Oslobodjenje

Zmajevi po 11. put postali prvaci Evrope

Reprezenta­cija BIH u sjedećoj odbojci u finalnom susretu Eura u Italiji savladala je selekciju Njemačke rezultatom 3:2

- J. T. J. T.

Reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e u sjedećoj odbojci pobijedila je Njemačku u finalu Evropskog prvenstva sa 3:2 (po setovima 15:28, 25:23, 28:30, 25:21, 15:6). Ovo je 11. titula evropskog prvaka za naše zlatne momke, do koje su došli sa samo dva izgubljena seta u osam mečeva, a oba upravo u finalu protiv Njemačke.

Minuta odmora

Nijemci morali zvati minutu odmora. Ni minuta odmora nije pomogla, pa je BIH povela sa 16:12. Ubrzo nakon toga poveli smo sa 19:14. Njemačka pravi seriju od 7:2 i dolazi do izjednačen­ja na 21:21. Ali onda Čančar i Alibašić sjajnim poenima vraćaju prednost našoj selekciji (23:21). Do kraja seta naša selekcija uspjela je dobiti dionicu sa 25:23. I treću dionicu Njemačka je bolje otvorila, te je većinom vodila sa tri razlike do sredine seta. Bilo je 13:10. Naš tim se pokušavao vratiti, ali nekoliko minuta kasnije Njemačka je i dalje vodila (19:16). Nakon minute odmora set odlazi u dramu, BIH je uspjela da izjednači, a Nijemci su imali pet set-lopti i posljednju su iskoristil­i, dobili dionicu sa 30:28, te poveli sa 2:1 u setovima. U četvrtom setu ponovo je Njemačka bolje krenula, ali od sredine dionice BIH preuzima kontrolu, odlazi na 22:15 i lagano privodi set kraju sa 25:21, za izjednačen­je na 2:2.

Meč s Ukrajinom

U petom setu potpuna dominacija bh. tima, koji je ovu dionicu dobio sa 15:6, a meč sa 3:2. Prethodno je bh. tim u polufinalu pobijedio Ukrajinu sa 3:0.

Faletar prvak Balkana

Džudista Darian Faletar iz mostarske Borse novi je prvak Balkana (U23) u kategoriji do 100 kg. Do titule prvaka Balkana ovom 23-godišnjem Mostarcu na borilište su stala četiri takmičara, od kojih su svi reprezenta­tivci Turske: Berkay Akdemir, Cihan Ayberk Tiyek, Adnan Kilic i Yakup Kara. Faletar je pokazao potpunu dominaciju osvojivši balkansko zlato, a nakon što je prije dvije sedmice odbranio titulu prvaka BIH. Ovo je deseta balkanska medalja za Borsu u 2023. godini (sedam pojedinačn­ih, tri ekipne), u čemu je vodeći klub ispred bh. džudo klubova za ovu sezonu.

Alimkhanul­y IBF prvak

Kazahstans­ki bokser Janibek Alimkhanul­y, WBO prvak u srednjoj kategoriji, preoteo je IBF pojas od Nijemca Vincenza Gualtierij­a sudijskim prekidom u 6. rundi u američkom gradu Rosenbergu. U 5. rundi snažan lijevi aperkat nakon serije direkata natjerao je 30-godišnjeg Nijemca da posustane prvi put, a u sljedećoj rundi još jedan aperkat pogodio je Gualtierij­a, koji je zatim primio nekoliko krošea prije nego što je sudija zaustavio borbu. Oba borca su bila neporažena u ovoj borbi za ujedinjenj­e dva svjetska pojasa u srednjoj kategoriji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina