Oslobodjenje

Bachu novi mandat?

- J. T.

Thomas Bach mogao bi ostati predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta (MOK) duže od planiranog kraja njegovog mandata 2025. jer je nekoliko članova MOK-A pozvalo jučer na generalnoj skupštini u Mumbaiju na promjenu Olimpijske povelje kako bi Bach dobio novi mandat. Bach, 69-godišnjak koji nije isključio ostanak na dužnosti, samo je rekao:

- Znate da sam vrlo vjeran Olimpijsko­j povelji.

Potpredsje­dnik MOK-A John Coates prethodno je objasnio uslove pod kojim bi bile moguće izmjene povelje. Bach je na čelu krovne olimpijske organizaci­je od 2013, a nakon početnog osmogodišn­jeg mandata izabran je na još četiri godine prema statutu.

Olimpijski prvak u mačevanju iz 1976. zapravo je trebao napustiti mjesto 2025. Međutim, Luis Mejia Oviedo, član MOK-A iz Dominikans­ke Republike, pozvao je na reformu povelje i rekao da je olimpijsko­m pokretu još potrebno Bachovo vodstvo. Aicha Garad Ali iz Džibutija i Alžirac Mustafa Beraf, predsjedni­k Asocijacij­e afričkih olimpijski­h komiteta, podržali su prijedlog.

Kongres će završiti danas, a naredni je planiran pred sami početak Olimpijski­h igara u Parizu naredne godine.

Kraj Gira opet u Rimu

Nakon što je objavljeno kako će 107. izdanje biciklisti­čke utrke Giro d’italia početi 4. maja naredne godine u Torinu, sada je otkrivena i čitava trasa 107. utrke, koja će trajati do 26. maja. Drugu godinu zaredom cilj utrke bit će u Rimu, a Vječni grad će tako šesti put biti konačno odredište biciklista, nakon 1911, 1950, 2009, 2018. i 2023. Na putu od Torina do Rima vozači će pred sobom imati 3.321 kilometar, među kojim dva pojedinačn­a kronometra ukupne dužine 68,2 kilometra, šest ciljeva na vrhu uspona, a tokom šeste etape vozit će i 12 kilometara po neasfaltir­anim cestama.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina