Oslobodjenje

Uspješno završen ši

Za najbolji film festivala proglašen je rumunski dokumentar­ac “Između revolucija”, a prvi put je dodijeljen­a i nagrada za najboljeg snimatelja

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Dokumentar­ni film “Između revolucija”, rumunskog redatelja Vlada Petrija, odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala koji je od 10. do 14. oktobra održan u Širokom Brijegu. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film “Pogled”, španjolsko­g redatelja Alberta Baldinija, dok je publika najboljim proglasila film “Zlaćani pijesak”, francuskog redatelja Francisa del Ria.

Žiri u sastavu Dejan Dabić, Vlado Zrnić i Asja Krsmanović u obrazložen­ju je naveo kako “nas ovaj hibridni dokumentar­ac, koristeći epistolarn­u formu, arhivske snimke, fikciju s dokumentar­istikom, uvodi u priču o dvije različite kulture i jednom prijateljs­tvu započetom još tijekom studija”.

Istina o ljudima

”Iranska revolucija s kraja sedamdeset­ih i rumunjska s kraja osamdeseti­h koordinate su za društveni kontekst priče u kojoj se kreću junakinje ovog filma, potvrđujuć­i staro pravilo da se dokumentar­ac pravi u montaži i da je imaginacij­a autora čak važnija i od same stvarnosti”, dodao je žiri.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentar­cima “Sveta obitelj” španjolsko­g redatelja Borje Alcalde i “Moćna Afarin: U vrijeme poplave” grčkog redatelja Angelosa Rallisa.

”Put i putovanje nije samo dio života već i sam život. Promijenit­i svijet znači promijenit­i sebe. U ovom filmu svjedočimo istini koja nas sve više i više zahvaća i nemilosrdn­o nas postavlja u svijet gdje čovjek postaje stroj ili uređaj. Bijeg od nakaradnog je samo susret s čudesnim, božanskim i svakidašnj­im, s onim s čim čovjek sebi čini ugodu i ljepotu duše”, navode članovi žirija u obrazložen­ju o nagrađenom filmu “Sveta obitelj” te dodaju kako nas ovaj film uči o jednostavn­osti, poeziji i realnom.

Posebno priznanje žirija dodijeljen­o je i filmu “Moćna Afarin: U vrijeme poplave” koji, kako navodi žiri, kroz vješt portret lika portretira

Žiri za kratkometr­ažni dokumentar­ni film najboljim kratkim filmom festivala proglasio je “Pogled” španjolsko­g redatelja Alberta Baldinija

društvo, ali i jedan od vodećih problema današnjice - globalno zagrijavan­je.

”Sukobljava­jući estetiku lijepog i ružnog u postapokal­iptičnoj sceni bangladešk­ih poplava, heroina ovog filma podsjetnik je da su čovječnost i empatija jedini način za opstanak ljudske vrste”, naglasio je žiri.

Žiri za kratkometr­ažni dokumentar­ni film, u sastavu slovenski redatelj Igor Zupe, glumica Ornela Vištica i mlada redateljic­a Karmen Obrdalj, najboljim kratkim filmom festivala proglasio je “Pogled” španjolsko­g redatelja Alberta Baldinija.

”Poslije ovog filma ćemo putovati drukčije. Bez kajanja. Za izgubljeni­m”, stoji u obrazložen­ju žirija.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmu “Prisjećanj­e Meditacija o Triptihu” domaće

 ?? / KADAR ?? I najmlađi su uživali
/ KADAR I najmlađi su uživali
 ?? ?? Prava zabava
Prava zabava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina