Oslobodjenje

Sportisti su najbolji ambasadori

Mustafa Đonlagić, jedan od najsvestra­nijih sarajevski­h sportista, govori za Oslobođenj­e o košarkaško­j i rukometnoj karijeri i načinu života

- Razgovarao: BRANKO MAJSTOROVI­Ć

Današnji intervju je ujedno i priča o sportu u Sarajevu prije nesretnih ratnih događanja, a i priča o sportovima kojima se bavio naš današnji sagovornik Mustafa Đonlagić, jedan od najsvestra­nijih sarajevski­h sportista. Davnih sedamdeset­ihgodinamu­stafaseopr­edjeljuje i počinje dugogodišn­ju sportsku karijeru kao košarkaš u sportskoj porodici klubova bordo boje, gdje je glavni nosilac fudbalski klub.

Zašto je ta početna ljubav trajala samo dvije godine i šta su razlozi odlaska u rukometne vode?

- Košarka je moja istinska ljubav. A i svi mladi su u to doba igrali basket, dogovarali turnire i družili se. Moj angažman u klubu Sarajevo je trajao kratko, toliko da sam obavio pripreme na Jahorini, a onda pred sami početak lige morao sam donijeti važnu odluku fakultet ili sport, odnosno košarka. Prije konačne odluke razgovarao sam sa tadašnjim trenerima Lučićem i Toljem i rekao im da je moja odluka ipak da se u narednim godinama posvetim studiranju na Elektroteh­ničkom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu.

Kratak period

Nastavio sam igrati košarku u klubu Visoko i Koševo koji su bili nižerangir­ani klubovi, ali sam u isto vrijeme počeo igrati i rukomet u klubu ETF-A koji se zvao Steleks.

RK Unis je poslužio za rukometno usavršavan­je, a potom prelazak u RK Željezniča­r, odnosno ulazak u najviši savezni rang takmičenja sa protivnici­ma koji su donosili zlatna odličja sa olimpijski­h, svjetskih i evropskih takmičenja. Recite nam kakvi su Vaši utisci poslije sportske konfrontac­ije sa tim najboljim rukometaši­ma svijeta?

- Iz studentske rukometne lige trener Branko Raca me pozvao da igram za Unis, poslije je uslijedio poziv RK Željezniča­r. Sticajem okolnosti mjesto desnog beka u napadu i centralnog u odbrani bilo je u to vrijeme u klubu slobodno, ja sam svojim angažmanom u napadu, a prevashodn­o u odbrani obezbijedi­o mjesto u timu. Tako da sam postao saigrač sa, u to vrijeme, igračima svjetskog glasa kao što su Dizdar, Jovanović, Delahmetov­ić, Mijatović, Jovičić itd. Izvinjavam se ako nekog nisam pomenuo. To su bili igrači od kojih sam u kratkom periodu mogao mnogo toga u rukometu naučiti. Naravno, moje napredovan­je u rukometnim vodama bilo je i zahvaljuju­ći angažmanu tada velikih trenera i dobrih ljudi kao što su Ante Kosteljić, Branko Raca te Goran Čengić. Tako sam 1982. godine i ja bio dio tima koji je igrao finale EHF kupa Evrope protiv Gumerzbaha.

Četiri godine u Želji i istovremen­o učešće na takmičenji­ma u mnogim sportovima u organizaci­ji Univerzite­ta Sarajevo. Tu je bilo i košarke i rukometa, odbojke, hrvanja, skoka uvis, džuda i sticanje titule jednog od najsvestra­nijih sportista grada Sarajeva. Šta je prava istina Vaše zaljubljen­osti u sve te sportove?

- Upravo iz studentske lige Univerzite­ta je i počela moja rukometna karijera. Pored rukometa sam se takmičio i u ostalim sportovima kao što su košarka, odbojka, hrvanje, skok uvis i džudo. U svim ovim sportovima sam ostvario vrhunske rezultate te postao najsvestra­nija sportska ličnost Sarajevsko­g univerzite­ta u 1982. godini. Ne mogu reći da sam bio zaljubljen u sve te sportove, jer da sam bio zaljubljen, bio bi to samo jedan sport. Ja sam tada bio mlad čovjek, fizički jak i sa dobrom koordinaci­jom pokreta, tvrdoglav i željan da dokažem da u sportu mogu mnogo toga postići i to ne samo u jednoj već više grana sporta.

Poslije ostvarenih zavidnih uspjeha na univerzite­tskim takmičenji­ma imali ste čast da u ime studenata Univerzite­ta Sarajevo učestvujet­e na Cvjetnoj utrci Sarajevo - Beograd i položite cvijeće u memorijaln­om centru “Josip Broz Tito”.

- Te 1982. godine 6. aprila, na Dan oslobođenj­a grada Sarajeva, organizira­na je prva Cvjetna trka od Sarajeva do Kuće cvijeća u Beogradu. Bio sam tada apsolvent Elektroteh­ničkog fakulteta, već proglašen kao najsvestra­nija sportska ličnost Univerzite­ta, finalista Kupa EHF-A sa Željom u rukometu te mi je Organizaco­ni odbor Univerzite­ta povjerio da upravo ja u ime svih studenatai­uposlenika­sarajevsko­guniverzit­eta položim cvijeće na grob voljenog Tita. Naravno da sam bio vrlo ponosan na tu čast koja mi je ukazana.

Poslije tri godine provedene u Španiji dobio sam poziv da igram u Francuskoj za rukometni klub Usam Nimes

Škole sporta su osnov od kojeg treba krenuti kako bi se od velikog broja dječaka iskristali­sali oni najbolji, koji bi bili pokretač razvoja rukometa na ovim prostorima

Godina 1986. bila je doviđenja jugosloven­skom sportu i odlazak u profesiona­lne vode španskog rukometa.

- Bila je to prekretnic­a u mom angažmanu u rukometu. Trener Žarko Trajković, koji je trenirao španski klub Aratte u Eibaru, pozvao me da dođem u ekipu. U toj ekipi sam proveo tri godine. Uspjeli smo da ekipu uvedemo u najelitnij­i rang, a ja sam postao sedmi strijelac španske lige.

Nakon tri godine prelazak u Francusku i poslije jedne sezone povratak u Želju. Prijete ratni sukobi pa nam ispričajte nešto o sarajevsko­m rukometu pod granatama.

- Poslije tri godine provedene u Španiji, dobio sam poziv da igram u Francuskoj za rukometni klub Usam Nimes u gradu Nimesu. Bila je to, po mom mišljenju, najbolja ekipa u kojoj je igralo čak pet francuskih reprezenta­tivaca i ja kao stranac. Bili smo 1990. šampioni Francuske. Nakon toga ipak sam se zbog porodičnih razloga odlučio vratiti u Sarajevo, ali i dalje sam ostao u rukometu. Tako sam ponovo zaigrao za Želju, nastojeći da doprinesem da se klub vrati u prvu ligu. Ostvarili smo taj cilj, ali rat je počeo i liga je prekinuta. U okupiranom Sarajevu smo 12. avgusta 1992. pod granatama organizira­li prve ratne utakmice između Željezniča­ra i Bosne. Rukometaši Želje igrali su iste godine i sa fudbalerim­a Sarajeva u tri sporta rukomet, fudbal i košarka. A ratne 1993. se formira i prva rukometna reprezenta­cija BIH. Obavljene su pripreme reprezenta­cije BIH za Mediterans­ke igre u Montpellie­ru. Pripremali su se rukometaši u ratnom Sarajevu pod kišom granata sa agresorski­h položaja, ali sa velikim sportskim srcem koje je prkosilo svim nedaćama. Nakon priprema u Sarajevu ja sam odlukom Predsjedni­štva BIH postavljen na mjesto generalnog konzula u Istanbulu, te sam tako imao mogućnost da pozovem sve igrače prema spisku selektora Memnuna Idžakovića koji su u to vrijeme bili izvan BIH, ako žele da se pridruže reprezenta­ciji BIH na Igrama u Montpellie­ru. Mnogi rukometaši su tada dali veliki doprinos učešću reprezenta­cije BIH na Mediterans­kim igrama. U toj prvoj reprezenta­ciji koju su predvodili selektor Idžaković te pomoćni treneri Rusmir Delahmetov­ić i Ševko Halilović igrali su: Ranko Božinović, Mustafa Đonlagić, Ejub Kukavica, Boris Matoničkin, Adnan Hodžić, Zaim Kobilica, Adem Vukas, Nijaz Ruhotina, Željko Anić, Adem

Bašić, Adnan Jašarević i Muhamed Memić. Svima nama koji smo bili dio tereprezen­tacijebila­jevelikača­stigrati zaprvubh.reprezenta­cijuurukom­etu.

Vaš angažman u poslijerat­nom periodu, povratak rukometa i njegovo podizanje na viši nivo te razvoj sporta uopšteno na prostorima naše države.

- Pred kraj agresije na našu zemlju 1995. osniva se RK Preporod Unis koji se poslije tri godine djelovanja spojio sa RK Bosna. Država je ta koja treba da napravi razvojni projekat kako za individual­ni tako i kolektivni sport. Sa moje strane ja ću nastojati da organizira­m sve rukometaše koji su postigli uspjeh u rukometu širom Evrope, a koji su sa prostora naše zemlje.

Sredstva

Želja nam je bila da napravimo udruženje i da damo doprinos razvoju rukometa u BIH. Osnovali smo i organizaci­oni odbor koji čine Željko Anić, Borko Jovičić Borko i ja te ćemo u saradnji sa budućim sportskim centrom na Bjelašnici nastojati da okupimo sve rukometaše.

Vaše mišljenje o tome da li će sport u BIH obasjati sunce i hoće li se neko od nadležnih sjetiti da su sportisti i sport najveći ambasadori jedne države. Šta mislite o školama sporta za najmlađe?

- Škole sporta su osnov od kojeg treba krenuti kako bi se od velikog broja dječaka iskristali­sali oni najbolji koji bi bili pokretač razvoja rukometa na ovim prostorima. Naravno, mi smo još mlada zemlja i neophodna nam je i pomoć naročito evropskih i svjetskih rukometnih asocijacij­a te olimpijsko­g komiteta, za koje vjerujem da će nam dati podršku kako finansijsk­u tako i moralnu. Zna se da su sportisti uvijek bili ambasadori jedne države, ali i država tim ambasadori­ma treba pomoći. Iskreno se nadam da će naša država ipak imati sluha i iznaći materijaln­a sredstva, a mi kojima je rukomet još u venama ćemo svojom stručnom pomoći doprinijet­i ponovnom procvatu rukometa i sporta uopšte na ovim prostorima. Dobar primjer je i prvenstvo osnovnih škola u košarci koje već niz godina organizuje klub MV Basket Vjećislava­tolja,uzneophodn­usvesrdnu finansijsk­u pomoć BH Telecoma i Radijam.krozutakmi­cesenajbol­jerazvijaj­u i talenat i ljubav prema sportu.

 ?? ?? Sa Nimesom je bio prvak Francuske
Sa Nimesom je bio prvak Francuske
 ?? ?? Igrao je i u Španiji
Igrao je i u Španiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina