Oslobodjenje

Ška Balkanu

- Matea Jerković

Vjerujem da budućnost Bosne čitave, slobodne i u miru - mora biti u Evropi, kaže Welch

Ukrajini i onim što se dešava na Bliskom Istoku, imati ambasadora kao zastupnika pravi veliku razliku, poručila je senatorica, te dodala kako je rat u Ukrajini stavio fokus na aspiracije širenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

- Propustili smo šansu deceniju ranije, a ovdje su i ambasadori EU koji će to potvrditi, da napravimo značajan progres u EU integracij­ama. Ne smijemo ponovo propustiti ovaj moment, rekla je senatorica, te dodala da podrška Ukrajini znači i podršku zapadnom Balkanu.

Kako bi članstvo BIH u EU postalo realnost, kao i za ostale zemlje zapadnog Balkana, potrebno je donijeti i teške odluke, a potrebni su i liderstvo i razgovor sa suprotnim stranama. Senator Welch je istakao da sigurnost regije utječe na cijeli kontinent Evrope i zasigurno na Sjedinjene Države. Dodaojedaj­edemokrati­zacijauvij­ekaktivan proces, nikad bez izazova, ali da je taj proces najbolje oružje koje imamo.

- BIH je postala kandidat za članstvo u EU i haj’mo to privesti kraju, naglasio je senator.

Prvog radnog dana konferenci­je održana su četiri panela. Uvodna obraćanja imali su Jasna Duraković, ministrica obrazovanj­a i nauke FBIH, ambasador UK u BIH Julian Reilly i zamjenik ambasadora SR Njemačke u BIH Bernhard Abels. Duraković je poručila da je konferenci­ja jedinstven projekat, prilika za razmjenu iskustava akademika, analitičar­a i političara, kako iz zemlje i regiona, tako i iz svijeta.

- UK je u potpunosti posvećen sigurnom prosperite­tu zapadnog Balkana, istakao je Reilly.

Regionalna saradnja

Abels je kazao da Njemačka ima dosljednu politiku podrške demokratsk­om razvoju zemalja regiona, s ciljem unapređiva­nja sigurnosti i stabilnost­i.

- Rat u Ukrajini i užasna dešavanja na Bliskom Istoku dodatno su naglasili važnost regionalne saradnje kako bismo ostvarili viši stepen međunarodn­e sigurnosti, istakao je Abels.

Sabina Ćudić, državna poslanica i jedna od panelistki­nja, poručila je da će insistirat­i na prilikama koje BIH ima i razgovorim­a o ruskom malignom utjecaju, koji itekako postoji na zapadnom Balkanu.

Joe Weingarten, član Bundestaga i jedan od panelista, napomenuo je da visoki predstavni­k u našoj zemlji Christian Schmidt ima punu podršku njemačke vlade i Bundestaga. Učesnici su vodili kvalitetne dijaloge o ratu u Ukrajini i sigurnosni­m izazovima u Evropi, transatlan­tskoj sigurnosti i Balkanu nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, geopolitič­kim izazovima i implikacij­ama na oblast cyber sigurnosti i pitanjima religije i kulture.

 ?? ?? Ambasador Julian Reilly: Zadovoljst­vo je biti partner ove konferenci­je
Ambasador Julian Reilly: Zadovoljst­vo je biti partner ove konferenci­je

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina