemu je njegova tajna. Pep ima neuništiv prirodni entuzijaza­m. Fudbalska sezona je duga, ali sve do samog kraja čini se kao da nikad nije umoran, uvijek je spreman i budan. Igračima to daje još nekoliko metara u nogama kad je najpotrebn­ije, opisao je jednom velikog Katalonca, a po svemu sudeći - u Bayeru slijedi baš tu filozofiju.

U Münchenu je Alonso stekao istinski kultni status. Kad se s 35 godina povukao, za sobom je imao tri uzastopne titule prvaka Bundeslige te po jedan njemački kup i Superkup. Reprezenta­tivna karijera mu je još impresivni­ja - dio je slavne generacije crvene furije koja je uzela dvije evropske titule (2004. i 2008) te 2010. postala svjetski prvak. Do penzionisa­nja 2014. skupio je 114 nastupa, što ga je dovelo na osmo mjesto svih vremena. Nije kratka ni lista pojedinačn­ih trofeja: španski igrač godine, najbolja ekipa Eura 2012, najbolja ekipa Lige prvaka 2013/2014. itd.

Može li se i hoće li se taj niz nastaviti i u trenerskom dijelu karijere? Odlazak u Real povećao bi mogućnost skupljanja novih trofeja, no pravi bi izazov za svakoga ko je Alonsovog kova bio poneki pehar u Bayeru. Zamislite da legenda Bayerna prekine dominaciju kluba kojem je toliko dao i donese rivalima prvu titulu prvaka Bundeslige. veće šanse za prolaz, Wales i Irsku. Argentinci su nakon preokreta savladali Velšane rezultatom 29:17 (6:10), a Novozelanđ­ani slavili nad Ircima rezultatom 28:24 (18:17).

Preostala dva tima u završnici biće pobjednici mečeva Francuska - Južnoafrič­ka Republika i Engleska - Fiji.

Tako su kumovi Damir Uzunović, koji je ostavio dubok trag kada su u pitanju bh. i jugosloven­ski ragbi i imao izuzetno uspješnu karijeru u Francuskoj (Ibrahim Hasagić i Uzunović su prvi ragbisti iz BIH koji su zaigrali u najjačoj ligi svijeta - Francuskoj) i Nasir Vehabović, najbolji ragbista bivše Jugoslavij­e, čovjek koji je imao najviše nastupa u istoriji selekcije bivše zemlje, ali i prvi selektor BIH, bili zajedno na dva meča Svjetskog prvenstva.

Zajednosan­jimabilisu­njihovisin­ovi Nicolas Uzunović i Armin Vehabović. A u goste je stigao iz Zenice Kenan Uzunović Hadžija, nekadašnji ragbi reprezenta­tivac BIH te bivši selektor našeg nacionalno­g tima koji je vodio u tandemu sa Erminom Mušinoviće­m,

Uzunović i Vehabović zajedno kao treneri rade sa ekipama do 16 i do 18 godina u jednom klubu.

Videozid

Na utakmici u Lyonu zajedno sa bh. ekipom bio je Raphael Boye iz francuskog Ragbi saveza koji je u aprilu učestvovao u radu Ragbi kampa za trenere i mlade igrače u našoj zemlji.

- Bile su zaista odlične utakmice. Francuzi su izuzetno motivisani i ovjerili su prvo mjesto u grupi pobjedom nad Italijom. Najviše su pokazali do sada na SP-U. Drugi meč je bio prava poslastica. Irci su savladali Škote i prošli dalje. Odgledali smo na centralnom trgu u Parizu Place de la Concorde na četiri velika videozida meč u kojem je Portugal savladao Fiji sa 23:22, što mu, ipak, nije bilo dovoljno za prolaz dalje jer je Fiji osvojio ekstra bod, a obzirom na to da je poražen sa manje od sedam poena razlike. Zaista je bilo fantastičn­o, kazao je Kenan Uzunović.

 ?? / EPA ?? Prije dolaska u Leverkusen vodio je B tim Real Sociedada
/ EPA Prije dolaska u Leverkusen vodio je B tim Real Sociedada
 ?? / EPA ?? Igračku karijeru je završio u Bayernu
/ EPA Igračku karijeru je završio u Bayernu
 ?? ?? Kenan Uzunović pratio je meč u Parizu zajedno sa Ircima
Kenan Uzunović pratio je meč u Parizu zajedno sa Ircima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina