Oslobodjenje

A šta nakon ljeta?

- N. S. N. S.

litvansku produkciju nagradila visokom srednjom ocjenom 4,61.

Svečano zatvaranje festivala proteklo je u znaku plesne predstave “Wakatt”, svježe sa izvođenja na MESS-U, koja je izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta. Koreografa Sergea Aiméa Coulibalyj­a i trupu Plesnog pozorišta Faso publika je pozdravila ovacijama, kao i muzičku pratnju koju je predvodio jedan od najvećih francuskih jazz flautista Magic Malik.

Ovogodišnj­i Bitef održan je od 3. do 10. oktobra pod sloganom “Snago, ne pristaj da budeš nečija”. U glavnom programu prikazano je devet predstava iz Njemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije, Burkine Faso i Srbije. Uz rasprodata izvođenja za koja se tražila karta više, ovogodišnj­i Bitef obilježile su i višeminutn­e ovacije publike.

Na otoku Prviću u Hrvatskoj, u mjestu Prvić Šepurine, nakon 27 dana snimanja pala je posljednja klapa dugometraž­nog igranog filma “Nakon ljeta” u režiji oskarovca Danisa Tanovića. Film je snimljen u produkciji Propeler filma (Hrvatska), u koprodukci­ji s kućama Tramal Films (Slovenija), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovin­a), Baš Čelik (Srbija) i Tangaj Production (Rumunija).

”Nakon ljeta” komična je drama o nenadanoj romansi u kasno ljeto koja prerasta u priču o prihvaćanj­u i ljubavi prema drugome, prema otoku, korijenima, a najviše prema sebi. Scenarij potpisuju Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Danis Tanović. Direktor fotografij­e je Miloš Jaćimović, a u glavnim su ulogama Anja Matković i Uliks Fehmiu. Ostale uloge tumače Goran Navojec, Mario Knezović, Ivana Roščić, Boris Ler, Luka Juričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić i brojni drugi. Scenografk­inja filma je Veronika Radman, kostimogra­fkinja Dubravka Skvrce, a majstorica maske Silvija Bradica.

Producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, a koproducen­ti Jelena Mitrović, Miha Černec, Jožko Rutar, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović i Anamaria Antoci.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina