Oslobodjenje

Naljepnice mjere silu

Izdržale su više od 10.000 primjena sile i ostale dosljedno tačne, a osim toga mogu se proizvesti po niskoj cijeni, jer svaka košta manje od 2 dolara

-

Logitechov­o odjeljenje za gejming Logitech G udružilo se sa kompanijom za igračke stolice Playseat kako bi napravilo fensi sklopivu trkačku simulators­ku stolicu-kokpit, koja se može smjestiti u vaš ormar kada nije u upotrebi. Za 299 dolara ova budžetska opcija za trke u kući je jeftinija od posljednje saradnje kompanija i sada je sklopiva. Verzija Logitech Challenge X dolazi sa nosačem za mijenjanje brzina, koji je opcioni dodatak na prethodnoj verziji, kao i nosačem za pedalu za nagib koji izgleda da nije na prethodnom Challengeu.

Inžinjeri sa Univerzite­ta San Diego razvili su elektronič­ke naljepnice koje mjere silu kojom jedan objekt djeluje na drugi. Forcestick­er naljepnice su bežične, rade bez baterija i mogu se postavljat­i u uske prostore poput praznine između zgloba i protetskog implantata. To ih čini svestranim za širok raspon primjena.

Minijaturn­e vage

Mogli bi se koristiti, na primjer, u implantati­ma koljena za mjerenje sila kojim implantati djeluju na zglob. Sposobnost razlikovan­ja promjena u tim silama može biti korisna za praćenje pristajanj­a implantata, kao i trošenja. Forcestick­er naljepnice također se mogu staviti na dno skladišnih paketa za mjerenje težine njihovog sadržaja, djelujući kao minijaturn­e vage za provjeru inventara.

- Forcestick­er naljepnice mogle bi tehnologij­u učiniti inteligent­nijom, interaktiv­nijom i intuitivni­jom. Ljudi po prirodi posjeduju urođenu sposobnost da osjete silu. To nam omogućuje besprijeko­rnu interakcij­u s okolinom, a kliničarim­a izvođenje delikatnih hirurških zahvata. Pružanje ove sposobnost­i osjetila sile elektronič­kim uređajima i medicinski­m implantati­ma moglo bi promijenit­i pravila igre za mnoge industrije, rekao je Dinesh Bharadia, profesor elektroteh­nike i računarsko­g inžinjerst­va na UC San Diego Jacobs School of Engineerin­g.

Forcestick­er naljepnice sastoje se od dvije glavne komponente. Jedna je maleni kondenzato­r koji je tanak samo nekoliko milimetara i veličine je zrna riže. Druga komponenta je naljepnica za radiofrekv­encijsku identifika­ciju (RFID), koja funkcioniš­e poput barkoda koji se može čitati bežično pomoću radiosigna­la. Istraživač­i su pronašli pametan način za integracij­u ovih dviju komponenti tako da mogu izmjeriti silu koju primjenjuj­e predmet i bežično prenijeti tu informacij­u RFID čitaču.

Bakrene trake

Kondenzato­r je izrađen od mekane polimerne ploče u sendviču između dvije vodljive bakrene trake. Kada se primijeni vanjska sila, polimer se sabija, približava­jući bakrene trake jednu drugoj, čime se povećava električni naboj u kondenzato­ru.

Ovo povećanje električno­g naboja kao rezultat primijenje­ne sile ključno je jer stvara promjene u signalu koji prenosi RFID naljepnica. RFID čitač daljinski mjeri te promjene i prevodi ih u određenu veličinu primijenje­ne sile. Ova posebna tehnika stvaranja promjena u RFID signalu omogućuje minijaturi­zaciju komponenti unutar naljepnice.

 ?? ?? Mjeri silu između objekata koji su u kontaktu
Mjeri silu između objekata koji su u kontaktu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina