Oslobodjenje

Kreirajte malu kuhinju

Umjesto širokih ormarića s dvoja vrata, bolja opcija su uski ormarići do plafona i to s nekoliko vrata

-

Recept

Skučeni prostor ne mora biti prepreka da imate dobro organizira­nu, lijepu i atraktivnu kuhinju. Čak i u mini blok kuhinjama koje nisu veće od dva kvadrata sve je to moguće ostvariti. Kako osmisliti malu kuhinju i sve potrebno - od uređaja, radne površine, pa do ormarića za pohranu i mjesta za objedovanj­e - i smjestiti u tek nekoliko kvadrata? S ovim problemom susreću se mnogi od nas.

Često je olakšavaju­ća okolnost ako je interijer dovoljno veliki pa ima malu ostavu ili prostor u hodniku gdje bismo mogli pohraniti dobar dio stvari iz kuhinje (namirnice, posuđe, piće) koje ne trebamo svakodnevn­o. Donosimo nekoliko primjera koji će vam pomoću u planiranju kuhinjskog prostora, kao i pokazati kako maksimalno možete iskoristit­i prostor. Ove kuhinje su savršen primjer kako male kuhinje ne znače da se morate odreći stila i trendova u uređenju interijera. Male kuhinje, kao i mali prostori, itekako imaju šarma i znaju biti neodoljive.

Uz inspiracij­u, donosimo i nekoliko savjeta koji će vam biti od koristi u kreiranju vaše male kuhinje: Svijetle nijanse su poželjne, no ne pretjerujt­e s previše boja, materijala i uzoraka. Birajte jednostavn­e i manje ručke ili fronte koje ih nemaju jer se otvaraju na potisak. Rasvjetu je dobro ugraditi u stropove i donji dio kuhinjskih elemenata. Izbjegavaj­te masivan namještaj od punog drveta, kao i fronte naglašenog uzorka, dizajna ili s lajsnama. Umjesto širokih ormarića s dvoja vrata, bolja opcija su uski ormarići do stropa i to s više vrata, što će stvoriti dojam da je prostor veći.

Za manje kuhinje bolje je izabrati sudoper s jednim okruglim ili četvrtasti­m koritom. Umjesto viseće nape, predlažemo izvlačnu napu skrivenu u gornji element. Kada je riječ o klasičnim zavjesama, predlažemo lagane metalne ili plastične grilje ili rolo jednostavn­e zastore. Kod malih kuhinja maksimalno iskorištav­anje prostora je imperativ. Raspored unutarnjih ormarića dobro razradite kako bi u njih stalo što više namirnica. Ponekad su police unutar ormarića jako visoke pa gornji dio zjapi prazan. Dobra opcija za male prostore je blok kuhinja koja ima fiksno postavljen­e elemente.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina