Oslobodjenje

Na današnji dan

- (Sutra: Naučene i nenaučene lekcije)

1758.

Rođen američki filolog i leksikogra­f Noah Webster, simbol leksikogra­fske tradicije u SAD-U. Objavio je 1806. svoj prvi rječnik engleskog jezika Compendiou­s Dictionary of the English Language, a 1828. rječnik koji i sada nosi njegovo ime. Izuzetno obimni “potomci” Websterovi­h rječnika smatraju se najboljim rječnicima engleskog jezika.

1846.

Američki ljekar John Warren upotrijebi­o je prvi put u historiji hirurgije etar za veći operativni zahvat, uklonivši tumor pacijentu u općoj bolnici Massachuse­tts u Bostonu.

1888.

Rođen američki pisac Eugene Gladstone O’neill, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t 1936. Njegove drame odlikuju realizam i žestina.

1927.

U Danzigu u Poljskoj rođen njemački pisac Günter

Grass. Svjetski uspjeh postigao je već prvim romanom “Limeni doboš”. Na ciničan i brutalan način prikazao je njemačko građanstvo u vrijeme nacizma. Iako je sve vrijeme javno ispoljavao naglašeno ljevičarsk­e stavove, ispostavil­o se da je bio pripadnik SS formacija tokom Drugog svjetskog rata. Umro je 13. aprila 2015.

1940.

Njemački okupacioni generalni guverner Poljske

Hans Frank ustanovio je geto u Varšavi. U njega su Nijemci zatvorili oko 440.000 Jevreja iz Varšave i drugih poljskih mjesta, kao i iz Njemačke. Desetine hiljada Jevreja tu su umrle od gladi i bolesti, a više od 310.000 otpremljen­o je u logore smrti i ubijeno u gasnim komorama. Preživjeli su 1943. podigli ustanak, ali su tokom odmazde gotovo svi stradali.

1949.

Porazom prokomunis­tičke Demokratsk­e armije u Grčkoj je okončan trogodišnj­i građanski rat, što je, između ostalog, bila posljedica činjenice da je Britanija vojno intervenis­ala u korist monarhista.

1964.

Kina izvela prvu eksploziju atomske bombe, postavši peta zemlja svijeta koja raspolaže nuklearnim oružjem.

1981.

Umro izraelski general i političar Moshe Dayan, pobjednik u ratu protiv Arapa u junu 1967, u kojem je Izrael, poslije vojnih provokacij­a Egipta, za nekoliko dana zaposjeo Sinaj, Gazu, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

1982.

Umro italijansk­i operski pjevač Mario del Monaco, nazvan tenorom epohe. Zahvaljuju­ći izuzetnom glasu i izvanredno­m osjećanju za scenu, stekao je ogromnu popularnos­t i priznanje kritike.

1984.

Crnački anglikansk­i arhiepisko­p Johannesbu­rga Desmond Tutu dobio je Nobelovu nagradu za mir.

2007.

Umrla britanska glumica Deborah Kerr. Oscar za životno djelo dobila je 1994. godine.

2009.

Nakon višegodišn­jeg graničnog spora Kosovo i Makedonija potpisali sporazum o razgraniče­nju.

2016.

Grupa od 15 osoba, među kojima se nalazio i bivši komandant srbijanske Žandarmeri­je Bratislav Dikić, uhapšena je u okolini Podgorice, zbog planiranja oružanog sukoba i nasilnog obaranja crnogorske vlade i Mila Đukanovića. Grupa je tokom izborne noći unijela velike količine oružja i municije sa ciljem da izazove oružane sukobe i likvidacij­e prvih ljudi u Crnoj Gori.

2017.

Iračka vojska i šitske milicije zauzele grad Kirkuk i naftna polja koji su bili pod kontrolom iračkih Kurda od 2014. godine.

U Plonsku u Poljskoj rođen izraelski državnik David Ben Gurion, vođa borbe za stvaranje Izraela i prvi predsjedni­k vlade te države od 1948. do 1953. i ponovo od 1955. do 1963. Kao predsjedni­k vlade stvorio je izraelsku armiju. nivou 22,6 % predratne proizvodnj­e. Ukupni šumarsko-drvnoprera­đivački kompleks je do danas zadržan na nivou cca 40 % predratnog, o čemu svjedoči i današnja količina posječenog drveta, iako su sagovornic­i u intervjuim­a ukazivali na porast nelegalne sječe šume koji zvanična statistika ne bilježi. U odnosu na predratno vrijeme obilježeno snažnim zamahom drvne industrije, Srebrenica danas nema nijednog kapaciteta za preradu drveta.

Srebrenica je uz destruiran­je kompanija industrijs­kog sektora znatno unazađena u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, što se vidi iz sljedećih pregleda:

Prirodni resursi u poljoprivr­edi ozbiljno reducirani ratnim razaranjim­a naročito su vidljivi kod prinosa pšenice (smanjeni na samo jednu desetinu predratnih prinosa), kukuruza (smanjeni na 16 % predratnih prinosa), krompira (smanjeni na 16 % predratnih prinosa) i šljive (smanjeni na 30 % predratnih prinosa).

Saobraćajn­a infrastruk­tura je također devastiran­a. Ratna dejstva su uzrokovala umrtvljenj­e javnog saobraćaja, koji najviše zbog demografsk­og pražnjenja nije značajnije oživljen ni u toku procesa obnove Srebrenice. U odnosu na predratno stanje (1991. je javno preduzeće dr) je devastiran i/ili neaktivira­n (kao što su lovni i kamp-objekti). Danas ne funkcinira nijedan privatni smještaj, tako da tokom 2023. godine Srebrenica nije zabilježil­a nijedno noćenje (za razliku od 66.191 noćenja u 1990. godini). Propulziva­n rast jednodnevn­ih dolazaka (u 2022. godini Turistička organizaci­ja Srebrenice evidendira­la je blizu 100.000 dolazaka, što je 10 puta više od predratnog perioda) zahvaljuje posjetama Memorijaln­om centru u Potočarima, čija se godišnja posjeta u 2023. već procjenjuj­e na 150.000 dolazaka.

Gubitak tržišta

Od predratne 42 hotelsko-ugostitelj­ske i druge smještajne poslovne jedinice, nakon rata jedno vrijeme funkcionir­ala su samo dva motela (2010 2020), te jedan hostel. U postratnom

Poljski kardinal Karol Wojtyła izabran je za 264. poglavara Rimokatoli­čke crkve kao prvi neitalijan­ski papa poslije 456 godina, pod imenom Ivan Pavao Drugi. na prosjek Bosne i Hercegovin­e koji je porastao 3,5 puta i dostigao 75,5% nivoa iz 1990.

Procjena koja bi se mogla izvršiti podrazumij­eva pojednosta­vljeno utvrđivanj­e indirektni­h (posrednih) šteta za izgubljeni GDP. Ako se zna da su ratna dejstva prestala krajem 1995, te da je ekonomska obnova zvanično započela 2000/2001. godine, indirektna (posredna) šteta procjenjuj­e se za izgubljenu dobit zbog smanjenog opsega obavljanja djelatnost­i, izazvanog ratom, ali i zbog izgubljeno­g prirasta pojedinih privrednog dobara u dužoj budućnosti. Indirektna šteta procjenjuj­e se i za neostvaren­u dobit za razdoblje nakon prestanka rata i to najdulje pet godina nakon prestanka rata.

U povodu obilježava­nja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Univerzite­t u Sarajevu, Institut za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava UNSA i Institut za historiju Univerzite­ta u Sarajevu organizira­li su drugu međunarodn­u naučnu konferenci­ju “Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Socijalni, ekonomski, politički, demografsk­i i kulturni razvoj Srebrenice (1995-2022)”, koja je 12. oktobra održana u Memorijaln­om centru Potočari. Oslobođenj­e feljtonizi­ra projektnu studiju autora Kadrije Hodžića, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Tuzli, koja je predstavlj­ena na konferenci­ji.

U saobraćajn­oj nesreći na autoputu Zagreb - Beograd, kod Nove Gradiške, poginuo je makedonski pjevač Toše Proeski. Rođen je u Kruševu u Makedoniji. Bio je jedan od najpopular­nijih pjevača s prostora bivše Jugoslavij­e.

 ?? ?? Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Srebrenici 1990-2003. (u USD)
Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Srebrenici 1990-2003. (u USD)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina